Noticias

L’Ajuntament presenta als vesins de Cala Vedella el Projecte de Recuperació ambiental i regulació dels fondejos

7 març, 2017

Presentació fondejos Cala Vedella 2

L’alcalde, Josep Marí Ribas, i la regidora de Medi Ambient, Neus Marí, han presentat aquest matí a una representació de vesins i vesines de Cala Vedella un projecte per a la creació de fondejos mediambientalment sostenibles a aquesta platja. Es tracta d’una iniciativa creada a partir d’una proposta de la pròxima Associació de Vesins, que pretén regular l’activitat nàutica, garantir la seguretat, eliminar residus dels fons marins i evitar més impactes ecològics protegint la posidònia.

L’Ajuntament fa una proposta per tal d’ordenar els fondejos en una platja “que té una pressió molt forta i, alhora, uns fons marins amb un gran valor ambiental”, ha destacat l’alcalde. Marí Ribas ha recordat que el Consistori “no té competències” en matèria de fondeig, tot i que sí que pot actuar amb autorització de la Demarcació de Costes i tenint en compte que aquesta zona de fondeig és una de les més saturades durant la temporada turística.

El projecte, que ha estat elaborat per la consultoria especialitzada en enginyeria ambiental Sertiic, planteja la instal·lació d’un màxim de 36 amarratges ecològics durant la temporada turística. Es proposa un sistema d’ancoratge al fons marí de baix impacte sobre la posidònia, que a més a més evita que cadenes i caps destrueixin les praderes. També s’eliminarien tots els elements existents actualment. A ses Salines hi ha instal·lats aquests tipus d’ancoratges.

Cal destacar que la zona marítima de Cala Vedella forma part d’un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, amb la qual cosa qualsevol actuació que es vulgui fer en aquest àmbit ha de ser molt respectuosa amb medi ambient i necessita una tramitació ambiental. Els tècnics han explicat que aquest projecte tendria una tramitació administrativa d’entre un i dos anys.