Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha iniciat l’enderroc del complex turístic il·legal de Casa Lola i traslladarà a Fiscalia documentació d’una possible estafa a les al voltant de 60 persones que s’hi trobaven allotjades

12 agost, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha donat compliment a l’autorització judicial d’entrada per procedir a l’execució subsidiària de l’enderroc del complex turístic il·legal de Casa Lola. Com s’havia informat, l’entrada s’ha produït a les 9 hores del matí en un operatiu on la Policia Local de Sant Josep ha rebut el suport de dues dotzenes d’efectius de diverses unitats de la Guàrdia Civil, després de confirmar la manca de col·laboració de les persones a l’interior del recinte. Un cop forçada l’entrada, s’ha procedit a fer l’acta de replanteig de les feines d’enderroc que s’han de completar en el termini màxim de 60 dies donat per la sala del contenciós administratiu número 2 de Palma.

L’alcalde de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero, ha comparegut a la finca a mig matí per valorar l’operatiu i ha considerat que el dia d’avui «marca un abans i un després per Sant Josep en la protecció de la legalitat». Ha recordat que les ordres de demolició per Casa Lola daten de 2010 i 2013, i ha lamentat novament tots els anys que la propietat ha aconseguit retardar aquesta execució als tribunals.

«Aquí s’acaba una història massa llarga que podia fer pensar que al nostre municipi hi ha impunitat per alguns. Però aquí ningú ha parat de treballar mai. I vull donar les gràcies als serveis urbanístics i als agents que ho han fet possible, sense llençar mai la tovallola i fent la feina ben feta. L’administració és lenta, però inexorable. Avui els que creien que mai arribaria aquest dia recuperaran una mica de la confiança perduda. Mai hem perdut de vista que no hi havia altre final possible que aquest, el dia d’aplicar la justícia i passar comptes ha arribat», ha explicat.

Guerrero ha explicat que a l’interior s’hi havien trobat prop de 60 persones allotjades, amb el contingent més nombrós format per una família de més de 30 membres amb nadons inclosos que ha estat la que més temps ha tengut per evacuar el recinte atesa aquesta complicació. «Havien entrat ahir mateix a la casa i feia quatre dies que la reservaren, així que pensam que estam davant un possible delicte d’estafa», ha dit l’alcalde, que ha assegurat que s’ha documentat la situació de les persones allotjades per tal de donar trasllat a Fiscalia i que investigui aquest i altres il·lícits penals en un cas on la responsable és «una persona que ja té antecedents penals».

Guerrero també ha «trobat a faltar la presència d’inspectors de Turisme», perquè haurien facilitat aquesta feina d’investigació. Tot i això, s’ha aixecat acta de tot el que s’ha trobat.

Val a dir que la normalitat ha estat la nota dominant durant el matí, en el que els agents han anat escorcollant cada volum del complex per informar els ocupants que havien de sortir del recinte per la seva seguretat per tal de poder iniciar les obres. Tot i això, tres individus han resultat detinguts en el decurs de l’operatiu per plantar resistència a l’actuació de la força pública. Dos d’aquestes persones serien suposadament ‘treballadors’ mentre que el tercer es considera que estava ‘allotjat’ al complex il·legal.

A banda d’això, les forces de seguretat han buidat ordenadament el complex i informant als ocupants de cada construcció que havien de sortir de la propietat. Les feines d’enderroc s’han iniciat ja aquest mateix camí i es té la previsió d’acabar «en unes dues o tres setmanes», segons ha explicat Guerrero. Pel poc temps que es tenia per entrar a la propietat i executar la resolució del jutge, es va adjudicar en procediment negociat sense publicitat al que es varen presentar sis empreses, totes eivissenques, i es va adjudicar a Hermanos Parrot per 250.000 euros, 150.000 menys dels previstos a les bases, per la demolició dels 1.892 metres quadrats de superfície edificada il·legalment.

L’alcalde ha explicat que tot i les notificacions oficials, del complex no s’ha retirat un sol moble. De la mateixa manera, ha lamentat «el modus operandi» de la propietat, que fins a l’últim dia «ha estat estafant la gent i aprofitant-se. Sabent el que passava avui i no haver avisat a tots els que hi havia aquí dins, ni ella ni els seus representants, es qualifica per si sol i no ens estranya mica». Tampoc hi ha hagut ningú que s’identifiqués com a representant de la propietat per facilitar l’actuació.

Les obres realitzades sense llicència i vulnerant la protecció del sol vigent, fet pel qual s’han considerat il·legalitzables, consisteixen en una piscina i terrassa annexa a l’edifici principal, el porxo, edificació annexa d’uns 50 m², els fonaments d’una edificació d’uns 30 m² de superfície aproximada, edificació d’uns 50 m² construïts situats al nord de la parcel·la pròxima al camí d’accés, dues edificacions que formen una ‘L’ d’una superfície de 200 m² (50 m² una i 150 m² l’altra), dipòsit d’aigua amb una superfície aproximada de 52 m², 8 volums de planta baixa amb una superfície construïda tancada total de 933m2, terrasses cobertes amb una superfície total al 100% de 342m2, terrasses obertes amb una superfície total de 414m2, dues piscines amb superfície de mirall d’aigua 84m2 i 68m2, respectivament, una cisterna en construcció de 36m2 de superfície i construcció de diversos murs de tancament de parcel·la i divisions interiors mitjançant bloc prefabricat de formigó i pedra natural, tot amb una edificabilitat total aproximada de 1.104 m² i una ocupació total aproximada de 1.892 m². «És la primera vegada que s’ha pogut entrara a la finca», recordava l’alcalde, que ha assenyalat que a més, s’han trobat «dos o tres volums nous aixecats després del 2013 i, tot i que no són gaire grans, també els haurem d’obrir expedient de demolició».

Com ja es va informar anteriorment, una vegada tancat l’expedient de restabliment de la legalitat es reprendrà la tramitació de l’expedient sancionador contra els seus propietaris i promotors, als que es considera responsables d’una infracció greu. El procediment, que es va suspendre fins a la resolució judicial del cas, es dirigeix contra la promotora però també contra les empreses constructores, amb una proposta de sanció que inicialment era d’1,4 milions d’euros. A aquesta xifra s’haurà d’afegir la reclamació corresponent al cost de l’execució subsidiària de la demolició que ha assumit l’Ajuntament, una quantitat que pot variar en funció de la situació que es trobin dins el recinte. Per exemple, si, efectivament, els promotors varen enderrocar part del complexe pel seu compte.