Acta del Pleno ordinario del 26 de enero de 2017

ACTA DE PLE CORRESPONENT A LA SESSIÓ FETA EL DIA VINT-I-SIS DE GENER DE DOS MIL DISSET

ACTA NÚM. 01/17

A Sant Josep de sa Talaia, quan són les nou hores trenta minuts del dia vint-i-sis de gener de dos mil disset, es reuneixen a la sala d’actes d’aquest Ajuntament, els membres integrants del Ple de l’Ajuntament que a continuació es detallen, prèviament convocats i per tal de celebrar, en primera convocatòria, la present sessió ordinària.

Assistents:

Presideix la sessió el Sr. Alcalde, Sr. Josep Marí Ribas (PSOE)

Regidors/es del PSOE:
Sra. Ana Ribas Alonso
Sra. Francisca Ribas Ribas
Sr. Ángel Luis Guerrero Domínguez Sra. María José Guisado Costa
Sr. Francisco Ramon Tur
Sra. Helena Benlloch Bottini
Sr. José Guasch Roig
Sra. Neus Marí Planells

Regidors/es del GPM:
Sra. María Nieves Marí Marí
Sr. José Luís Clapés Espases Sr. Francisco Javier Marí Álvarez Sr. José Serafín Grivé Guasch Sra. Marilina Ribas Cardona
Sra. Manuela Quintas Bouza

Regidors/es de Guanyem Sant Josep:
Sr. Francisco Javier Ramírez Guerrero Sra. Paola García Martínez
Sr. Pedro Ribas Planells
Sra. Mónica Fernández Campos

Regidors/es d’AL-IN:
Sr. Vicente Juan Torres Ribas Sra. Encarnación Castro Rojas
Dóna fe de l’acte, la secretària general de la corporació: Sra. María Domingo García i hi assisteix l’ interventor accidental, Sr. Joan Josep Prats Marí.

ORDRE DEL DIA

I. PART RESOLUTÒRIA

1r.- Aprovació, si pertoca, del esborranys de les actes següents:
– Acta núm. 11/16, del Ple ordinari de 24 de novembre de 2016.
– Acta núm. 13/16, del Ple ordinari de 15 de desembre de 2016.
2n.- Aprovació inicial de la modificació de l’Ordenança municipal reguladora de la remor i les vibracions de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia.
3r.- Aprovació inicial de l’Ordenança municipal reguladora de l’aforament màxim d’activitats i els seus sistemes de control en el municipi de sant Josep de sa Talaia.
4t.- Mocions presentades per escrit del GPM, sobre:
4.1.- “Biblioteca de Cala de Bou”
4.2.- “Inversions de Fons estatutaris al Caló de s’Oli”
5è.- Mocions presentades per escrit per Alternativa Insular, sobre:
5.1.- “En relació amb el tancament de l’accés de vehicles al torrent de Ca na Parra”. 5.2.- “En relació amb la situació dels torrents del municipi”

II. PART DE CONTROL I SEGUIMENT DE LA GESTIÓ PEL PLE

6è.- Coneixement al Ple dels decrets d’Alcaldia.
7è.- Precs i preguntes.

L’Alcaldia-Presidència declara oberta la sessió i es passa a despatxar els assumptes que figuren a l’Ordre del Dia, que són els següents:

I. PART RESOLUTÒRIA

1r.- APROVACIÓ, SI PERTOCA, DEL ESBORRANYS DE LES ACTES SEGÜENTS: – ACTA NÚM. 11/16, DEL PLE ORDINARI, DE 24 DE NOVEMBRE DE 2016.

El Sr. Alcalde sol·licita si algun membre de la corporació ha de practicar alguna rectificació a l’esborrany de l’acta repartida juntament amb la convocatòria. No es practica cap rectificació i per unanimitat, és a dir, per 21 vots a favor s’aprova l’acta núm. 11/16, del Ple ordinari, de 24 de novembre de 2016.
– ACTA NÚM. 13/16, DEL PLE ORDINARI DE 15 DE DESEMBRE DE 2016.
El Sr. Alcalde sol·licita si algun membre de la corporació ha de practicar alguna rectificació a l’esborrany de l’acta repartida juntament amb la convocatòria. Intervé el Sr. Marí Álvarez que vol que a la pàg. 8 de l’acta en relació amb la pregunta que va formular on diu “P.- El Sr. Marí Álvarez pregunta quantes visites o inspeccions d’obres han fet des que el zelador fa funcions d’auxiliar administratiu?”, s’ha d’afegir “ fins a dia d’avui”.
Sotmesa la rectificació a consideració del Ple, per unanimitat dels regidors, s’aprova l’acta núm. 13/16, del Ple ordinari de 15 de desembre.

2n.- APROVACIÓ INICIAL DE LA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LA REMOR I LES VIBRACIONS DE L’AJUNTAMENT DE SANT JOSEP DE SA TALAIA

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa de Governació i cedeix la paraula a la Sra. Ribas, que explica que es tracta de modificar un article de l’Ordenança que bàsicament amplia l’excepció que es va aprovar l’any 2014 exigint limitadors de so en establiments de Platja d’en Bossa, a tot el municipi; amb els limitadors s’evita que pugin els nivells de remor que poden molestar els vesins.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, explica que l’Ordenança es va aprovar a l’anterior legislatura i posteriorment una vegada en vigor es va veure necessari que a la zona de Platja d’en Bossa els establiments que disposaven de música posessin limitadors de so i l’origen d’aquesta exigència va ser un informe del subinspector de Policia que el 31 d’octubre de 2014 els informava del nombre de denúncies per infracció de la música i que principalment provenien de la zona de Platja d’en Bossa. Ara la proposta del PSOE és que l’exigència del limitador s’ampliï a les activitats que disposin de música conformement a l’art. 26 de la Llei i enumera totes les activitats a les quals afecta i diu que l’equip de govern no ha pensat en les conseqüències que tindrà aquesta exigència i s’hauria d’identificar als locals que han donat problemes o han estat denunciats i no estendre l’exigència a tots els locals del municipi.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que el Sr. Marí Álvarez ha fet una promoció local de tots els establiments en enumerar el nom dels locals als quals afecta aquesta modificació i diu que el que els preocupa és el pla que té l’equip de govern per fer complir aquesta ordenança, atès que fins ara no s’ha complert, i volen saber com han quedat els expedients oberts als locals sobre els quals s’ha emès resolució.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que no sap fins a quin punt funcionarà que l’exigència del limitador s’estengui a tot el municipi quan no es tenen mitjans per a controlar-ho i pensen que realment no serà efectiva aquesta modificació.
La Sra. Ribas diu que li pareix mentida que el PP, que va fer aquesta ordenança, hagi fet una explicació catastròfica per dir que ens carregarem l’economia dels locals del municipi. El que persegueixen amb aquesta modificació és aconseguir la igualtat de tracte de tots els locals, que s’autoregulin i l’únic que s’ha fet és estendre l’excepció que varen aprovar en el 2014 a tot el municipi i el mateix PP ha sancionat bars del poble perquè, a vegades, causen molèsties i és necessari que disposin d’un limitador i recorda que en el 2014 de tots els expedients que es varen iniciar i que, segons ha dit el Sr. Marí Álvarez , la majora d’establiments que infringien el tema de la música eren a Platja d’en Bossa, només es va sancionar un local de Platja d’en Bossa, per tant no coincideix la seua explicació amb les dades que diu tenir i diu que al final l’Ordenança és una ferramenta perquè els tècnics de la casa controlin les activitats.
El Sr. Marí Álvarez insisteix que l’Ajuntament hauria d’intentar identificar els locals que han donat problemes i només a aqueixos obligar-los que posin limitadors. Diu que no sap si hi haurà al·legacions però s’haurien de pensar perquè tots pagaran les conseqüències d’uns pocs.
El Sr. Ramírez diu que hi altres ordenances que no exigeixen que es controlin però que no s’han fet i està aprovada la seua creació pel Ple; es refereix a l’Ordenança de caixers a la via pública i a la de contaminació lumínica i diu que la Sra. Ribas no li ha contestat sobre el nombre de sancions que hi ha hagut i dels expedients que s’han acabat i encara que la Sra. Ribas digui que els vesins han de ser iguals en tot el municipi, ha de tenir en compte que si una ordenança no funciona no es pot estendre a tot el municipi perquè amb el mateix personal no funcionarà.
Per al·lusions el Sr. Alcalde vol intervenir per aclarir que quan es referia, en la premsa, que s’havien obert entre els anys 2015 i 2016, 200 expedients, no tots eren per remor, també es referia que se n’havia iniciat algun pel fet de no tenir assegurança, llicència o infracció de l’Ordenança de publicitat.
El Sr. Torres diu que no sap l’agilitat administrativa que suposa la modificació de l’ordenança i ja que diu que és una ferramenta per als tècnics, mantendrà l’abstenció fins veure les al·legacions que presentin.
La Sra. Ribas diu que el tema de la remor és molt important i per això es porta a provar aquesta modificació, ells no tenen la visió catastrofista dels altres grups i si es presenten al·legacions les estudiaran i si és necessari es modificarà.
Sotmès a votació per 9 vots a favor del PSOE i 12 abstencions (6 del GPM, 4 de GUANYEM i 2 d’AL-IN), és a dir, per majoria dels assistents s’acorda:
1r.- Aprovar inicialment les següents modificació de l’Ordenança municipal reguladora de la remor i les vibracions del municipi (publicada en el BOIB núm. 143, de 19-10-13), en el següent sentit: Article 22 – Instal·lació de limitador enregistrador acústic
1. Totes les activitats turístiques que disposin de musica regulades a l’article 26 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears estan obligades a la instal·lació d’un limitador enregistrador acústic.
Disposició transitòria única – Activitats existents, en tramitació, obres i edificacions en funcionament o per a les quals ja s’ha sol·licitat la llicència.
Les activitats obres i edificacions en funcionament o per a les quals ja s’ha sol·licitat la llicència, disposen d’un termini de 12 mesos per adaptar-se a aquesta Ordenança.
Aquelles activitats turístiques que disposin de llicència d’obertura i/o funcionament, de llicència/permís d’instal·lació o hagin presentat la corresponent comunicació d’inici i exercici d’activitat a l’entrada en vigor d’aquesta Ordenança disposaran de 12 mesos per a la instal·lació de limitador enregistrador acústic. S’exceptuaran les activitats que ja hi estaven obligades abans. Disposició final – Entrada en vigor
La modificació de l’Ordenança entrarà en vigor en el moment en què s’hagi publicat íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i transcorregut el període previst a l’article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local.
2n.- Sotmetre l’expedient a informació pública mitjançant la publicació d’un anunci en el BOIB i en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament, pel termini mínim de trenta dies, dins els quals els interessats podran examinar l’expedient i presentar les reclamacions que considerin oportunes.
3r.- Donar audiència prèvia a les associacions veïnals i de defensa de les persones consumidores i usuàries establertes en el seu àmbit territorial que estiguin inscrites en el registre municipal d’associacions veïnals i les finalitats de les quals guardin relació directa amb l’objecte de la disposició.
4t.- Resolució de les reclamacions, objeccions o observacions i aprovació definitiva pel Ple. Si no s’ha presentat cap reclamació o suggeriment, l’acord inicialment adoptat s’ha d’entendre definitivament aprovat sense necessitat d’un nou acord exprés.

3r.- APROVACIÓ INICIAL DE L’ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE L’AFORAMENT MÀXIM D’ACTIVITATS I ELS SEUS SISTEMES DE CONTROL EN EL MUNICIPI DE SANT JOSEP DE SA TALAIA

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa de Governació i cedeix la paraula a la Sra. Paquita Ribas que explica que aquesta Ordenança serà una ferramenta per controlar les capacitats marcades o autoritzades en la llicència ja que és un tema que afecta la seguretat, per la qual cosa s’estableix l’obligatorietat que es posi en els locals amb una capacitat superior a 200 persones.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que és important treballar per controlar la capacitat però demanen la retirada d’aquest punt, atès que el darrer document que els han fet arribar no ha passat per la Comissió Informativa atès que ha estat modificat en la major part.
La Sra. García, de GUANYEM, diu que s’abstendran, en cas de votar-se la proposta, perquè hi ha coses que no s’han aprovat a la Comissió Informativa.
Sr. Torres, d’AL-IN, també demana la retirada d’aqueta Ordenança i tornar-la a estudiar a la Comissió Informativa
La Sra. Paquita Ribas diu que el text que es va trametre eren les consideracions que havia fet el tècnic i que no modificava el que s’havia tractat a la Comissió Informativa, no obstant a sol·licitud del GPM i AL-IN, es deixa aquest punt damunt la taula per ser tractat a la següent sessió.

4t.- MOCIONS PRESENTADES PER ESCRIT DEL GPM, SOBRE:

4.1.- “BIBLIOTECA DE CALA DE BOU”
El Sr. Clapés, del GPM, exposa la Moció que a continuació es transcriu:
“ Desde hace ya algunos años, el Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia cede un local municipal en la zona de Cala de Bou y la asociación de vecinos de dicha zona lleva a cabo la gestión de un servicio de biblioteca mediante las ayudas que recibe del Consell Insular d ́Eivissa. Dicha asociación presta un servicio de biblioteca en horario de tarde mientras que el ayuntamiento ofrece el servicio de telecentro en horario de mañana. Esta biblioteca se engloba dentro de la red de bibliotecas del Consell Insular d ́Eivissa.
En estas últimas fechas, el equipo de gobierno manifestaba que no existía un convenio para continuar ofreciendo el servicio de telecentro. De esta manera, el GPM entiende que no se prevé, tampoco, la apertura del servicio de biblioteca en horario de mañana.
Desde el GPM, consideramos que, de la misma manera que ya se hace en algunas otras poblaciones del municipio, el ayuntamiento se haga cargo directamente de la gestión del servicio de biblioteca (y de telecentro) y se ofrezca, de este modo, un horario regular, sin tener que depender de convenios con otras administraciones o de ayudas a la asociación de vecinos.
El GPM, consciente de la importancia de este servicio de biblioteca para los vecinos y residentes de la zona de Cala de Bou, teniendo en cuenta que el equipo de gobierno de este ayuntamiento ya ha manifestado que dicha zona no dispondría de un servicio de telecentro y que, por tanto, la responsabilidad de seguir manteniendo el servicio recaería sobre la asociación de vecinos, propone al Pleno la siguiente PROPUESTA DE ACUERDO:
1. El Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia se compromete a asumir de forma íntegra la gestión del servicio de biblioteca de la zona de Cala de Bou de manera que se ofrezca un servicio óptimo y de calidad en horario de mañana y tarde.”
La Sra. Paquita Ribas, del PSOE, explica que la biblioteca de Cala de Bou a dia d’avui està dins la xarxa de biblioteques del Consell Insular, no és privada, però està gestionada per una associació que rep una subvenció per això.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que s’abstendran, encara que esta d’acord amb l’esperit de la moció, la proposta no és cap bogeria només és un compromís per assumir una competència que és pròpia de l’Ajuntament; la realitat és que hi ha una persona que està a la biblioteca i a dia d’avui encara no ha cobrat; l’Associació de Vesins és la que fa el servei perquè estigui oberta i podria rebre subvenció per altres coses.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que ell està a favor perquè Cala de Bou ha de tenir un servei de biblioteca com la resta del municipi, que ja presta l’Ajuntament; és un servei cultural bàsic, l’Ajuntament hauria de municipalitzar el servei de biblioteca de Cala de Bou.
El Sr. Clapés diu que no es tracta de llevar la gestió de la biblioteca a l’Associació de Vesins sinó que es tracta d’oferir un servei òptim de biblioteca. Coneixen l’estat en què es troba la biblioteca de Cala de Bou i estan oberts a una modificació de la proposta perquè li doni suport el PSOE i demanen al PSOE que faci suggeriments per modificar la proposta.
La Sra. Ribas del PSOE diu que no sap el que proposen i, per tant, només poden acceptar el text de l’escrit. La biblioteca té servei i horari de tarda igual que el telecentre i això no s’arregla assumint la gestió del servei a dia d’avui, perquè no es pot.
El Sr. Ramírez diu que desconeix per què no es varen acceptar les transaccions per incloure en el pressupost de 2017 els sous necessaris per a la gestió de la biblioteca i creu que si l’Ajuntament se’n fes càrrec l’associació destinaria les subvencions a altres coses, atès que aquest servei l’hauria de prestar l’Ajuntament.
El Sr. Torres diu que la biblioteca és un servei cultural bàsic i l’Ajuntament ha de garantir-lo.
Per últim, el Sr. Clapés accepta qualsevol suggeriment per modificar el text de la proposta d’acord i que es consensuï per tots, després de la qual cosa es fa un recés de 3 minuts per modificar la proposta que conté la moció.
A continuació, se sotmet a votació la proposta modificada i consensuada i per 21 vots a favor, és a dir, per unanimitat i per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació, s’ACORDA:
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia manifesta la voluntat de mantenir oberta la biblioteca de Cala de Bou i arbitrarà els mecanismes necessaris perquè pugui ser una realitat al més aviat possible.

4.2.- “INVERSIONS DE FONS ESTATUTARIS AL CALÓ DE S’OLI”
La Sra. Marí, del GPM, exposa la moció, que a continuació es transcriu:
“En el marco de la Ley de Régimen Especial de las Illes Balears y mediante un convenio de colaboración firmado en diciembre de 2010 entre el Govern de les Illes Balears y el Instituto de Turismo de España, se establecía la financiación de diversas infraestructuras turísticas en Baleares. En concreto, en el municipio de Sant Josep se preveía destinar 1.800.000 € para “Senderos turísticos en Ses Salines” y 1.000.000 € para “Equipamientos en Caló de s’Oli”.
En ambas inversiones, que se tienen que ejecutar por parte del Consell Insular, mediante acuerdo con el Govern, se han ido ejecutando los proyectos y adaptándolos a las necesidades del municipio y a los criterios del Convenio. Y así, en el caso de la previsión inicial de “Equipamientos en Caló de s’Oli” que iba destinada a completar el nuevo Edificio municipal de Caló de s’Oli, con mobiliario o maquinaria se sustituyó por la “Adquisición de terreno para parking en Caló de s’oli”, mejorando así la demanda de aparcamiento y espacios públicos en la zona de Cala de Bou.
En los presupuestos del Consell d’Eivissa, se deben incluir las partidas de Ingresos y gastos para la ejecución de los mencionados proyectos; y así ha sido en años anteriores; en cambio, en el Presupuesto del Consell d’Eivissa para el año 2017 no se incluye la partida para la ejecución del proyecto “adquisición de terreno para parking en es Caló de s’Oli”.
El Grupo Popular Municipal sorprendido por este cambio que afecta al municipio de Sant Josep y en especial a la zona turística de Caló de Bou, y teniendo en cuenta que el Ayuntamiento debe velar por los intereses del municipio ante otras instituciones, propone al Pleno las siguientes PROPUESTAS DE ACUERDO:
2. El Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia insta al Presidente del Consell d’Eivissa a mantener las inversiones estatutarias previstas para el Municipio de Sant Josep en el Convenio Govern-Turespaña de diciembre de 2010 y en concreto 1.000.000 € destinados a la zona de Cala de Bou.
3. El Pleno del Ajuntament de Sant Josep reprueba al Equipo de Gobierno por haber permitido que el Consell elimine del presupuesto del 2017 la partida de 1.000.000 € destinada a la zona de Cala de Bou.”
La Sra. Paquita Ribas, del PSOE, diu que després d’estar inclosos en el pressupost del Consell, a dia d’avui, no s’han executat els projectes previstos, tan sols sembla que en el 2017 es podrà executar el projecte de ses Salines; el govern del Consell ha decidit gastar els sous en altres projectes però l’Ajuntament ja va parlar amb el Consell i hi ha un compromís no escrit que en el 2017 i amb càrrec al romanent donaran a l’Ajuntament 1.000.000 € per fer una infraestructura a Cala de Bou i per això hi votaran en contra.
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, diu que hi havia un avantprojecte de com seria aquest edifici a Cala de Bou, després amb el canvi de govern se’n va fer un altre que no tenia aparcament i no tenia res a veure amb el projecte inicial. No té sentit insistir, el preocupa que al final no es gasti el milió d’euros que estaven previstos i diu que s’abstendran.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que últimament es volen donar lliçons, que si es va canviar va ser per millorar el projecte; ara és una qüestió política i a veure com queda el milió d’euros per a inversió en el municipi. Abans no hi havia projecte, tan sols un fullet dins un calaix, i espera que el facin.
En un segon torn intervé la Sra. Marí, que diu que el preocupa que no es faci la inversió, que era una possibilitat de tenir un espai públic en condicions a Cala de Bou i diu que la segona part de la moció proposa reprovar el Consell Insular perquè els sous que anaven destinats al Caló de s’Oli els han destinat a inversions a sa Coma.
La Sra. Ribas diu que el Consell Insular, en no poder executar els projectes, ha decidit fer-los d’una altra manera però que els sous no es perdran.
El Sr. Torres no entén l’afirmació que el millor per al municipi es que llevin del pressupost els sous destinats al caló de s’Oli, a la qual cosa el Sr. Alcalde li contesta que fa una interpretació forçada.
La Sra. Marí insisteix que els fons estatutaris de 2010 anaven destinats a una inversió a Cala de Bou i, a dia d’avui, no hi són. La reprovació és perquè els sous continuïn estant a Sant Josep i no a un altre lloc; l’excusa del Consell no la convenç ni se la creu. S’hauria de comprar el terreny i després requalificar-lo.
A continuació, se sotmet a votació la proposta que diu:
1r.- L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia insta el President del Consell d’Eivissa a mantenir les inversions estatutàries previstes per al municipi de Sant Josep en el Conveni Govern-Turespaña de desembre de 2010 i, en concret, 1.000.000 € destinats a la zona de Cala de Bou.
2n.- El Ple de l’Ajuntament de Sant Josep reprova l’equip de govern pel fet d’haver permès que el Consell elimini del pressupost de 2017 la partida de 1.000.000 € destinats a la zona de Cala de Bou.
Es rebutja per 9 vots en contra del PSOE, 8 vots a favor (6 del GPM i 2 d’AL-IN) i 4 abstencions de GUANYEM.

5è.- MOCIONS PRESENTADES PER ESCRIT PER ALTERNATIVA INSULAR, SOBRE:

5.1.- “EN RELACIÓ AMB EL TANCAMENT DE L’ACCÉS DE VEHICLES AL TORRENT DE CA NA PARRA”.
El Sr. Vicent Torres, d’AL-IN, exposa la Moció que diu
“El pasado día 12 apareció en los medios de comunicación la noticia del cierre al tránsito de vehículos sin previo aviso del tramo final del torrente de Ca na Parra. De la misma forma, unos días después y tras las quejas de los vecinos, también venos en los medios de comunicación como la Teniente de Alcalde declara que “…se podía haber hecho de otra manera”.
Nos sorprende tanto la prisa como la falta de previo aviso del cierre de un tramo de este torrente usado como camino desde tiempo inmemoriales, cuya existencia es anterior incluso a la del aeropuerto y necesaria para el acceso a numerosas viviendas, así como para el mantenimiento de la red eléctrica existente.
Ahora, este cierre corta el acceso de numerosos vecinos a sus viviendas sin haber considerado, habilitado o convenido ningún otro acceso; por lo que presento la siguiente
PROPUESTA DE ACUERDO:
1. El ayuntamiento procederá a abrir de inmediato el acceso al tramo de camino del torrente de Ca na Parra.
2. El ayuntamiento concertará con los vecinos un acceso alternativo a sus viviendas para el momento en que deba cerrarse el tramo para su dragado.
3. El ayuntamiento cerrará el torrente en el momento en que la administración encargada de dragar el torrente esté a punto de iniciar los trabajos y solo cuando haya dispuesto de modo seguro y perdurable un nuevo acceso para las viviendas afectadas”
Diu el Sr. Torres que de les manifestacions de l’equip de govern es dedueix que hi ha hagut un xoc de trens i vol saber en quina situació quedarà aquest accés i donar seguretat als vesins de la zona que accedeixen per aquest camí.
El Sr. Guerrero, del PSOE, diu que no hi ha hagut cap xoc de trens, que es duen molt bé, que del que tracta la moció és del pas d’un torrent no d’un camí d’ús públic, que aquest camí no està a l’inventari municipal, que hi havia dos accessos fins que un exregidor del PP de l’Ajuntament va contractar una retroexcavadora i ha tancat un camí. L’Ajuntament ha actuat com devia.
Diu que l’Ajuntament va tenir una reunió amb representants de l’aeroport, de la Conselleria de Medi Ambient i personal del Parc Natural de ses Salines, en la qual els varen demanar que, pel perill de l’estat en què es trobava el torrent i per la seguretat aèria i de l’informe de carreteres, es tanqués aquest accés, l’Ajuntament va arreglar en anys anteriors el camí i va fer un mur de contenció, una barrera no natural que feia perillós l’estat del torrent i a dia d’avui el camí està obert i per tant no aprovaran la Moció, però demana que votin els punts per separat. A més diu que si els demanen que es netegi el camí, per seguretat aèria, ho faran.
Pel GPM la Sra. Neus Marí diu que està contenta que AL-IN assumeixi aquesta reivindicació ja que algun dels afectats per aquest camí del torrent, curiosament són del PP i diu que votaran a favor dels punts encara que en el punt segon veu difícil que es pugui obrir un nou camí pel parc de ses Salines i no veu que es millori la seguretat aèria posant pedres a un accés, en tot cas, s’hauria d’arreglar el torrent.
L’Ajuntament no pot impedir el pas d’un camí d’accés a diferents finques i té l’obligació d’arreglar el camí i pregunta al Sr. Guerrero en què afecta a la seguretat aèria la neteja del torrent.
Per GUANYEM intervé el Sr. Pere Ribas, que diu que s’està donant un espectacle de demagògia perquè ni PP ni AL-IN han dit la veritat. Això ha estat un torrent sempre i el torrent es per passar aigua i no gent. L’aeroport d’Eivissa es va construir l’any 1955 i el torrent tenia la funció d’evacuar l’aigua i a poc a poc s’ha anat apoderant del camí. Diu que l’Ajuntament de Sant Josep va ser el primer d’apoderar-se il·legalment del pas d’aquest torrent, al qual va afectar la canalització d’aigua quan es va construir l’autovia de l’aeroport a la rotonda de Can Fonoll perquè la base del torrent s’ha anat aixecant il·legalment. Diu que l’any 2010 es varen reunir amb la que aleshores era la directora de l’aeroport i varen demanar solució a aquest tema, atès que aquest torrent funciona com un tap d’aigua amb l’aigua de l’autovia i diu que és una moció oportunista i per tant no l’aprovaran.
El Sr. Vicent Torres diu que ell no diu que això no fos un torrent sinó que és un camí que passa per un torrent; no està en contra que s’arregli el torrent però el que demana és que els vesins estiguin informats si s’obre o es tanca el camí i que hi hagi una previsió, que no sigui un xoc de trens en la lluita de poders pels regidors de l’Ajuntament i, en tot cas, que es coordini la recuperació del torrent.
El Sr. Guerrero insisteix que no ni ha cap xoc de trens ni lluita de poders i si varen parlar amb els afectats, tant ell com la Sra. Paquita Ribas, va ser perquè la segona quan es varen tornar a reunir estava fora i si es varen llevar les pedres va ser perquè ho va demanar el propietari de la finca de Can Rich.
La Sra. Marí diu que la sorprèn que el Sr. Pere Ribas digui que res del que diuen és veritat i demana que li especifiqui el que no és veritat. Diu que a la legislatura passada, sent ella alcaldessa, es va demanar al Consell autorització per netejar el torrent i el Consell no ho va autoritzar i que l’important és que es netegi, sigui per una administració o per una altra.
El Sr. Pere Ribas diu que no ha tractat ningú de mentider, només diu que ningú ha dit la veritat del que ha passat al torrent; diu que senzillament amb el pas del temps la gent s’ha anat aprofitant de la situació perquè abans s’accedia per altres camins i no s’ha seguit mantenint net el torrent. La voluntat dels vesins ha quedat manifestada, aquest camí no ha estat inventariat i a l’anterior legislatura l’equip de govern va demanar arreglar-lo.
El Sr. Torres vol modificar la proposta del segon punt.
A continuació, es sotmeten a votació el primer i tercer punt de la proposta, que diuen:
1r.- L’Ajuntament procedirà a obrir d’immediat l’accés al tram de camí del torrent de Ca na Parra.
3r.- L’Ajuntament tancarà el torrent en el moment en que l’administració encarregada de dragar el torrent estigui a punt d’iniciar els treballs i només quan hagi disposat de manera segura i perdurable un nou accés per als habitatges afectats.
Esrebutgenper13votsencontra(9delPSOEi4deGUANYEM) i8votsafavor(6delGPMi2 d’AL-IN).
Seguidament es sotmet a votació el segon punt de la proposta, una vegada modificat i per 17 vots a favor (9 del PSOE, 6 del GPM i 2 d’AL-IN) i 4 abstencions de GUANYEM, és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació s’adopta el següent ACORD:
2n.- L’Ajuntament buscarà un accés alternatiu per al moment en què s’hagi de tancar el pas per fer- ne el dragat.

5.2.- “EN RELACIÓ AMB LA SITUACIÓ DELS TORRENTS DEL MUNICIPI”
El Sr. Torres, de GUANYEM, exposa la Moció que diu:
“Hace pocos días hemos visto que a resultas de la queja/solicitud que debe haber formulado AENA con respecto a la situación del torrente de Ca na Parra, este ayuntamiento a instancias, parece, de Consell Insular, ha procedido a cerrar de forma inmediata el acceso al mismo.
Es de suponer que la misma diligencia por parte de las administraciones intervinientes en este caso debe darse para la limpieza y drenaje del resto de torrentes del municipio y, por extensión, de la isla.
Bien pues, aprovechando el tiroón de esta súbita actuación tanto del Govern Balear como del Consell Insular, no estaría de mas evaluar la situación del resto de torrentes, ponerlas en su conocimiento e instarles a obrar con la misma rapidez y diligencia con la que se ha actuado con el de Ca na Parra; por lo que presento la siguiente
PROPPUESTA DE ACUERDO:
1. El ayuntamiento ordenará de inmediato inspeccionar e informar de la situación de los torrentes del municipio, especialmente la situación de capacidad de desagüe en caso de lluvias.
2. El ayuntamiento solicitará al Govern Balear la limpieza y drenaje (inmediato de aquellos torrentes del municipio que lo requieran a la vista de los informes”
Pel PSOE intervé el Sr. Guerrero que diu que la neteja de torrents s’ha de fer amb una certa decisió tècnica i, ara, segons va informant el tècnic de Medi Ambient, es va demanant la neteja dels torrents, per tant no aprovaran el primer punt i, quant al segon, sol·licita una transacció en la redacció de la moció.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que els torrents han d’estar en un estat adequat; és important que l’Ajuntament conegui l’estat dels torrents del municipi i sol·liciti al Consell Insular la neteja dels que ho necessitin i si això es fa, hi votaran a favor.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que votarà en el mateix sentit que el PSOE.
El Sr. Torres diu que hi haurà torrents que no necessitin informes i altres s’hauran d’inspeccionar i demana que es netegin d’immediat i serà el tècnic qui digui el que s’ha de fer.
El Sr. Guerrero diu que tant la Policia Local com els tècnics de Medi Ambient els inspeccionen i per això votaran a favor el segon punt.
El Sr. Torres diu que és important fer aquest control perquè amb les pluges s’han modificat els torrents.
A continuació es sotmet a votació el primer punt de la moció, que diu:
1r.- L’Ajuntament ordenarà d’immediat inspeccionar i informar de la situació dels torrents del municipi, especialment la situació de capacitat de desguàs en cas de pluges.
Esrebutjaper13votsencontra (9delPSOE i4deGUANYEM) i8votsafavor(6delGPMi2 d’AL-IN).
A continuació, es sotmet a votació del segon punt, amb la transacció sol·licitada i acceptada per AL-IN, i per 21 vots a favor, és a dir, per unanimitat i per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació, s’adopta el següent ACORD:
2n.- L’Ajuntament amb els vesins buscarà un accés alternatiu als seus habitatges, on tècnicament sigui possible, per al moment en què s’hagi de tancar el tram per dragar-lo.

II. PART DE CONTROL I SEGUIMENT DE LA GESTIÓ PEL PLE

6è.- CONEIXEMENT AL PLE DELS DECRETS D’ALCALDIA

El Sr. Alcalde manifesta que, des del mateix dia de la convocatòria, han estat a disposició de tots els regidors els decrets i resolucions emesos pel Sr. Alcalde i regidors delegats, des de la celebració del darrer Ple ordinari. A més es dóna compte del següent DECRET:
– Decret núm. 55/17, de nomenament del segon tinent d’Alcalde, Sr. Ángel Luis Guerrero Domínguez, com a alcalde accidental des del dia 17 fins al dia 20 de gener de 2017.

7è.- PRECS I PREGUNTES

En primer lloc es contesta la pregunta feta pel Sr. Marí Álvarez, del GPM, pendent de contestar del darrer Ple ordinari.
P.- Quantes visites o inspeccions d’obres han fet des que el zelador fa funcions d’auxiliar administratiu?
R.- El Sr. Guerrero contesta que des del 21 de novembre, i sense comptar les vacances que ha tengut aquest funcionari i els dies festius, ha fet 4 visites per a certificats i 5 inspeccions d’obra.
A continuació, es contesten les preguntes formulades per escrit el Sr. Serafín Grivé Guasch, del GPM, núm. registre d’entrada 919.
En relació amb l’escrit presenta per part d’un representant sindical de la Policia Local, en el qual posa en coneixement que no s’estan tramitant les denúncies segons la Llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, pregunta:
P1.- Es va tractar a la Mesa de Negociació l’escrit que es va presentar?
R.- La Sra. Paquita Ribas contesta que no perquè a l’ordre del dia de la convocatòria ningú va demanar que s’hi inclogués.
P2.- És cert que no s’estan tramitant les denúncies?
P3.- Quants d’expedients s’han tramitat per confiscació i consum de drogues durant l’any 2016? P4.- Quants expedients s’han tramitat per faltes de respecte i consideració als agents?
R 2, 3, 4.- La Sra. Paquita Ribas contesta que abans aquestes actes s’enviaven a la Delegació del Govern o al Jutjat, des de l’any passat la Delegació del Govern ens comunica que l’alcalde té competència, i que les ha de tramitar l’Ajuntament, a final d’any la Delegació del Govern ha tornat les que s’havien tramès. Aquest tema, com ell sap, es va debatre a la Junta Local de Seguretat,
13
atès que l’Ajuntament no té capacitat per tramitar-les, i no és que no es vulgui fer o que no es faci, però això està en mans dels advocats de la casa.
Contestació a les preguntes formulades per escrit pel Sr. Francisco Javier Marí Álvarez, del GPM, núm. registre d’entrada 935.
P1.- Quants expedients de disciplina urbanística (DU), s’han obert durant el 2016? R.- El Sr. Guerrero li diu que 13.
P2.- Quants expedients de disciplina urbanística han tancat durant el 2016, oberts aquest i altres anys?
R.- El Sr. Guerrero diu que 6.
P3.- Quins son els números d’expedients tancats, DU…..?
R.- El Sr. Guerrero diu que els núm. són 02/15, 05/15, 11/15, 13/15, 1/16 i 7/16
P4.- Quants expedients s’han caducat o estaven per caducar durant el 2016?
R.- El Sr. Guerrero diu que aquesta dada no la té a dia d’avui i se li passarà per escrit quan disposi de la informació.
De manera oral es formulen les següents preguntes:
La Sra. Neus Marí, del GPM, formula les següents preguntes:
P.- Diu que en el mes de gener de 2016 va preguntar a un Ple quin percentatge d’obra faltava per fer en el camp de futbol de Sant Josep. Veu que hi ha poc moviment i demana si ja s’han acabat o quan està previst que s’acabi.
R.- El Sr. Alcalde diu que l’Ajuntament va fer una recepció parcial amb deficiències d’acord amb els tècnics de la casa i temporalment s’ha utilitzat, faltava posar els equipaments de la taquilla, vestuari i equipament de dins el bar, també arreglar les pistes de pàdel i tennis. El bar i el vestuari s’estan posant i la resta de les millores la constructora les va deixar per fer-les a darrera hora i diu que aquest projecte no ha set cap exemple de gestió.
La Sra. Ana Ribas, del PSOE, respecte a aquesta pregunta vol afegir que l’empresa es va comprometre que el vestuari estigués acabat aquesta setmana i confia que ho compleixi.
P.- Si el termini per finalitzar l’obra ha acabat? R.- El Sr. Alcalde li contesta que sí.
P.- Si està en marxa la pista de skate, prevista en el camp de futbol.
R.- La Sra. Ana Ribas diu que l’arquitecte ha dit que sí que hi estaria i avui passarà a veure si hi està.
P.- Si s’arreglaran les corbes de la carretera de Davall sa Serra, que encara no estan fetes?
R.- El Sr. Guerrero diu que ja estan encarregat l’arranjament i si no es fa és perquè el material que s’ha d’utilitzar ha d’estar ben sec i amb la pluja no s’ha pogut fer.
P:- Sobre el Pla juvenil que varen dir que es faria.
R.- La Sra. Guisado diu que ja s’ha enviat per conèixer la demanda dels jovent i ja es veurà si es fa pels tècnics de la casa o es sol·licita fora.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, formula les següents preguntes
P.- Si hi ha altres zeladors que facin la feina que feia el zelador d’obres que ara està com a auxiliar administratiu.
R.- El Sr. Guerrero diu que la Policia Local ho fa quan fa falta.
P.- Quines funcions fan els distints zeladors de l’Ajuntament?
R.- El Sr. Guerrero diu que li contestarà en el proper Ple.
P.- Quin regidor ha estat en contacte amb els responsables de les obres que es porten a terme a les escoles velles de Sant Josep.
R.- El Sr. Alcalde contesta que han set els Serveis Socials els que han estat en contacte amb AMADIBA.
P.- Quines obres s’han fet en relació amb la pregunta anterior i si tenen informe de patrimoni. R.- El Sr. Alcalde diu que li contestaran en el proper Ple.
P.- El Sr. Grivé, del GPM pregunta quantes denúncies per confiscació de drogues i per faltes de respecte a l’autoritat s’estan tramitant a l’Ajuntament.
R.- La Sra. Paquita Ribas diu que li contestarà en el proper Ple.
La Sra. Marilina Ribas, del GPM, formula les següents preguntes:
P.- Per quin motiu no han sortit les ajudes per a estudiants que sempre es feien en Nadal? R.- La Sra. Guisado diu que per què s’està fent un reglament per gestionar aquestes ajudes.
P.- Ha vist un escrit de la Mesa de Negociació sol·licitant la negociació de la plantilla que es va aprovar juntament amb el pressupost, per què no s’ha portat a negociar?
R.- La Sra. Paquita Ribas diu que perquè no hi ha hagut modificació a la plantilla i encara que no es va negociar si que se’ls va informar.
La Sra. Marilina Ribas diu que no està d’acord perquè sí que hi ha hagut modificació en els annexos.
P.- Si hi ha hagut reunions amb la gent per fer els programes de festes i quin representant de l’Ajuntament hi ha anat.
R.- El Sr. Ramón diu que sí i que hi ha assistit ell.
P.- Per quin motiu en els programes de festes d’aquest Nadal no constava l’horari del ball pagès i de les caramelles.
R.- El Sr. Ramón diu que el capellà no va poder fer la Missa a les 12 i es varen fer a les 11 i es va saber el dia d’abans quan es farien els actes.
Prec.- La Sra. Marilina Ribas respecte a la cavalcada de reis, que cada any és el dia 5 de gener, fa el prec que es prevegi el dispositiu de seguretat, atès que aquest any hi ha hagut llocs que no hi ha anat ni Protecció Civil perquè no se’ls va avisar.
P.- La Sra. Bouzas, del GPM, pregunta si l’Ajuntament té previst reparar les goteres de la biblioteca de Cala de Bou
R.- El Sr. Guasch diu que sí, que està previst.
P.- El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que en el Ple de 26 de febrer de 2016 es va aprovar la moció per instar que es modifiquessin les sancions que preveu la legislació i pregunten si s’ha fet alguna cosa i si hi ha un protocol d’actuació.
R.- La Sra. Paquita Ribas diu que es va notificar la Moció i suposa que no s’ha fet cas per la qual cosa seguiran insistint i en el protocol de la Policia Local s’ha establert un nou sistema de denúncies per a festes il·legals i ja s’hi està treballant.
La Sra. García, de GUANYEM, formula les següents preguntes: P.- Quanta gent de la casa ha anat a FITUR?
R.- El Sr. Alcalde li contesta que ell i la Sra. Benlloch i que la Sra. Ribas i la Sra. Nieves Jiménez també hi varen assistir però les despeses anaren a càrrec d’elles.
P.- Quants dies hi varen assistir
R.- El Sr. Alcalde li contesta que des del dia 17 fins al 19 a la tarda i el viatge el varen fer junts, ell i la Sra. Benlloch.
P.- Quant ha costat el viatge a l’Ajuntament. R.- El Sr. Alcalde diu que ja li contestarà. P.- Quines activitats i actes es varen fer?
R.- El Sr. Alcalde diu que varen estar amb la resta de l’expedició del Consell Insular i es van reunir amb operadors turístics i representants de navilieres, varen estar en la presentació de la Fira de la Sal i a l’estand d’Eivissa i en el de Balears, entre d’altres.
P.- Varen assistir al Madrid Fusión?
R.- El Sr. Alcalde diu que no perquè va tenir lloc després d’haver tornat ells.
Prec.- Vol fer el prec que quan preguntin aspectes en el debat del Ple, no es remetin a decrets i responguin, perquè la gent se n’assabenti.
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, pregunta:
P.- Qui porta els temes d’agricultura atès que a la web de l’Ajuntament no apareix el responsable.
R.- El Sr. Alcalde diu que agricultura ho porta l’àrea de Medi Ambient.
Prec.-Perquè l’Ajuntament es vagi preparant tot el que pugui amb el tema de les plagues d’arbres fruiters.
P.- Diu que recentment la mort del jove Alfredo Cenarro ha commocionat molta gent i els amics del difunt han decidit sol·licitar que es dediqui una placa en memòria seva al Centre Social de Cala Tarida i fa el prec que si es sol·licita arribi la petició a bon fi.
R.- El Sr. Alcalde diu que n’és conscient, que estan en contacte amb ells, que en principi no serà aquets lloc, però espera arribar a bon terme.
La Sra. Fernández, de GUANYEM, pregunta:
P.- L’alcalde pensa autoritzar el lloguer turístic a habitatges plurifamiliars?
R.- El Sr. Alcalde diu que no té previst fer-ho i, de fet, han presentat al·legacions perquè l’informe de l’Ajuntament, amb l’autorització prèvia, sigui vinculant.
P.- Si s’han fet mesuraments de la contaminació lumínica de la pantalla del Hard Rock, en el que afecta al parc natural i a l’aeroport i si hi ha hagut queixes.
R.- El Sr. Alcalde diu que no s’han fet mesuraments i que en aquest cas afectaria al parc natural i no li consten queixes d’AENA.
La Sra. Castro, d’AL-IN, pregunta:
P.- Ha vist que s’ha reunit la Mesa d’Exclusió Social i pregunta quina aportació econòmica serà la que hagi de fer l’Ajuntament per a l’edifici Es Gorg.
R.- El Sr. Alcalde diu que en el Consell d’Alcaldes es va aprovar el cost del manteniment d’aquest edifici que serà d’un milió d’euros i tal com es va plantejar la distribució dels costos correspondrà un 35 % al Consell i un 65% al ajuntaments, en funció del nombre d’habitants; el cost de la construcció l’assumiria totalment el Consell i es gestionaria a través del Consorci de s’Escorxador.
P.- Si s’ha enviat algun tècnic o han arreglat la porxada de l’escola de Sant Jordi.
R.- La Sra. Guisado diu que ja ho té en compte i que es farà en breu.
El Sr.Torres, d’AL-IN, pregunta:
P.- En relació amb el rètol d’il·luminació de les festes de Nadal, que no funciona, de qui és? R.- El Sr. Ramón contesta que és de l’Ajuntament i que s’arreglarà.
P.- En quin estat està l’obertura de la guarderia de Can Nebot?
R.- La Sra. Guisado contesta que s’han reunit diverses vegades amb responsables però encara no es sap res.
P.- Quines actuacions ha fet l’Ajuntament pel despreniment de pedres as Cubells.
R.- El Sr. Alcalde contesta que han anat a fer informes els zeladors, han fet un reportatge sobre el perill del terreny, s’iniciarà un expedient i es demanarà a algun geòleg que miri si hi ha perill de col·lapse i s’instarà als propietaris dels terrenys advertint d’aquest perill i diu que fins ara els propietaris són els que arreglaven els despreniments d’aquests terrenys.
P.- Si es preveu reallotjar als que estan en aquests habitatges?
R.- El Sr. Alcalde diu que s’està estudiant i que s’haurà de parlar també amb els propietaris.
P.- Referint-se a una notícia publicada a la premsa pregunta a l’alcalde si és normal que s’hagi d’anar a Madrid per parlar amb l’alcalde de Sant Antoni.
R.- El Sr. Alcalde contesta que està clar que no, que en concret a FITUR varen parlar del tema de la Badia i varen tenir alguna entrevista conjunta amb operadors turístics.
Prec.- Fa el prec que s’arreglin els fanals que estan apagats devora l’institut ALGARB.
R.- El Sr. Alcalde li diu que en pren nota.
P.- Com està la canonada que passa pel carrer de Leganés?
R.- El Sr. Guerrero diu que Sanitat ja ha donat el vistiplau i ja està bé.
I no havent-hi més assumptes a tractar s’aixeca la sessió a les tretze hores cinquanta minuts, de la qual estenc aquesta acta, que consta de dinou pàgines, que, com a secretària, certific amb el vistiplau del Sr. alcalde.

VIST I PLAU L’ALCALDE,
Sign.: Josep Marí Ribas

ACTA