Noticias

La Policia Local de Sant Josep, pionera a Balears en operar amb un dron per fer vigilància, rescats i control de platges i del medi ambient

2 agost, 2018

La Policia Local de Sant Josep ha començat a operar en el darrer any amb un dron per fer labors de vigilància, facilitar els rescats i millorar el control de les platges i la protecció del medi ambient al municipi. Així, Sant Josep s’ha convertit en l’ajuntament pioner a Eivissa i a tot Balears en fer ús d’aquesta tecnologia, que s’ha demostrat molt útil en diversos àmbits.

La primera tinent d’alcalde i regidora de Policia, Paquitas Ribas, la regidora de Medi Ambient, Neus Marí, i l’oficial de la Policia Local José Granados han presentat aquest matí un balanç d’actuacions, destacant que la col·laboració en emergències, el control del medi ambient, d’activitats -detecció d’obres il·legals, per exemple- i la cooperació amb altres forces policials són els quatre grans eixos d’actuació d’aquest sistema de vigilància aèria.

La primera tinent d’alcalde ha explicat que es va decidir adquirir un dron perquè “donades les dimensions del municipi i que els recursos humans són limitats, vam pensar que podríem aprofitar aquesta tecnologia per part Policia Local i Emergències”. Quan es va adquirir l’aparell també es van formar 4 pilots de la Policia i 4 pilots d’Emergències.

Des que el dron està operatiu, la Policia Local ha pogut utilitzar-lo en diverses operacions de recerca de persones perdudes i rescats, accidents i també en algun incendi. A més a més, s’han començat a fer proves per utilitzar el dron per controlar concessions de platges, amb bons resultats: les fotos aèries són de qualitat i permeten veure perfectament l’estat dels trams de costa en temps real. La regidora de Medi Ambient ha destacat que aquest “zelador aeri” pot fer una radiografia de totes les platges del municipi en un sol matí. En aquest sentit, ha remarcat que l’Ajuntament ha fet molta feina en els darrers anys per millorar el control de la costa i evitar abusos.

A part d’això, segons ha explicat l’inspector Granados, s’està treballant actualment amb una empresa de software de Bilbao en el desenvolupament d’un programa per contar hamaques automàticament, que encara permetria simplificar més la feina.

Una altra utilitat es podrà donar al dron serà el control d’abocaments il·legals i la vigilància de les praderes de posidònia i de possibles fondejos il·legals.