Notícies

El tancament de la dessaladora de ses Eres ha evitat que s’extreguin 1,5 milions de tones d’aigua de l’aqüífer de sa Serra Grossa

23 març, 2018

El tancament de la planta dessaladora de ses Eres, que es va fer efectiu el setembre de 2016, ha permès iniciar el camí per a la recuperació de l’aqüífer de sa Serra Grossa, un dels més maltractats de l’illa a causa de l’extracció massiva d’aigua que es va portar a terme durant l’última dècada. Segons ha explicat avui l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí Ribas, gràcies al tancament de la planta en aquest darrer any i mig s’han deixat d’extreure 1,5 milions de tones d’aigua de sa Serra Grossa, amb el que s’ha posat fi al que era “un atemptat i implicava seguir persistint amb una pràctica que estava fora de tota lògica”. El segon tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Aigua, Ángel Luís Guerrero, ha destacat que aquest volum d’aigua equival aproximadament al consum anual de tot Plata d’en Bossa i una bona part de Sant Jordi, que ara reben aigua dessalada.

Els responsables municipals han presentat aquestes dades avui en una visita a la planta de ses Eres, que serà desmantellada en els pròxims mesos. Han estat acompanyats pel representant de l’Aliança de L’Aigua, Rafael Tur, i el responsable d’Aqualia, Eduardo del Castillo. Tur ha felicitat a l’Ajuntament de Sant Josep i l’ha posat com a exemple del que ha de ser una gestió sostenible de l’aigua, tant per haver posat fi a la dessaladora de ses Eres com per totes les obres que s’han executat a la xarxa municipal – la més extensa i complexa de l’illa- per tal d’evitar pèrdues.

L’alcalde ha volgut agrair a la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear la bona gestió per poder completar les obres d’interconnexió amb les plantes dessaladores, gràcies a les quals es va poder tancar ses Eres. Ha recordat que aquesta planta va obrir-se en un principi de forma temporal, en un moment en què a Mallorca ja s’estaven desmuntant totes les dessaladores mòbils pel seu impacte medi ambiental.

A partir d’ara, el repte és completar el cicle de l’aigua amb la depuració terciària. El responsable d’Aqualia ha explicat que s’està treballant amb l’Ajuntament perquè en els pròxims anys l’aigua procedent de plantes depuradores pugui utilitzar-se pel reg i per cultivar el camp.