Acta del Pleno ordinario del 30 de marzo de 2017

ACTA DE PLE CORRESPONENT A LA SESSIÓ FETA EL DIA TRENTA DE MARÇ DE DOS MIL DISSET

ACTA NÚM. 03/17

A Sant Josep de sa Talaia, quan són les nou hores trenta minuts del dia trenta de març de 2017, es reuneixen a la sala d’actes d’aquest Ajuntament, els membres integrants del Ple de l’Ajuntament que a continuació es detallen, prèviament convocats i per tal de celebrar, en primera convocatòria, la present sessió ordinària.

Assistents:

Presideix la sessió el Sr. Alcalde, Sr. Josep Marí Ribas (PSOE)

Regidors/es del PSOE:
Sra. Ana Ribas Alonso.
Sra. Francisca Ribas Ribas
Sr. Ángel Luis Guerrero Domínguez Sra. María José Guisado Costa
Sr. Francisco Ramon Tur
Sra. Helena Benlloch Bottini
Sr. José Guasch Roig
Sra. Neus Marí Planells

Regidors/es del GPM:
Sra. María Nieves Marí Marí
Sr. José Luis Clapés Espases Sr. Francisco Javier Marí Álvarez Sr. José Serafín Grivé Guasch Sra. Marilina Ribas Cardona
Sra. Manuela Quintas Bouza

Regidors/es de Guanyem Sant Josep:
Sr. Francisco Javier Ramírez Guerrero Sra. Paola García Martínez
Sr. Pedro Ribas Planells
Sra. Mónica Fernández Campos

Regidors/es d’AL-IN:
Sr. Vicente Juan Torres Ribas Sra. Encarnación Castro Rojas

OBSERVACIONS: La regidora del PSOE, Sra. Ana Ribas Alonso, s’incorpora en el punt 3.

Dóna fe de l’acte, la secretària general de la corporació: Sra. María Domingo García i hi assisteix l’ interventor accidental, Sr. Joan Josep Prats Marí.

ORDRE DEL DIA

– Declaració Institucional sobre les persones refugiades.

I. PART RESOLUTÒRIA

1r.- Aprovació, si pertoca, de l’esborrany de l’acta 02/17, de 23 de febrer de 2017.
2n.- Aprovació inicial, si pertoca, de l’Ordenança general de les bases reguladores de les subvencions que es concedeixin per l’Ajuntament de Sant Josep.
3r.- Resolució de l’al·legació i aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança reguladora de la remor i les vibracions del municipi de Sant Josep de sa Talaia.
4t.- Aprovació del Pla d’acció TIC de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia.
5è.- Aprovació inicial de l’expedient de creació i Reglament d’organització i funcionament de l’escola municipal de música de Sant Josep de sa Talaia.
6è.- Aprovació de la creació del Consell Social del municipi de Sant Josep.
7è.- Aprovació definitiva de l’àrea d’actuació 5.28, de les NNSS de planejament municipal.
8è.- Resolució d’al·legacions i aprovació definitiva de l’Estudi de detall de l’illa 2.2.6 del sector 1.4 de les NNSS
9è.- Aprovació inicial de l’expedient de revisió de camins municipals de Sant Josep de sa Talaia. 10è.- Informació sobre la liquidació del Pressupost de l’exercici 2016.
11è.- Moció presentada per escrit pel GPM sobre la retirada de la norma territorial cautelar.
12è.- Moció presentada per escrit per GUANYEM
12.1.- Per a l’adequació i reparació, si s’escau, d’un carrer al barri de Can Mariano , sa Carroca 12.2.- Per modificar el ROM i desenvolupar un Consell de Participació Ciutadana útil.
13è.- Moció presentada per escrit per AL-IN en relació amb la pista poliesportiva de Can Raspalls.

II. PART DE CONTROL I SEGUIMENT DE LA GESTIÓ PEL PLE

14è.- Coneixement al Ple dels decrets d’Alcaldia.
15è.- Moció de control presentada per escrit pel GPM sobre “funcions dels zeladors de l’Ajuntament”
16è.- Moció de control presentada per escrit per GUANYEM sobre “diagnòstic de la situació actual i Pla d’acció TIC.
17è.- Precs i preguntes.

El Sr. Alcalde declara oberta la sessió i per unanimitat dels grups PSOE, GPM, GUANYEM i AL-IN, s’acorda la següent:

– DECLARACIÓ INSTITUCIONAL SOBRE LES PERSONES REFUGIADES
L’Ajuntament de Sant Josep sa Talaia, a través del Plenari i en nom de tota la corporació municipal, vol expressar la més profunda preocupació sobre la crisi de refugiats a tot el món i la falta de resposta adequada per part de la Comunitat Internacional. Actualment, la situació a les illes gregues s’està complicant per a les persones refugiades allí atrapades davant l’arribada de les baixes temperatures. Homes, dones, nens i nenes estan actualment sobrevivint en tendes cobertes de neu a temperatures sota zero i que han de ser evacuades urgentment.

Segons dades de l’Alt Comissionat per als Refugiats de les Nacions Unides, hi ha més de 65 milions de persones desplaçades a tot el món, 21 milions són refugiats, i gairebé el 50 per cent són dones i nenes. Dones i nenes que es veuen obligades a fugir per motius similars als dels homes, però que es veuen afectades, a més, per la discriminació i la violència que sofreixen pel sol fet del seu gènere.

Totes aquestes persones fugen de la guerra i la persecució de països com Síria, Sudan del Sud, Myanmar o l’Iraq, on sofreixen nivells intolerables de pobresa i violacions de drets humans. No obstant això, tan sols 10 dels 193 països al món acullen aquestes persones. En particular, Espanya és un d’aquests països. Al contrari, països com Aràbia Saudita i Qatar no han reallotjat a ningú fins ara.

Així mateix, un any després de les promeses dels Estats membres de la Unió Europea de ressituar 66.000 persones sol·licitants d’asil des de Grècia, tan solament s’han ressituat al 6%. D’altra banda, des d’Itàlia tan sols s’han ressituat 1.200 persones de les 40.000 promeses, i més de 150.000 han arribat aquest any per mar.

En aquest sentit, Espanya no ha estat una excepció. En el marc de la Unió Europea, Espanya va assumir el compromís d’acollir 17.337 persones a través dels processos de reubicació i reallotjament. No obstant això, fins ara tan sols han arribat 1.034 persones (745 ressituades i 289 reallotjades) No obstant això, les xifres segueixen sent insuficients. Segons l’Alt Comissionat per als Refugiats de Nacions Unides (ACNUR), ara mateix 1,15 milions de persones necessiten ser urgentment reassentades. I al final de 2017 necessitaran reassentament 1,45 milions de persones refugiades.

Tot això, unit a la falta de condicions d’acolliment adequades al nostre país, fa que sigui necessari treballar conjuntament per adaptar el sistema d’asil i acolliment espanyol d’acord als estàndards internacionals, a fi de poder donar una resposta adequada a la crisi.

Per a això, S’ACORDA dirigir les següents peticions al Govern d’Espanya:
• Que s’agilitzi de manera significativa el procés de trasllat de persones refugiades a Espanya mitjançant la seva reubicació i reassentament.
• Que es compleixi en el termini previst els compromisos acordats amb la UE d’acollir a 17.337 persones.
• Que s’estableixi un Pla d’Acolliment i Integració estatal en el qual participin totes les administracions autonòmiques i locals, que reculli mesures concretes tals com la revisió de la legislació i la pràctica en matèria d’asil.
• Que es desenvolupi una comunicació fluïda i directa amb totes les administracions, autonòmiques i locals a través de reunions periòdiques amb la Comissió Interministerial creada ad hoc per donar resposta a la crisi.

A continuació es passa a despatxar els assumptes de l’ordre del dia:

I. PART RESOLUTÒRIA

1r.- APROVACIÓ, SI PERTOCA, DE L’ESBORRANY DE L’ACTA 02/17, DE 23 DE FEBRER DE 2017.

El Sr. Alcalde sol·licita si algun membre de la corporació ha de practicar alguna rectificació a l’esborrany de l’acta repartida juntament amb la convocatòria.
La Sra. Guisado, del PSOE, sol·licita que a la pàg. 20 de l’acta s’aclareixi la contestació que li va donar al Sr. Ramírez, en relació a per què s’ha tardat tant a donar als grups polítics el pla o diagnosi de les noves tecnologies informàtiques de l’Ajuntament i on diu “ R.- La Sra. Guisado li contesta que el 20 de desembre és quan va tenir inici la revisió i no és una segona versió”, ha de dir “R- .La Sra. Guisado li contesta que el 20 de desembre és quan va tenir inici la revisió i no la data d’entrega.”

El Sr. Torres, d’AL-IN diu que a la pàg. 5 on posa “El Sr. Torres diu que s’abstindran perquè l’Ordenança acompleix la Llei”, ha de posar “El Sr. Torres diu que s’abstindran perquè l’Ordenança no fa més que acomplir la Llei”.

Seguidament sotmeses aquestes rectificacions a consideració del Ple s’aproven juntament amb l’acta del Ple ordinari de data 23 de febrer de 2017.

2n.- APROVACIÓ INICIAL, DE L’ORDENANÇA GENERAL DE LES BASES REGULADORES DE LES SUBVENCIONS QUE ES CONCEDEIXIN PER L’AJUNTAMENT DE SANT JOSEP.

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula a la regidora Sra. Francisca Ribas que explica que es proposa una nova redacció i es pretén actualitzar l’Ordenança existent i donar suport jurídic i diu que el Pla estratègic de subvenció donarà més sentit i aclariment a l’atorgament de les subvencions.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que aprovaran les bases però vol fer un retret a l’equip de govern i és que quan es tracti de temes que s’hagin de consensuar no s’esperi al darrer dia a fer la comissió informativa.
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, diu que aquesta Ordenança era necessària per adequar- la a la Llei.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que aprovarà aquest punt.
Per últim, la Sra. Ribas del PSOE, agraeix el vot de tots i prendrà nota del que demana el Sr. Marí Álvarez.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 20 vots a favor (8 del PSOE, 6 del GPM, 4 de GUANYEM i 2 d’AL-IN), és a dir, per unanimitat dels assistents i per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació s’ACORDA:
1.- Aprovar inicialment l’Ordenança general de les bases reguladores de les subvencions que es concedeixin per l’Ajuntament de Sant Josep.
2.- Sotmetre l’expedient a informació pública mitjançant la publicació d’un anunci en el BOIB i en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament, pel termini mínim de trenta dies, dins els quals els interessats podran examinar l’expedient i presentar les reclamacions que considerin oportunes.
3.- Donar audiència prèvia a les associacions veïnals i de defensa de les persones consumidores i usuàries establertes en el seu àmbit territorial que estiguin inscrites en el registre municipal d’associacions veïnals i les finalitats de les quals guardin relació directa amb l’objecte de la disposició.
4.- Sol·licitar informe a l’Institut Balear de la Dona conforme a l’article 7 i següents de la Llei 12/2006, de 20 de setembre
5.- Resolució de les reclamacions, objeccions o observacions i aprovació definitiva pel Ple. Si no s’ha presentat cap reclamació o suggeriment, l’acord inicialment adoptat s’ha d’entendre definitivament aprovat sense necessitat d’un nou acord exprés.

3r.- RESOLUCIÓ DE L’AL·LEGACIÓ I APROVACIÓ DEFINITIVA DE LA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA REGULADORA DE LA REMOR I LES VIBRACIONS DEL MUNICIPI DE SANT JOSEP DE SA TALAIA.

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula a la regidora Sra. Francisca Ribas que explica que s’ha emès informe sobre l’al·legació presentada i que es desestimarà i s’aprovarà definitivament l’Ordenança.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que l’al·legació és raonable i que l’informe tècnic no diu res de desestimar-la i l’informe jurídic només proposa una reflexió que fa a l’equip de govern sobre el què esta obligat a fer i diu que l’Ordenança afecta a tots i no la veu clara, per la qual cosa s’abstendran.
El Sr. Ramírez de GUANYEM, diu que en coherència amb el que va dir al darrer ple s’abstendran.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que també s’abstendrà perquè li pareix que amb el que exigeix l’Ordenança hi ha un greuge comparatiu i no hi ha una unificació de criteris.
En un segon torn, la Sra. Ribas diu que “no és cap greuge que dins el municipi es tracti igual en drets i deures a tots els locals del municipi i l’Ordenança unifica i iguala; diu que el PP ja va fer un greuge quan va aprovar l’aplicació dels limitadors als locals de Platja den Bossa per Junta de Govern i no es va poder discutir en el Ple, com és el cas d’ara, que no s’ha fet per Junta de Govern”.
El Sr. Marí Álvarez diu que a l’anterior legislatura es varen portar a terme iniciatives per limitar el problema de remor i es va fer per Junta de Govern de forma extraordinària a Platja d’en Bossa però diu que no tots els negocis són iguals ni fan la mateixa remor i l’Ordenança afecta tots els negocis d’igual manera.
Intervé el Sr. Torres que diu que aquesta Ordenança agreuja a tots per igual.
La Sra. Ribas diu que el PP a la passada legislatura no va aconseguir limitar el problema de la remor i, de fet, en el 2015 no tots el locals de Platja d’en Bossa tenien el limitador.
En aquest punt s’incorpora la regidora del PSOE, Sra. Ana Ribas.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 9 vots a favor dels regidors del PSOE i 12 abstencions (6 del GPM, 4 de GUANYEM i 2 d’AL-IN), és a dir, per majoria de vots favorables s’ACORDA:
1r.- Desestimar, basant-se en els informes emesos per l’enginyer tècnic industrial i pel tècnic d’Administració general de l’Ajuntament, l’al·legació presentada pel Sr. Vicente Tur Ferrer, actuant en representació de la “Asociación de Empresarios de bares, restaurantes y cafeterías de Eivissa i Formentera (PIMEEF)”.
2n.- Aprovar definitivament, la modificació de l’Ordenança reguladora de la remor i les vibracions del municipi de Sant Josep de sa Talaia.
3r.- Publicar el text íntegre de l’ordenança al BOIB.
4t.- Notificar el present acord als interessats amb els recursos pertinents.

4t.- APROVACIÓ DEL PLA D’ACCIÓ TIC DE L’AJUNTAMENT DE SANT JOSEP DE SA TALAIA.

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula a la regidora, Sra. Guisado, que explica que aquest Pla té com a objectiu modernitzar l’Administració, té un termini de quatre anys i està previst que per a la implantació d’aquest Pla es duguin a terme 21 projectes.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que l’explicació de la regidora ha set escassa i podria haver aprofitat la retransmissió en directe del Ple per informar la gent.
Continua dient el Sr. Marí Álvarez que aprovaran aquest Pla, que és un bon pla, compleix les expectatives però hi ha coses que preveu la diagnosi del Pla que no estan correctes, referint-se al portal de transparència, i no són veritat, per exemple, les dades penjades del portal de transparència no són actuals, únicament hi ha penjat el pressupost de 2016 i els indicadors financers i patrimonials de 2014. Diu que té por que l’aprovació d’aquest pla només sigui un titular i no s’acompleixi i diu que allò difícil d’aquest pla comença ara.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que donaran suport al pla per posar les bases de la problemàtica que tenim i es necessita un impuls contundent més enllà de la diagnosi i estaran vigilants perquè es compleixi el Pla.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que aquest pla és necessari per agilitzar processos administratius però te dubtes sobre la capacitat d’implantació del pla i el que costarà i no diu res del software lliure que és el que volien els de GUANYEM i s’abstendran.
La Sra. Guisado agraeix el vot, diu que és veritat que el portal de transparència s’ha d’anar actualitzant, que posaran tot el seu esforç en el TIC però que han de donar un temps per veure com funciona.
El Sr. Marí Álvarez vol remarcar que el portal de transparència no s’ha actualitzat mai i el Sr. Ramírez diu, referent a l’al·lusió d’AL-IN sobre el software lliure, que és un pla que encara no s’ha desenvolupat i encara que no digui res, com que és un acord del Ple s’haurà de complir.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 19 vots a favor (9 del PSOE, 6 del GPM i 4 de GUANYEM) i 2 abstencions d’AL-IN, és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació s’ACORDA:
.- Aprovar el Pla d’acció TIC de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia per tal d’aconseguir una línia d’actuació consensuada per unanimitat, que serveixi com a guia i referent de les estratègies a seguir a quatre anys vista, per tal de complir amb la legislació.

5è.- APROVACIÓ INICIAL DE L’EXPEDIENT DE CREACIÓ I REGLAMENT D’ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE SANT JOSEP DE SA TALAIA.

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula a la regidora, Sra. Guisado, que explica que aquest procés per crear l’escola de música ve de fa temps i dóna les gràcies pel suport de tots els grups polítics.
La Sra. Neus Marí, del GPM, diu que donarà suport a la proposta, de fet ja es varen iniciar els tràmits per crear l’escola de música en l’anterior legislatura i vol que sigui una realitat al més aviat possible. Diu que s’han hagut de fer diverses reunions per tractar el reglament de l’escola de música, atès que no s’havia consensuat amb la resta de grups abans de la Comissió Informativa.
La Sra. Fernández de GUANYEM diu que donarà suport a la proposta per donar el pas de fundació a escola de musica però creu que s’hauria d’haver intentat consensuar amb la resta de grups abans de portar-ho a la Comissió Informativa.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que és necessària l’escola i que es continuï prestant el servei però no troba que això sigui el procediment idoni. Diu que té els seus dubtes perquè l’Ajuntament haurà d’assumir el servei per sempre amb independència que l’escola continuï o no i diu que s’abstendran perquè aquest no és el procediment adequat.
La Sra. Guisado diu que aquest és un procediment més complex del que imaginaven i, referint-se als dubtes del portaveu d’AL-IN, diu que la fundació actualment està sustentada en un vuitanta per cent amb fons públics i ara la farem nostra i quant al procediment han tengut un assessorament extern sobre la forma de fer-ho.
El Sr. Torres demana intervenir i diu que pensa que ara serà més costosa perquè l’Ajuntament haurà d’assumir el personal de l’escola, a la qual cosa la Sra. Guisado li contesta que ara mateix no s’està assumint el personal, més endavant ja es veurà.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 19 vots a favor (9 del PSOE, 6 del GPM i 4 de GUANYEM) i 2 abstencions d’AL-IN, és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació s’ACORDA:
1. Aprovar, inicialment, la creació del servei municipal d’escola de música del municipi de Sant Josep de sa Talaia, que conté:
1.1. 1.2. 1.3.
Memòria justificativa de la creació del servei
Projecte d’establiment, d’acord amb el que estableix la llei.
Reglament d’organització i funcionament de l’escola municipal de música de Sant Josep de sa Talaia, anomenada “Escola i Banda de Música Can Blau”.
2. Sotmetre l’expedient a informació pública per un període de 30 dies perquè les persones interessades formulin al·legacions i donar audiència prèvia a les associacions veïnals i de defensa de les persones consumidores mitjançant anunci al BOIB, en un dels diaris de major circulació de l’illa i al tauler d’anuncis de l’Ajuntament, de conformitat amb el que disposa l’article 102 de la Llei 20/2006. Si no es presentés cap reclamació o suggeriment, l’acord inicialment adoptat s’ha d’entendre definitivament aprovat sense necessitat d’un nou acord exprés.
3. Sol·licitar informe a l’Institut Balear de la Dona conforme a l’article 7 i següents de la Llei 12/2006, de 20 de setembre.

6è.- APROVACIÓ DE LA CREACIÓ DEL CONSELL SOCIAL DEL MUNICIPI DE SANT JOSEP .

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula al regidor Sr. Ramón que llegeix la proposta que s’eleva per a la seua aprovació.
Pel GPM intervé la Sra. Marilina Ribas que diu que en l’anterior Ple en què portaven aquest tema ja va demanar més consens i la proposta que ara porten l’han consensuat i per això hi votaran a favor.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que s’abstendran perquè la participació ciutadana és un tema sensible i el que es porta a aprovar és un text genèric i poc desenvolupat, que no reflecteix la realitat social del nostre municipi i l’únic que pareix que ha aportat el GPM ha set la representativitat i encara que ells estiguin contents amb aquesta aportació al seu grup li pareix insuficient i hauria de ser un consell de participació social més efectiu i per això s’abstendran.
La Sra. Castro, d’AL-IN, diu que donaran un vot de confiança al regidor i hi votaran a favor.
El Sr. Ramón agraeix el vot de suport i diu que el Consell Social serà un punt de trobada per prendre acords on estigui representada la ciutadania.
La Sra. Marilina Ribas diu, referint-se al Sr. Ramírez, que l’aportació del GPM no ha set tan mínima, varen presentar mocions al Ple sobre aquest tema, demanant un reglament que es va rebutjar, de fet demanaven representació de totes les associacions i que les decisions fossin vinculants i no pensa que l’aportació al text del reglament hagi set insuficient.
El Sr. Ramírez diu que té una visió diferent a la que té el PP, diu que hi ha altres formes de fer política.
El Sr. Ramón torna a agrair el suport a aquest reglament i es sotmet a votació la proposta i per 17 vots a favor (9 del PSOE, 6 del GPM i 2 d’AL-IN) i 4 abstencions de GUANYEM, és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació s’ACORDA:
1.- Crear el Consell Social del municipi de Sant Josep de sa Talaia a què fa referència l’article 83.1 del ROM.
D’acord amb el que estableix l’article 84, a l’acord de creació s’ha de fer constar, el nombre de persones que l’integren, nombre de regidors que en formaran part, així com les funcions del Consell.
COMPOSICIÓ:
El Consell Social del municipi de Sant Josep estarà format per:
– Presidència: alcalde o regidor en el qual delegui.
– Vicepresident: el regidor delegat de Participació Ciutadana o persona que el substitueixi.
– Vocals:
– Un vocal titular i suplent de cadascun dels grups polític de l’Ajuntament.
– Un representant de cadascuna de les associacions inscrites al registres d’entitats
veïnals, o implementació municipal, és a dir, que desenvolupin projectes,
propostes, programes, actuacions al municipi de Sant Josep de sa Talaia
– Secretari/a: un funcionari/a elegit entre el personal de l’Ajuntament.
Es designarà per cada vocal, un titular i un suplent, aquest últim substituirà el vocal titular en cas d’absència.
La ciutadania no associada no podrà participar en el Consell Social però podrà incorporar propostes en l’ordre del dia, aquestes seran estudiades pels membres del consell i si són d’interès general s’hi incorporaran.
Des del Consell es pot convidar a participar persones no associades si ho consideren oportú en funció de la temàtica tractada.
Els membres del Consell Social seran ratificats pel Ple de l’Ajuntament a proposta de les instàncies que representin.
FUNCIONS
Les funcions del Consell Social, seran entre d’altres les següents:
a) Facilitar la participació dels ciutadans i llurs associacions en la gestió municipal
b) Emetre informes i elaborar estudis en relació amb qüestions del seu sector.
c) Elevar propostes o iniciatives d’actuació a l’Ajuntament sobre qüestions sectorials que
el Consell consideri oportunes.
d) Exercir el dret de petició tant les persones físiques com jurídiques, a títol individual o
col·lectiu, en els termes prevists en l’article 29 de la Constitució espanyola i la seva normativa de desenvolupament, sobre qualsevol assumpte de competència municipal. No són objecte del dret de peticions, suggeriments, queixes o reclamacions sobre matèries per a les quals l’ordenament jurídic prevegi un procediment específic.
e) Dins el pressupost anual d’inversions es facilitarà una relació de projectes perquè des del Consell Social es triï les que es duran a terme.
RÈGIM DE FUNCIONAMENT
El Consell Social es reunirà ordinàriament una vegada cada sis mesos i amb caràcter extraordinari a petició d’un terç dels seus membres o a petició de la Presidència.
Els acords s’adoptaran per majoria de vots afirmatius dels assistents.
Els acords relatius al punt e) de l’apartat de Funcions (triar els projectes que es duran a terme) tendrà caràcter vinculant.
De cada reunió que se celebri s’estendrà acta, en la qual constin els noms dels i de les membres assistents, els assumptes examinats i els dictàmens emesos.
Per a la vàlida constitució del Consell, es requereix l’assistència de la meitat més un del nombre legal de membres. En segona convocatòria podrà constituir-se amb els i les membres presentats, però mai en nombre inferior a tres.
La Regidoria de Participació Ciutadana dotarà el Consell dels mitjans humans i materials necessaris per al compliment de la seua funció.
Anualment es presentarà un resum d’activitats del Consell Social, que es donarà a conèixer a través dels mitjans de comunicació i pàgina web de l’Ajuntament.
Els membres del Consell Social seran reelegits cada 3 anys amb un màxim de dos reeleccions per persona.
En el termini d’un mes comptat des de la constitució inicial o reelecció trianual del Consell Social es presentaran les candidatures designades per les associacions veïnals i la representació de les associacions veïnals. L’escrit de presentació ha d’expressar clarament la denominació de l’associació veïnal i s’ha d’adjuntar declaració d’acceptació de la candidatura i certificat de l’acord de designació de la respectiva assemblea.
Totes les persones representants en el Consell Social tendran dret a un vot.

7è.- APROVACIÓ DEFINITIVA DE L’ÀREA D’ACTUACIÓ 5.28, DE LES NNSS DE PLANEJAMENT MUNICIPAL

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula al regidor Sr. Guerrero, que explica que l’expedient es va aprovar inicialment per la Junta de Governi que s’han seguit tots els tràmits de publicacions i notificacions i que el que es pretén ara és aprovar definitivament l’expedient.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que s’abstendran perquè és un procediment que ha seguit tots els seus tràmits i conté tots els informes necessaris.
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, diu que és una qüestió de tràmit i que l’objectiu del seu grup es que es faci feina i que s’aprovi un pla general d’ordenació urbana com més aviat millor i que s’abstendran.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 9 vots a favor del PSOE i 12 abstencions (6 del GPM, 4 de GUANYEM i 2 d’AL-IN), és a dir, per majoria de vots afirmatius s’ACORDA:
1r.- Aprovar definitivament l’Estudi de Detall de l’Àrea d’actuació 5.28 de les NNSS de planejament municipal, presentada pel Sr. José Ribas Ribas, amb DNI núm. 41440887Q, situat a la parròquia de Sant Agustí d’es Vedrà, terme municipal de Sant Josep de sa T alaia.
2n.- Notificar el present acord a totes les persones titulars interessades.
3r.- Trametre el present acord i una còpia diligenciada de la documentació aprovada a la
CIOTUPHA del Consell Insular d’Eivissa.
4t.- Publicar al BOIB aquest acord juntament amb les normes urbanístiques.

8è.- RESOLUCIÓ D’AL·LEGACIONS I APROVACIÓ DEFINITIVA DE L’ESTUDI DE DETALL DE L’ILLA 2.2.6 DEL SECTOR 1.4 DE LES NNSS

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula al regidor Sr. Guerrero, el qual explica el procediment que s’ha seguit una vegada aprovat inicialment l’estudi de detall per la Junta de Govern Local i notificat als interessats. S’ha presentat una al·legació que ha estat objecte d’informe tècnic i jurídic.
El Sr. Marí Álvarez, del GPM, diu que com en el punt anterior s’abstendran, pel fet de ser un tràmit i contenir els informes tècnics i jurídic.
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, diu que s’abstendran perquè correspon la tramitació de l’expedient a l’equip de Govern.
El Sr. Torres, d’AL-IN, també manifesta l’abstenció del seu grup.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 9 vots a favor i 12 abstencions (6 del GPM, 4 de GUANYEM i 2 d’AL-IN), és a dir, per majoria de vots afirmatius, s’ACORDA:
1r.- Desestimar les al·legacions presentades pel Sr. Enrique Quilis Bas, en representació de l’Asociación de Vecinos Es Pou de Can Burgos, en data 14.11.2016, contra l’acord de la Junta de Govern Local de data 22.09.2016 pel qual es va aprovar inicialment la modificació de l’Estudi de Detall de la parcel·la 2.2.6 de Can Burgos.
2n.- Aprovar definitivament l’Estudi de detall de la illa 2.2 (que afecta la parcel·la 2.2.6) del sector 1.4, Can Burgos, de les Normes subsidiàries de planejament municipal, presentada pel Sr. Enrique Ramón Fajarnés, amb NIF núm. 41405806K, situat a la parròquia de Sant Jordi de ses Salines, terme municipal de Sant Josep de sa Talaia.
3r.- Notificar el present acord a totes les persones titulars interessades.
4t.- Trametre el present acord i una còpia diligenciada de la documentació aprovada a la
CIOTUPHA del Consell Insular d’Eivissa.
5è.- Publicar al BOIB aquest acord juntament amb les normes urbanístiques.

9è.- APROVACIÓ INICIAL DE L’EXPEDIENT DE REVISIÓ DE CAMINS MUNICIPALS DE SANT JOSEP DE SA TALAIA.

El Sr. Alcalde llegeix el Dictamen de la Comissió Informativa i cedeix la paraula al regidor Sr. Guasch, que explica que el que es porta a aprovar és la revisió de caminis municipals en sòl rústic.
La Sra. Neus Marí, del GPM, diu que té molts dubtes de l’expedient perquè no tenien tota la documentació, els faltava la memòria i quan l’han vist no s’han resolt els dubtes; diu que no hi ha cap informe tècnic o jurídic que avali aquests treballs i que no sap quines conseqüències jurídiques tendrà, que l’exposició pública no es farà per molt de temps i no sap si la gent se n’assabentarà i pareix que ni tan sols ni el que firma el treball està convençut. Diu que el traçat d’algun camí no està actualitzat, com per exemple el camí des Racó de Sant Agustí i per tot això hi votaran en contra.
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, diu que aquesta proposta d’aprovació inicial de revisió de camins fa una reflexió del que actualment hi ha, atès que l’inventari actual de 1997 es pareix molt poc a la realitat que tenim. L’expedient deixa coses obertes i segurament hi haurà coses per arreglar i hi haurà gent que no hi estarà d’acord, però felicita el regidor que porta endavant això i per tant li donarà suport, diu que s’ha de ser valent a l’hora de decidir els camins que han de ser públics i els que no, atès que això serà necessari per fer les millores de manteniment que correspon fer a l’Ajuntament.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que li pareix estrany que el Sr. Ribas de GUANYEM agraeixi tant al Sr. Guasch aquest treball, atès que hi ha posat més èmfasi que el mateix Sr. Guasch a la defensa del projecte de camins. Diu que falta l’informe municipal sobre aquest treball i espera a veure les al·legacions que es presentin i de moment s’abstendran.
El Sr. Guasch diu que si hi ha al·legacions hi haurà els informes tècnics i jurídics necessaris i quant a donar publicitat d’aquesta revisió de camins es farà informant a les associacions de vesins perquè puguin traslladar-ho als vesins i agraeix el vot.
La Sra. Neus Marí diu que el Sr. Guasch no justifica que no hi hagi informes tècnics i jurídics i dubta que si no ho posa l’acord es traslladi a les associacions de vesins i per l’exposat hi votarà en contra.
El Sr. Torres demana que es faci arribar la publicació per consultar la documentació a tots els interessats.
Per últim, el Sr. Alcalde vol intervenir per manifestar que “no es fa res d’amagat, que el que es pretén és revisar els camins amb criteris més tècnics i de fet si s’aprova per Ple quan s’hauria pogut fer per Junta de Govern ha set per donar-li més difusió”.
El Sr. Guasch es ratifica amb el seu compromís que aquest acord es comunicarà a les associacions de vesins.
A continuació, se sotmet a votació la proposta i per 13 vots a favor (9 del PSOE i 4 de GUANYEM) 6 vots en contra del GPM i 2 abstencions d’AL-IN, és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació s’ACORDA:
1r.- Aprovar inicialment l’expedient de “Revisió de camins públics ubicats en sòl rústic del municipi de Sant Josep de sa Talaia”, que ha estat redactat per l’empresa Serveis de Gestió Administrativa.
2n.- Sotmetre l’expedient a informació pública per un termini de 30 dies hàbils mitjançant anunci en el BOIB i tauler d’anuncis de la pàgina Web municipal, perquè els interessats puguin examinar l’expedient i, si n’és el cas, presentar al·legacions, tot això, de conformitat amb l’article 83 de la Llei 39/15, d’1 d’octubre.
Transcorregut el termini anterior, el Ple resoldrà les al·legacions que es presentin. A les 11.20 h. es produeix un recés de 10 minuts, reprenent la sessió a les 11.20 h.

10è.- INFORMACIÓ SOBRE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST DE L’EXERCICI 2016

Es llegeix el Decret núm. 391/17, de 22 de febrer, mitjançant el qual s’aprova la liquidació del pressupost, que diu:
“ASSUMPTE: Aprovació liquidació pressupost exercici 2016
Vist l’expedient confeccionat pels serveis administratius de la Corporació per a l’aprovació de la Liquidació del Pressupost de l’exercici 2016, i els informes d’Intervenció.
De conformitat amb el que disposen els arts. 191.3 del RDLeg 2/2004, de 5 de març, text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, i els arts. 89 i següents del RD 500/1990 de 20 d’abril, HE RESOLT:
PRIMER.- Aprovar la Liquidació del Pressupost de l’exercici 2016.
SEGON.- Donar compte de l’esmentada liquidació del pressupost al Ple de l’Ajuntament en la primera sessió que celebri, de conformitat amb l’art. 193.4 del TRLRHL
Ho mana i signa el Sr. Alcalde, a Sant Josep de sa Talaia, en la data que figura a l’encapçalament. = Signat: L’Alcalde, Josep Marí Ribas.= davant meu, La Secretària, María Domingo García”
A continuació intervé la Sra. Ribas del PSOE que diu que s’han fet els tràmits per aprovar la liquidació del pressupost i s’ha aprovat amb un saldo positiu, s’amortitzarà la quantitat pendent de deute i s’acompleix amb el finançament pressupostari.
La Sra. Marilina Ribas, del GPM, diu que ha vist que hi ha un romanent molt gros del capítol de personal, també a la partida de compres de llibres, no s’ha tocat res de la partida de prevenció d’incendis, que les partides de clavegueram estan totes sobrepassades i que hi ha una part important d’inversions no executades.
El Sr. Ramírez de GUANYEM diu que no ha tengut temps de veure’l però fa el prec que la documentació que correspongui al pressupost es pugui entregar en forma tractable i així demana un esforç al departament responsable del TIC.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que “hi ha un nivell d’execució del pressupost acceptable, que les obres estan iniciades encara que no acabades, que els honoraris per revisar el planejament urbanístic no s’han gastat, tampoc la quantitat destinada a les bases de FIOP ni tampoc s’ha gastat la quantitat per a la reparació de patrimoni i dels 40.000 € per a la casa de l’obra no s’ha gastat res”.
La Sra. Paquita Ribas diu, respecte als ingressos pendents de cobrar, que els dels consells ja s’han cobrat i els altres no ho ha mirat i el motiu pel qual hi ha partides sense gastar, en personal, és que hi ha hagut baixes de personal de policia local i l’equip de govern ha percebut, durant uns mesos, menys retribucions i respecte a les ajudes per a la compra de llibres s’han donat les que hi havia. Quant a la prevenció d’incendis s’ha gastat d’una altra partida sobre faixes de protecció i pel que fa a les inversions que no s’han executat en el 2016, una era la urbanització de l’escola de ses Planes, que els tràmits han durat més del previst i en els projectes d’aigua no són partides no executades sinó baixes de les obres.

11è.- MOCIÓ PRESENTADA PER ESCRIT PEL GPM SOBRE LA RETIRADA DE LA NORMA TERRITORIAL CAUTELAR

El Sr. Marí Álvarez, del GPM, exposa la Moció que a continuació es transcriu:
“EXPOSICIÓN DE MOTIVOS
El pasado 30 de noviembre de 2016 los grupos del equipo de gobierno del Consell Insular d’Eivissa del PSOE y Podemos aprobaron la Norma Territorial Cautelar que, por un lado estableció una moratoria de todos los expedientes de licencias en suelo rústico que no se ajustaran a sus determinaciones, y sobretodo, modificó de forma directa las disposiciones más esenciales del Plan Territorial Insular de Eivissa, aprobado en el año 2005.
Dicha NTC aprobada inicialmente es nula de pleno derecho, sin haberse iniciado una modificación del PTI previamente por el Pleno del Consell, requisito indispensable que la legislación territorial exige por lo que se ha aprobado sin base legal alguna para evitar su debate.
Por otro lado, la NTC ha sido impuesta desde la intransigencia, aprobada sin ningún consenso ni político, ni social, pues ha generado una movilización ciudadana sin precedentes cuya muestra más palmaria son las 2.500 alegaciones individuales de ciudadanos que se han mostrado en contra de la misma, y las alegaciones en contra del máximo órgano de representación de los arquitectos, de los aparejadores, de los propietarios de fincas rústicas, y de las cooperativas agrícolas de la isla.
Las constantes apelaciones al diálogo y al consenso, carecen de todo valor si se han efectuado después de la entrada en vigor de esta NTC en diciembre de 2016, pues el diálogo y la voluntad de consenso se demuestran pactando un texto normativo antes de su aprobación y entrada en vigor, y no tras su aprobación como un rodillo político fruto de negociaciones en despachos entre los dos partidos minoritarios del Consell Insular d’Eivissa.
Por todo ello, el Grupo Municipal Popular de Sant Josep propone al Pleno la adopción de los siguientes acuerdos:
1.- Exigir la retirada de la Norma Territorial Cautelar aprobada por el equipo de gobierno del Consell Insular d’Eivissa del PSOE-Podemos, por ser una normativa impuesta sin diálogo alguno con el partido mayoritario de la isla ni con los sectores sociales afectados por la misma.
2.- Exigir la elaboración de un diagnóstico real de la aplicación del Plan Territorial Insular de Ibiza durante sus años de vigencia con carácter previo a la modificación, aún con carácter cautelar, del mismo.
3.- Exigir que cualquier modificación del modelo territorial, aunque sea con carácter cautelar, sea aprobada con el máximo consenso social y político comprometiéndose el Consell d’Eivissa a que ninguna modificación, aún cautelar, sea aprobada sin contar con dicho consenso”.
El Sr. Alcalde diu que votaran que no, atès que el tema de la Moció és competència del Consell Insular i el PP té representants en aquesta institució i la poden presentar allí. Diu que és el PP el que sense cap argumentació va dient que la Norma territorial aprovada pel Consell és nul·la de ple dret, i que no pensa que per aquesta reforma, que afecta a la suspensió, la gent s’hagi mobilitzat tant com diu el PP i li demana que digui el que li agradaria que es fes. Diu que s’ha d’entrar en un raonament sobre el que ha de ser Eivissa, si es pot seguir construint en sòl rústic o no i per tot això votarà en contra.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que el PP el que fa és demagògia perquè sempre ha fet el que ha volgut i tot el que fa un partit o govern que no és del PP ells ho denominen intransigent.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que l’urbanisme és una baralla perquè sempre quan es traça una línia urbanística beneficia o perjudica a algú i en aquests temes el consens és molt complicat i diu que s’abstendran.
El Sr. Marí Álvarez diu que “la moció s’ha presentat en aquest Ajuntament perquè la NTC afecta molts ciutadans del municipi, la Norma cautelar modifica l’aprovat anteriorment i de fet hi ha àrees de territori que amb la modificació aprovada no s’hi pot tenir ni un hort”.
A continuació se sotmet a votació la proposta que diu:
1r.- Exigir la retirada de la Norma territorial cautelar aprovada per l’equip de govern del Consell Insular d’Eivissa del PSOE-PODEMOS, pel fet de ser una normativa imposada sense cap diàleg amb el partit majoritari de l’illa ni amb els sectors socials afectats per aquesta.
2n.- Exigir l’elaboració d’un diagnòstic real de l’aplicació del Pla territorial insular d’Eivissa durant els seus anys de vigència amb caràcter previ a la seva modificació, encara amb caràcter cautelar.
3r.- Exigir que qualsevol modificació del model territorial, encara que sigui amb caràcter cautelar, sigui aprovada amb el màxim consens social i polític comprometent-se el Consell d’Eivissa que cap modificació, encara cautelar, sigui aprovada sense comptar amb l’esmentat consens.
Es rebutja per 13 vots en contra (9 del PSOE i 4 de GUANYEM) 6 vots a favor del GPM i 2 abstencions d’AL-IN.

12è.- MOCIÓ PRESENTADA PER ESCRIT PER GUANYEM

12.1.- PER A L’ADEQUACIÓ I REPARACIÓ SI S’ESCAU D’UN CARRER AL BARRI DE CAN MARIANO , SA CARROCA
El Sr. Pere Ribas, de GUANYEM, exposa la Moció que a continuació es transcriu:
“Al barri esmentat, si troben alguns carrers que no estan en molt bones condicions de manteniment, però en aquest cas ens referim a un carrer de curtes dimensions, el qual es troba amb el ferm completament destrossat. Es tracte del carrer “Sant Jordi 53”, el tram que enllaça amb el carrer del Rascló, d’uns 60 m. lineals, consta d’un desnivell quelcom accentuat, això ajuda a que les escorrenties d’aigua de pluja, que baixen amb bastant de cabdal, empitjorin el ja de per si deteriorat tram.
El total del llarg del carrer es de 114 m., per tant, no estem xerrant d’una obra d’elevat cost. Es vesins afectats, s’han dirigit es nostre G.M. per que elevem al ple, la proposta de reparació pertinent.
Es per lo abans exposat, que presentem al ple la següent
PROPOSTA D’ACORD:
L’ajuntament de Sant Josep, després d’efectuar els estudis i informes pertinents, procedirà el asfaltat del tram que conforma el carrer denominat fins ara; Sant Jordi 53.”
El Sr. Guasch,del PSOE, diu que hi votaran a favor.
El Sr. Grivé, del GPM, diu que s’abstendran perquè fa falta un informe on es digui si fa falta fer aquesta obra i si correspon a l’Ajuntament.
El Sr. Torres diu que també li donaran suport.
A continuació, se sotmet la proposta a votació i per 15 vots a favor (9 del PSOE, 4 de GUANYEM i 2 d’AL-IN) i 6 abstencions del GPM, és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació, s’ACORDA:
L’Ajuntament de Sant Josep, després d’efectuar els estudis i informes pertinents, procedirà a l’asfaltat del tram que conforma el carrer denominat fins ara, Sant Jordi 53.

12.2.- PER MODIFICAR EL ROM I DESENVOLUPAR UN CONSELL DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA ÚTIL.

El Sr. Ramírez, de GUANYEM, exposa la moció que a continuació es transcriu:
“ANTECEDENTS I MOTIUS
Durant la sessió plenària de febrer, l’equip de govern va retirar una moció per desenvolupar el Consell Social (òrgan que entén hauria d’articular la participació ciutadana al Consistori) per la manca de suports dels altres grups polítics. El debat, que no va constar en acta degut a la retirada de la proposta, va deixar palès la diferència d’opinions en quant al que hauria de ser (i poder fer) un vertader Consell de Partipació Ciutadana.
El grup municipal de Guanyem Sant Josep entén que desenvolupar el Consell Social de l’actual Reglament Orgànic Municipal (que data de 2007) no faria avançar a l’Ajuntament cap a un funcionament més obert a la ciutadania. Les seves funcions serien molt limitades i la representació de diferents agents socials molt injusta, per no mencionar la invisibilització d’altres.
D’altra banda, els diversos grups polítics han expressat en vàries ocasions que pot ser hauria d’actualitzar-se per millorar el funcionament de les sessions plenàries i els òrgans col·legiats.
Tenint en compte això, i sabent del compromís per la Igualtat de l’Ajuntament, modificar l’actual ROM permetria no només desenvolupar un Consell de Participació real sinó que el nou reglament tingués perspectiva de gènere al estar obligat a ser revisat per l’Institut de la Dona.
Per tot l’anteriorment exposat, el Grup Municipal de Guanyem Sant Josep proposa al Ple de l’Ajuntament els següents ACORDS :
1. Modificar i actualitzar l’actual Reglament Orgànic Municipal per adequar-lo a la situació actual amb el consens de tots els grups polítics i amb el vistiplau de l’Institut de la Dona.
2. Plantejar i desenvolupar un vertader Consell de Participació Ciutadana, útil, efectiu i representatiu en el marc del nou ROM.”
La Sra. Paquita Ribas, del PSOE, diu que aprovaran la moció i hi començaran a treballar i ella mateixa assumirà l’impuls d’aquesta modificació del ROM i a partir del mes que ve es compromet a convocar aquesta comissió.
La Sra. Marilina Ribas del GPM diu que està a favor de treballar tots junts i està d’acord amb el primer punt però no han concretat les propostes del segon i té dubtes.
El Sr. Torres, d’AL-IN, diu que no entén per què s’ha aprovat abans la creació del Consell Social i ara donen suport a aquesta moció i diu que s’haurà de veure quina idea tenen en aquest tema.
El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que quan es faci el nou ROM es podran fer propostes i agraeix el vot.
La Sra. Paquita Ribas diu que ja es veurà si aquest Consell s’adapta al nou ROM que es tramiti.
La Sra. Marilina Ribas diu que s’abstendran.
El Sr. Ramírez diu que amb les modificacions del ROM es tractarà de facilitar la feina dels funcionaris i personal de l’Ajuntament.
A continuació se sotmet la proposta a votació i per 13 vots a favor (9 del PSOE i 4 de GUANYEM) i 8 abstencions (6 del GPM i 2 d’AL-IN), és a dir, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació, s’ACORDA:
1r.- Modificar i actualitzar l’actual Reglament orgànic municipal per adequar-lo a la situació actual amb el consens de tots els grups polítics i amb el vistiplau de l’Institut de la Dona.
2n.- Plantejar i desenvolupar un vertader Consell de Participació Ciutadana, útil, efectiu i representatiu en el marc del nou ROM.

13è.- MOCIÓ PRESENTADA PER ESCRIT PER AL-IN EN RELACIÓ AMB LA PISTA POLIESPORTIVA DE CAN RASPALLS.

El Sr. Torres, d’AL-IN, exposa la Moció que a continuació es transcriu: “EXPOSICIÓN DE MOTIVOS:
En el Passeig de Marató se encuentra una pista polideportiva municipal que, careciendo de actividades programadas por la concejalía de deportes, viene siendo ocupada por grupos de personas extrañas a la barriada para realizar sus encuentros y celebraciones, unas veces mas deportivos que otras, incluso fuera del horario de uso establecido por el ayuntamiento anunciado en un cartel a la entrada de la pista y que nadie controla ni asegura el cumplimiento.
Estos encuentros aumentan en domingos y festivos pero sobre todo en temporada estival al que se le suman turistas de la zona. Unos y otros generan ruido y molestias al vecindario hasta altas horas de la madrugada e incluso daños a los vehículos aparcados en la zona. Por todo ello y al efecto de paliar las molestias y daños que viene causando el uso indiscriminado de esta pista polideportiva y recuperar el uso de este espacio para los vecinos de la barriada propongo las siguientes
PROPUESTAS DE ACUERDO:
1. Desinstalar las porterías de futbol sala y las canastas de baloncesto existentes, quedando la pista diáfana de obstáculos.
2. En caso de no aprobarse el punto 1, el ayuntamiento procederá a programar actividades en la pista y vigilará el cumplimiento estricto del horario existente de uso, cerrando y abriendo el acceso diariamente.
3. En todo caso, el ayuntamiento procederá a instalar puertas que impidan el acceso indiscriminado a la pista.”
La Sra. Ana Ribas, del PSOE, diu que és feina de l’Ajuntament crear espais públics i oberts per fer esport, oci, etc. i aquesta pista és un exemple i li pareix que només hi ha queixes d’una veïna sobre molèsties en el poliesportiu i per tant no creu responsable aprovar aquesta moció, atès que és una pista pública i oberta i per aquesta raó hi votaran en contra.
La Sra. Neus Marí, del GPM, diu que l’Ajuntament no està molt sobrat d’espais públics, ja coneixia que hi havia queixes de vesins i es tracta que la gent es porti bé i no estan d’acord amb el què proposa la moció.
La Sra. García, de GUANYEM, diu que la Moció té un aire classista i xenòfob perquè discrimina al diferent, el problema pel Sr. Torres és que no es discrimina ningú i diu que no sap que són altes hores de la matinada, atès que a Sant Jordi i ha molta remor per altres activitats, que ja suporten els vesins, i per això hi votaran en contra.
El Sr. Torres diu que ningú qüestiona l’espai públic de la zona, només parla de la pista poliesportiva, a la qual no li estant donant l’ús que té.
La Sra. Ana Ribas insisteix que la pista és un espai obert, lliure i públic que es manté net i que els problemes vénen de lluny i no son per la pista.
A continuació se sotmet a votació la proposta que diu:
1r.- Desinstal·lar les porteries de futbol sala i les cistelles de bàsquet existents, quedant la pista diàfana d’obstacles.
2n.- En cas de no aprovar-se el punt 1, l’Ajuntament procedirà a programar activitats a la pista i vigilarà el compliment estricte de l’horari existent d’ús, tancant i obrint l’accés diàriament.
3r.- En tot cas, l’Ajuntament procedirà a instal·lar portes que impedeixin l’accés indiscriminat a la pista.
Es rebutja per 13 vots en contra (9 del PSOE i 4 de GUANYEM), 6 abstencions del GPM i 2 vots a favor d’AL-IN.
II. PART DE CONTROL I SEGUIMENT DE LA GESTIÓ PEL PLE

14è.- CONEIXEMENT AL PLE DELS DECRETS D’ALCALDIA

El Sr. Alcalde manifesta que, des del mateix dia de la convocatòria, han estat a disposició de tots els regidors els decrets i resolucions emesos pel Sr. Alcalde i regidors delegats, des de la celebració del darrer Ple ordinari.

15è.- MOCIÓ DE CONTROL PRESENTADA PER ESCRIT PEL GPM SOBRE “FUNCIONS DELS ZELADORS DE L’AJUNTAMENT”

Diu la Sra. Marí, del GPM, que el que pretén aquesta moció de control, és que es clarifiquin les funcions dels zeladors i ordenances de l’Ajuntament , les responsabilitats que tenen cada un d’ells respecte a la vigilància i control del compliment d’ordenances, disciplina urbanística …, i que es concretin les següents qüestions:
– Quants ordenances i zeladors hi havia a l’ajuntament el dia 18 de novembre i a quin departament esta assignat cada un d’ells?
– Quin és el motiu pel qual se li assignen labors d’auxiliar administratiu al zelador d’obres?
– Qui fa les funcions de zelador d’obres?
El Sr. Guerrero diu que, respecte a les funcions que te el zelador d’obres, hi ha un decret 2039 de 2016, on es detallen les funcions del zelador i justifica el nomenament com auxiliar administratiu, al qual es remet.
La Sra. Marí diu que ha presentat la moció de control perquè no se li varen contestar les preguntes que respecte al tema ja va fer en el Ple anterior. Diu que si no es fan inspeccions no es poden vigilar les construccions il·legals i fer els expedients de disciplina urbanística i diu que no sap quin és el motiu, si falten auxiliars o si sobren zeladors i considera que el Sr. Guerrero no justifica el que demana.

16è.- MOCIÓ DE CONTROL PRESENTADA PER ESCRIT PER GUANYEM SOBRE “DIAGNÒSTIC DE LA SITUACIÓ ACTUAL I PLA D’ACCIÓ TIC

El Sr. Ramírez, de GUANYEM, diu que varen presentar la moció abans de fer-se públic el Pla d’acció TIC. Diu que no han vist cap proposta de la regidora sobre el que tenim ara o com es desenvoluparà el Pla i qui serà el responsable.
La Sra. Guisado, del PSOE, diu que el Pla fa una anàlisi sobre el volum de feina a l’Ajuntament, que hauria de tenir diferents perfils i en el Pla surt que hi ha una feina que l’ha de fer un tècnic TIC, amb jornada completa i un altre tècnic per al manteniment de l’equip informàtic; diu la Sra. Guisado que el Pla és fruit de la diagnosi i marca el camí que s’ha de seguir. Es tracta d’un projecte de caràcter organitzatiu i li agradaria que tots aquest projectes fossin una realitat en el primer any.
El Sr. Ramírez agraeix que la informació de la diagnosi sigui pública i que el projecte sigui una realitat.
La Sra. Guisado diu que el TIC serà a càrrec del capítol II i pot ser es farà amb personal de confiança.

17è.- PRECS I PREGUNTES

En primer lloc, es contesten les preguntes pendents de contestar del darrer Ple ordinari.
Preguntes formulades pel Sr. Torres d’AL-IN sobre:
P.- El Pla de persones nouvingudes que està publicat a la web municipal.
R.- La Sra. Guisado contesta que aquest Pla es va iniciar a la passada legislatura dins del taller suport educatiu però no sabem a quina informació de la pàg. web es refereix.
P.- Si s’ha concertat la prestació de serveis d’informació turística, titulació exigida i horari d’obertura.
R.- La Sra. Benlloch contesta que per Decret de l’Alcaldia núm. 1992, de 15 de novembre, s’ha contractat una persona per atendre l’oficina de turisme, l’horari d’oficina, oberta al porxo de l’església, és de 9 a 14, de dilluns a divendres.
La contractació està subvencionada íntegrament pel SOIB i la duració del contracte serà de sis mesos, fins al 15 de maig de 2017. En 2017 s’han atès 2.382 visitants, dels quals 2.184 eren espanyols i han vengut 36 autocars de l’IMSERSO amb guies turístics de tota l’illa.
P.- La Sa. Marilina Ribas, del GPM, va preguntar quan es pagarien les subvencions de l’any 2016.
R.- La Sra. Paquita Ribas diu que s’hi està treballant, si bé no hi ha una data concreta. Els regidors del GPM, de manera oral, formulen les següents preguntes:
P.- La Sra. Neus Marí demana al regidor de Festes si hi ha hagut moltes queixes sobre com s’han organitzat les festes de Sant Josep i la seua opinió sobre com han anat.
R.- El Sr. Ramón contesta que hi ha hagut de tot, opinions bones i altres no tan bones, es va demanar a l’Ajuntament que es posàs ”una carpa” i per unes coses ha estat molt bé i algunes persones deien que no hauria fet falta.
P.- La Sra. Neus Marí pregunta per què no s’han posat les atraccions, si és perquè no hi havia lloc.
R.- El Sr. Ramón li contesta que potser no els agradava el lloc als que les havien de posar i no les varen posar.
P.- El Sr. Marí Álvarez demana si la zeladora ha fet visites d’obres.
R.- El Sr. Guerrero diu que sí, que ha fet visites d’obra, de comprovació per a certificats d’obra i tot el que se li ha demanat.
P.- El Sr. Marí Álvarez demana quantes inspeccions de visites d’obres ha realitzat. R.- El Sr. Guerrero diu que li contestarà en el proper Ple.
P.- El Sr. Marí Álvarez pregunta quan s’inaugurarà la depuradora de Cala Tarida, o si és que hi ha algun problema per funcionar.
R.- El Sr. Guerrero diu que el problema que la depuradora no s’hagi posat en marxa és per causa del Govern; es va fer l’emissari i l’Ajuntament va arribar a un acord amb ABAQUA per posar-la en marxa de seguida. ABAQUA tenia un problema amb GESA i està acabant d’executar les obres i quan s’executin serà una planta en condicions sense olors i sense causar molèsties, a la qual cosa el Sr. Marí Álvarez diu que entén que no només falta una firma i el Sr. Guerrero contesta que exactament no saben el motiu.
P.- El Sr. Marí Álvarez diu que han vist que han llevat la rampa de les escoles velles, que sembla que no tenia autorització, com va dir la regidora en el darrer Ple i pregunta si saben per què.
R.- El Sr. Alcalde diu que sembla que la rampa no estava en el projecte autoritzat a AMADIBA, que és qui fa les obres.
P.- La Sra. Marilina Ribas fa el prec sobre la celebració de les comissions informatives que no es facin a meitat del matí.
Els regidors de GUANYEM formulen de manera oral les següents preguntes:
P.- El Sr. Ribas demana per què no s’ha col·laborat amb el Consell d’Eivissa per tramitar les targetes de transports com han fet en altres ajuntaments de l’illa.
R.- La Sra. Paquita Ribas contesta que quan el Consell va convocar els ajuntaments per demanar col·laboració per fer les targetes només va posar a la seva disposició els ordinadors i el personal l’havia de posar l’Ajuntament i actualment amb els mitjans que tenim és impensable que les persones que estan en el Registre d’Entrada assumissin aquesta responsabilitat i per això no es va acceptar l’oferiment del Consell.
P.- El Sr. Ribas demana quines obres es faran al c/ Montnegre, atès que ha vist que hi ha senyals pintades al paviment.
R.- El Sr. Guerrero diu que ara mateix no sap si són obres per canalització de gas o de l’aigua.
P.- La Sra. Fernández demana quins plans té l’Ajuntament per lluitar contra els taxis pirata.
R.- La Sra. Ribas diu que en principi es mantendrà la vigilància de la policia a l’aeroport i es tramitaran els expedients necessaris.
P.- La Sra. Fernández diu que hi ha propietaris de llicències de taxis que diuen que aquest any no explotaran les llicències estacionals i demana si hi ha alguna renúncia.
R.- La Sra. Paquita Ribas diu que han tengut reunions sobre aquest tema i si es renuncia a explotar les llicències estacionals l’Ajuntament les tornarà a donar, s’iniciarà un expedient i es retiraran als qui no les explotin.
Els regidors d’AL-IN, de manera oral, formulen les següents preguntes:
P.- La Sra. Castro pregunta si des de la Conselleria d’Afers Socials s’ha ofert a l’Ajuntament firmar convenis de teleassistència o SADO.
R.- El Sr. Alcalde contesta que creu que, de moment, no s’han signat.
P.- La Sra. Castro diu que ha tengut coneixement que hi ha una associació animalista d’Eivissa que ha agafat 50 podencs abandonats i demana què s’ha fet amb els podencs.
R.- La Sra. Marí diu que l’Associació d’Amics d’Animals d’Eivissa i Formentera va demanar que no duguessin els cans a Mallorca i finalment varen parlar amb Can Dog perquè es recollissin els cans assilvestrats, estant fent tot el procés perquè es puguin adoptar per gent interessada.
Prec. La Sra. Castro diu que els llums que van des del c/ Riu Minyo fins al c/ Dofí estan totes apagades i fa el prec al Sr. Guerrero que es reparin.
P.- El Sr. Torres vol saber si la persona que està contractada per a informació turística fa l’horari complet.
R.- La Sra. Benlloch li diu que sí, que l’atenció al públic és de 9 a 14 h i la resta d’horari treballa sense atendre el públic.
P.- El Sr. Torres pregunta en quines condicions laborals absorbirà l’Ajuntament els treballadors de Can Blau.
R.- La Sra. Paquita Ribas diu que, de moment, no s’ha absorbit ningú, que serà competència del Ple i, en tot cas, serà personal laboral indefinit.
P.- El Sr. Torres demana si està previst que els taxis estacionals comencin a treballar abans de l’1 de juny.
R.- La Sra. Ribas diu que s’està tractant la possibilitat d’ampliar la duració del temps que poden estar treballant els taxis estacionals i s’està veient tècnicament com es pot fer.
P.- El Sr. Torres diu si és possible consultar l’estudi de capacitat de càrrega de les platges que va demanar l’Ajuntament.
R.- La Sra. Marí diu que l’estudi està però falta una documentació per completar-lo i quan estigui no hi ha inconvenient a facilitar-lo.
Prec.- El Sr. Torres fa el prec que no es contraprogramin actes als que es pugui assistir, com el del dia 02 d’abril que és la festivitat de Sant Francesc i a l’hora de la missa hi havia un altre acte a Sant Josep.
I no havent-hi més assumptes a tractar s’aixeca la sessió a les catorze hores trenta minuts, de la qual estenc aquesta acta que consta de vint-i-set pàgines, que, com a secretària, certific amb el vistiplau del Sr. alcalde.

ACTA