Noticias

Campanya de consciència plàstica. L’Ajuntament de Sant Josep col·labora amb una iniciativa ciutadana per a la recollida i conscienciació sobre els microplàstics.

8 febrer, 2019

Aquest diumenge dia 10, en el  marc de la campanya de consciència plàstica, entre les  10 i  les  14 hores, es realitzarà una neteja de microplàstics  i un taller divulgatiu  a la platja de Cala Vedella. Aquesta activitat està oberta a tothom que vulgui  col·laborar i  informar-se, petits i  grans seran  benvinguts a aquesta iniciativa pel nostre medi ambient.

Aquesta campanya va sorgir de la iniciativa de dos ciutadans particulars, l’Agnès Torres Ramis, biòloga marina i amant de l’illa i Gustavo Sánchez Garcia. Ambdós varen coincidir en la idea que calia més informació als ciutadans sobre la gran problemàtica causada pel mal ús i la mala gestió de residus com els plàstics.

Va ser per això  que varen  decidir combinar unes jornades on neteja i dades que donen suport a aquesta proposta.

L’Ajuntament de Sant Josep, des de la regidoria de Medi  Ambient, ha volgut col·laborar en aquesta iniciativa ciutadana facilitant els materials necessaris per a la recollida,  com  bosses, guants… però també ajudant a la coordinació amb altres col·lectius i  administracions que puguin  donar suport a la campanya i  facilitar-ne la difusió.

Els microplàstics són unes partícules d’uns 5 mil·límetres que avui en dia es troben  presents a tots els ecosistemes i  que afecten moltíssimes espècies d’éssers vius del nostre planeta. Aquestes micropartícules, que es troben, per exemple als dentifricis i  cremes, detergents, protectors solars…S’han estès durant els darrers 40 anys per tot el  planeta i  afecten  especialment al medi  marí  i  les espècies que l’habiten, que els arriben a ingerir confonent-los amb aliment.

Per aprendre més sobre els microplàstics i  netejar les nostres platges d’aquests, s’han programat  jornades els diumenges al matí i  cada vegada a un lloc  diferent ( si  la meteorologia ho permet).  El  passat 13 de gener,  més de 70 persones voluntàries es trobaren a Es Cavallet,  on és recolliren poc més de 12 quilos de microplàstics.