Noticias

Ciència pels més joves a les Festes de Sant Agustí

24 agost, 2017

IMG-20170823-WA0007

Ahir a la tarda va tenir lloc  a Sant Agustí, emmarcat en el  programa de festes, un taller de ciència  dirigit a boixos i  boixes a partir de 10 anys.  El  taller, organitzat  per l’Associació  de Vesins de Sant Agustí i  impartit per Eva Tur, Doctora en Química i amb una sòlida formació i experiència dins la divulgació científica, però  també a l’àmbit de la docència -és associada  del l’UIB  i imparteix ciències experimentals al  Grau de Primària- va reunir la tarda d’ahir més d’una quinzena de participants que pogueren  gaudir d’una tarda de ciències d’allò més divertida a l’hora que didàctica.

Tur va voler oferir una experiència científica que toqués els àmbits de les matemàtiques, la física i  la química amb tres experiments  que foren el  divertiment dels participants.  El  primer experiment tractava la qüestió de la tensió  superficial i  com aquesta es pot trencar. Per a aquest feren servir llet, sabó i colorants,  un experiment d’allò  més vistós. Amb aquest, s’explicaven les estructures que tenen lloc i  com i  perquè es formen les bombolles de sabó.

La segona experiència va fer les delícies de tothom. Seguint les passes del  cuiner Ferran Adrià,  jugaren amb les reaccions químiques per crear esferificacions de coca-cola. Tot un èxit comestible!

La darrera experiència tan sols requeria dos ingredients, aigua i  “maicena”, per mostrar com reacciona un fluid no-newtonià, és a dir, aquell que no  és ni sòlid ni  líquid sinó  que el  seu  comportament depèn de la força que s’hi exerceixi,  com és el  cas de les sorres movedisses.

IMG-20170823-WA0006  IMG-20170823-WA0008  IMG-20170823-WA0010