Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia consolida el seu compromís amb la sostenibilitat amb un 43,48% de recollida separada de residus el 2024

16 maig, 2025

Entre les diferents fraccions recollides, destaca la matèria orgànica, que ha estat la més abundant amb un 12,97% del total de residus.

Sant Josep de sa Talaia, 15 de maig de 2025 

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha assolit un nou avanç en matèria de sostenibilitat i gestió responsable dels residus, amb una taxa de recollida separada del 43,48% durant l’any 2024. Aquesta dada representa una fita rellevant per al municipi, que es consolida com un dels referents en l’àmbit insular i es posiciona en línia amb les directrius marcades per la Unió Europea en el marc de l’economia circular.

Aquest percentatge reflecteix l’esforç conjunt entre l’administració, la ciutadania i les empreses per fomentar pràctiques més respectuoses amb el medi ambient. Des del consistori es valora molt positivament aquesta evolució, que posa de manifest el compromís col·lectiu amb un model de gestió de residus més eficient, orientat a la reducció de l’impacte ambiental i a la millora de la qualitat de vida al municipi.

Cal recordar que la Unió Europea estableix com a objectiu que, per a l’any 2025, almenys el 55% dels residus municipals es gestionin de manera separada. En aquest context, el 43,48% assolit per Sant Josep de sa Talaia el 2024 suposa un pas significatiu cap a l’assoliment d’aquesta meta, i reforça el paper actiu del municipi en la transició cap a un model més sostenible.

Entre les diferents fraccions recollides, destaca la matèria orgànica, que ha estat la més abundant amb un 12,97% del total de residus. Aquest tipus de residus, si es gestiona correctament, permet produir energia i compost, contribuint a la reducció de gasos contaminants com el metà i tancant el cicle dels nutrients. Altres fraccions destacades han estat el vidre (9,80%), el paper i cartró (7,09%), els envasos lleugers (6,84%) i els residus portats als punts nets (6,78%), com ara electrodomèstics, pintures o objectes voluminosos.

Aquestes dades han estat comparades amb la denominada “bossa tipus”, definida pel Pla Director Sectorial de Prevenció i Gestió de Residus No Perillosos de l’Illa d’Eivissa, que marca els valors de referència per a cada fracció. L’anàlisi permet constatar avenços importants en matèria orgànica i vidre, però també posa de manifest la necessitat de continuar reforçant la separació d’envasos i paper/cartró, que es troben encara per sota dels valors recomanats.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia fa una crida a la ciutadania i al teixit empresarial per continuar col·laborant activament en la correcta separació de residus, i recorda que accions quotidianes com la separació adequada dels residus domèstics, l’ús responsable dels punts nets i l’aposta per hàbits de consum més sostenibles són fonamentals per seguir avançant cap a un municipi més net, eficient i respectuós amb el medi ambient.