L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat aquesta tarda als vesins i vesines de Sant Agustí el resultat de les obres realitzades a Can Curt, iniciades al febrer de 2020 amb la intervenció d’emergència per assegurar l’estructura de la torre i acabades fa uns dies, quan s’han fet els últims retocs a l’antiga casa pagesa, que avui és el centre cívic de Sant Agustí.
Els actes s’han desenvolupat a la plaça de Sant Agustí, on s’ha instal·lat una pantalla gegant per tal de poder mostrar en imatges tota la feina feta. L’alcalde, Ángel Luis Guerrero, ha recordat als assistents que en aquest cas es va haver «d’actuar d’emergència per evitar que es perdés aquest monument icònic del poble», degut al mal estat en que es trobava pel pas del temps i la humitat. Per diagnosticar el seu estat es varen fer servir «tècniques que mai abans s’havien fet servir a la nostra illa» com la radiografia en 3D mitjançant làser de tota l’estructura. Així mateix, Guerrero ha recordat que les obres de restauració han costat 258.000 euros, dels quals 222.000 s’han invertit en la torre i la resta a les reparacions que també necessitava la casa. L’alcalde ha afegit que des de l’equip de govern s’ha mirat d’atendre Sant Agustí a través de les demandes de les entitats del poble. La pròxima: l’arranjament del pati de Can Curt, una reclamació dels vesins «que serà realitat ben aviat perquè les feines començaran en poques setmanes».
Per la seva banda, el president del Consell, Vicent Marí, també ha pres la paraula per assenyalar el paper que jugaven aquesta mena de construccions, dins el passat històric més turbulent de l’illa, que ha recordat que «mai ha descuidat el seu passat sense deixar de tenir present el futur». La institució insular ha aportat 70.000 euros a les obres, a través de la conselleria de Patrimoni, en el mar de la col·laboració que Marí ha dit que vol seguir mantenint amb els ajuntaments de l’illa.
Per part de l’equip que ha dirigit els treballs de reparació, l’arquitecte Toni Marí ha detallat les distintes fases de la intervenció a partir de la primera actuació d’emergència que va consistir en l’enfaixat de tota la torre, que «va resultar molt útil per evitar danys al monument mentre es tramitava la rehabilitació i també durant les obres», i la seva radiografia, un treball «que ens ha aportat uns resultats que serviran sempre» per tota la informació que aporten. Marí ha recordat la degradació estructural que patia, pel debilitament del morter, que feia que els elements que formen l’edifici «ja no treballéssin» i ha confessat alguns dels problemes que es varen haver de superar durant les obres.
El treball de restauració es va iniciar el desembre de 2020 amb en unes feines que han requerit la injecció de morter, per consolidar l’estructura del monument reomplint les esquerdes i buits detectats, amb un innovador sistema de suport interior invisible. També s’han reposat les pedres malmeses i del referit exterior i interior. Un cop acabada aquesta fase, es va passar a treballar en la resta de l’edificació, per eliminar les humitats que afectaven la casa pagesa i procedir a la reparació i repintant interior i exterior de l’edifici, on també s’ha reparat la fusteria.
A continuació, s’ha ofert un berenar a tots els assistents amenitzat amb la música de Bluesmàfia Acústic.
Amb la presentació d’aquesta tarda s’ha convidat els vesins i vesines de Sant Agustí a visitar el resultat de les feines que s’hi han fet i alhora recordar-los que tot el complex cívic de Can Curt ja està llest per recuperar la plena activitat. Val a dir que aquest centre cultural i social acull les diverses entitats del poble i és un punt de trobada per a molts residents i visitants, on es realitzen diversos esdeveniments culturals aprofinant espais com la sala d’exposicions o el tancó, que es fa servir sovint com un escenari a l’aire lliure.