Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep presenta el programa de les Festes Patronals 2020 amb un protagonisme destacat de la millor música i amb les noves jornades Viu Sant Josep! Per treure tot el profit als carrers del poble

3 març, 2020

Arranquen les festes de Sant Josep amb un programa farcit d’activitats als carrers del poble i amb un pes principal per a la música, amb bandes de pes nacional per animar a participar en les celebracions, que enguany s’allarguen més d’un mes. L’alcalde, Josep Marí Ribas, ha destacat en la presentació aquest matí del calendari festiu que «les festes de Sant Josep arriben en el moment en que retorna el bon temps i la calor, i coincideix amb el temps que es reprèn l’activitat de cara a la temporada d’estiu».

Com sempre, hi haurà activitats per a tothom, amb esports, espectacles i trobades al carrer. De fet, la principal novetat del programa d’enguany arriba el dissabte 21 i diumenge 22, quan es farà la primera edició de Viu Sant Josep. Es tracta d’una festa al carrer que durarà tot el cap de setmana des del migdia i fins el solpost amb menjar i beguda a càrrec de les diferents associacions del poble.

El primer dia està prevista l’actuació de Joan Murenu i una colla de gent bona, Formentera Badminton Fan Club, amb el seu primer disc ‘Imantisme’ sota el braç, i Sequoia Tree. A més hi haurà màgia i jocs per als més petits. El diumenge la música la posen Vermut a 45 RPM i el grup Rels, a més dels inflables i tallers de s’Espurna, els jocs de Toc de Fusta pels petits i la màgia de Dani Garcia.

El d’enguany és un programa amb activitats des d’aquesta mateixa tarda i fins a l’11 d’abril, amb la cita esperada amb el millor so en directe de la ma del Sant Pepe Rock, que enguany arriba amb molts canvis com la final d’un concurs de bandes locals en el que des de l’Ajuntament es vol que torni a ser una plataforma per donar a conèixer a la gent de l’illa la música que es fa aquí, amb els Billy Flamingos com a teloners abans del gran final de festa a l’aparcament de Cas Vildu, amb entrada gratuïta. El cap de cartell encara no es pot desvetllar, però «podem avançar que és un dels noms de més pes de l’escenari indi nacional de les últimes dècades», ha dit la regidora de Cultura i Festes, Cristina Ribas.

Però les festes de Sant Josep no serien el mateix sense la seua inimitable Festa Flower, la més antiga de l’illa i per la que durant el dissabte, 14 de març, tot el poble retrocedeix en el temps a l’època de la psicodèlia i els pantalons de campana. Tot començarà a la tarda amb la Festa Mini pels més petits, que ballaran al ritme de Lali BeGood el seu kindie rock per a tota la família. Com sempre, hi haurà música en directe als bars del poble abans de la festa grossa a la plaça de l´Església amb Rock de Night i els Djs Jordi Cardona i Javi Box.

Tot això abans del dia gran, el dijous 19 de març. Després dels actes de celebració solemne del migdia, amb l’actuació del Grup Folklòric Sant Josep de sa Talaia i dels integrants de Suroccidente Asturiano Perendengue, que faran doblet a les 19 hores. Abans, a les 18 hores, els més petits de la casa podran gaudir de l’espectacle de circ ‘Emportats’ a càrrec de La Trócola Circ. La festa seguirà a ritme de grans èxits de la música espanyola recent interpretats pels Canallas del Guateke.

Al programa hi ha de tot, començant avui mateix amb la primera de les cinc sessions del taller de lettering, caligrafia artística, que es fa a la Biblioteca Municipal de Sant Josep impartit per María Vila Rebolo cada dimarts a les 17.30 hores.

També s’han inclòs enguany al calendari festiu els actes previstos per commemorar el Dia Internacional de la Dona, el proper diumenge 8 de març, amb la gravació en directe d’un podcast de ràdio al Centre de Cultura Can Jeroni aquest proper dijous i la inauguració, divendres 6 de març, de l’exposició ‘Dones del món’, a les 19.30, abans de la projecció d’‘On the Basis of Sex (Qüestió de gènere)’.

El dissabte 14 de març conclouen els actes del 8M amb la representació de ‘Llum trencada’, a càrrec d’Iguana Teatre, ambientada en la posguerra civil i que relata la pèrdua de drets, especialment per a les dones, que va portar la victòria dels subllevats. L’entrada serà amb invitació i després de l’obra es podrà degustar rebosteria eivissenca gràcies a l’Associació e Vesins de sa Raval. La següent cita amb el teatre serà el diumenge 22 de març, amb la representació de ‘Rostoll cremat’, dirigida per Toni Gomila, en una al·legoria de la cobdicia humana reflectida a la Mallorca contemporània. Serà a les 20 hores al Centre de Cultura Can Jeroni.

El tret de sortida oficial de les festes es farà amb la lectura del pregó, el dissabte 7 de març, amb una torrada popular de sobrassada a partir de les 19 hores i l’actuació de Pin Up Sound amb el seu elegant so dels anys 40 endavant.

La música segueix el dia següent, diumenge 8 de març, després d’una jornada d’esports. Can Jeroni acull el primer dels Dies Musicals que organitza el Consell d’Eivissa al municipi amb el recital a càrrec de Tramonto Ensemble, a partir de les 20.30 hores. La següent parada de la programació serà el 28 de març amb Trobairitz, de nou en aquest espai. La última de les actuacions incloses al programa és la dels The Groovy Brothers prevista pel diumenge, 5 d’abril, a les 20.30 hores.

Però hi haurà més oportunitats d’escoltar bona música a Sant Josep, com la que oferirà Miguel Gil, el cantant valencià que presentarà a Can Jeroni el proper 15 de març el seu últim treball, ‘Geometries 2020’ amb melodies tradicionals amb el denominador comú de la música d’arrel. L’entrada serà gratuïta fins a completar cabuda. També es manté el tradicional Rock a s’Olivera, el 20 de març a les 21.30 horesr.

Coincidint amb les festes patronals, les projeccions de cinema dels divendres al Centre de Cultura Can Jeroni es dediquen enguany als premis Goya, amb una primera projecció de ‘La trinchera infinita’ el 13 de març a les 20.30 hores. La setmana següent arribarà el torn de ‘Dolor y gloria’, l’última producció de Pedro Almodóvar. ‘O que arde’ es projectarà una setmana després i, pels petits, la cita serà el diumenge 29 de març a les 12 amb el passi de ‘Elcano i Magallanes, la primera vuelta al mundo’. Ja a l’abril, el dia 3 es passarà l’exitosa ‘Paràsits’ en versió original subtitulada al castellà.

Pensant en els més petits de la casa, s’han programat molts esdeveniments per a tota la família, però a més el programa inclou tot un seguit de dates només per als menuts i menudes com és l’entrega, el divendres 13 de març, dels premis del concurs escolar Sant Josep Net al gimnàs del CEIP L’Urgell i l’actuació, el mateix dia, de Las Moskitas Muertas amb la sessió de contes ‘Ella balla’ que faran a la biblioteca de Sant Josep a les 17.30. A més, L’Urgell acull el 21 de març una diada de Patinatge des de les 16.30 hores amb regals assegurats per a tots els participants, organitzada per Ibiza Patina i el Casal Xerinola. Fins al diumenge 5 d’abril, amb la cloenda del Festival Medusa, amb l’oportunitat de conèixer els artistes que participen i d’iniciar-se al muralisme, a partir de les 10.30 hores a L’Urgell.

Com cada any arriba la tradicional pujada a sa Capelleta d’en Serra des de sa Creu d’en Mestre, el diumenge 15 de març, per dinar de senalló. La següent oportunitat per a sortir a caminar serà el 29 de març amb la ruta de marxa nòrdica de la Bassa a Platges de Comte. El dijous, 9 d’abril, està programada una excursió a peu per Benimussa per visitar pous i fons de la venda i l’excursió a peu a ses Roques Altes tancarà el programa el 19 d’abril.

En quant als esports, en aquests dies hi ha previstes proves com el Dem-li Gas, una prova exhibicions de Compak Sporting, tir amb bassetja, tir amb arc, tenis taula, BTT, waterpolo i el Campionat Balear de Trial, a més d’una cursa d’orientació amb proves per a tots els nivells i edats, que es farà el dissabte, 14 de març amb sortida des de les Escoles Velles a les 10 hores.

Tot això sense oblidar importants esdeveniments com el VI Congrés de Fotografia de Natura Eivissa que acull Can Jeroni els dies 28 i 29 de març, el concurs de vi pagès que acull el bar Sa Xacota el dijous 12 de març a partir de les 19 hores, o la trobada de vehicles clàssics prevista pel diumenge, 29 de març, al costat de l’Ajuntament.

Podeu consultar el programa complet al web http://festesdesantjosep2020.org/