Notícies

Les obres d’interconnexió por dur aigua bona a Sant Jordi entren en fase de prova

28 juliol, 2016

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha estat aquesta setmana a Sant Josep per anunciar que han acabat les obres de les artèries de la platja d’en Bossa i de Cala de Bou, amb els seus dipòsits corresponents, amb la qual cosa el municipi de Sant Josep de sa Talaia ja forma part de la xarxa de distribució de l’anell d’interconnexió de les dessaladores d’Eivissa. D’aquesta manera, podrà rebre directament aigua de les instal·lacions de Vila i de Sant Antoni de Portmany. El conseller va detallar que ara mateix “aquestes dues artèries estan en fase de proves, després de la qual Sanitat haurà d’analitzar l’aigua, fet pel qual la banda de Sant Jorid podrà rebre directament aigua dessalada en un període d’uns quinze dies”.

El conseller va sitiar un dels dipòsits de nova construcció, el de Sa Carroca, acompanyat de l’alcalde de Sant Josep, Josep Marí Ribas, del gerent de l’Agencia Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA), Antoni Garcias i de la consellera de Presidència, Pilar Costa. També hi van estar presents el president del Consell insular d’Eivissa, Vicent Torres i el conseller insular de Medi Ambient, Miquel Vericad.

Pel que fa a l’artèria de la platja d’en Bossa, les obres han consistit en una conducció de cinc quilòmetres, que acaba en un dipòsit de 6.000 m3 de capacitat i que es connecta amb dues canonades d’1,5 km i 2,5 km amb la xarxa municipal. L’artèria de Cala de Bou és una prolongació d’1,5 km de la canonada que uneix el dipòsit de Sant Antoni amb el municipi de Sant Josep. La conducció acaba en un dipòsit nou de 6.000 m3 que es connecta amb la xarxa de distribució municipal amb una canonada de 915,17 metres.

El Govern va reprendre els treballs sobre el terreny el mes de març d’enguany, després que s’aturassin el 2011, fet que ha provocat que algunes de les zones més castigades per la mala qualitat de l’aigua, com el terme municipal de Sant Josep, no es puguin abastir del cabal que produeixen les dessaladores de l’illa i que se soluciona amb aquesta primera fase.

Per la seua banda, l’Ajuntament començarà al mes de setembre les obres de la canonada de Puig Cardona perquè l’aigua dessalada arribi també a Sant Josep i es Cubells.

D’aquest projecte encara queda pendent provar i posar en servei els dipòsits, acabar la cruïlla del nucli urbà de Santa Gertrudis i dos petits trams a Sant Miquel i Sant Joan (en color blau fosc en el plànol), que es preveu que estiguin acabats abans d’acabar l’any a fi que es puguin emprar la temporada alta de 2017.

Tant el projecte com la direcció d’obra són a càrrec d’ABAQUA, que ha hagut d’avançar els doblers de les expropiacions i abonar l’assistència tècnica per agilitar-ne l’execució, mentre que el Ministeri els finança amb un pressupost de catorze milions d’euros aproximadament.