Noticias

Biel Ensemble porta a l’escenari del Centre de Cultura Can Jeroni el romanticisme i el classicisme d’Anton Reicha i Louis Spohr.

31 octubre, 2019

El Centre de Cultura Can Jeroni de l’Ajuntament de Sant Josep ofereix aquest dissabte, 2 de novembre, a les 20,30 hores, un concert de música clàssica interpretat per la formació de cambra balear Biel Ensemble. Aquesta agrupació, formada per nou solistes, oferirà un repertori que discorre per la delicada frontera que hi ha entre dos estils: el romanticisme i el classicisme, representats pel ‘Quintet de vent op. 88 no. 2’ d’Anton Reicha i el ‘Nonet op. 31’ de Louis Sphor. Aquest acte se celebra en col·laboració amb el Institut d’Estudis Baleàrics, dins del Circuit TalentIB, amb el qual pròximament s’oferiran altres dues actuacions.

La jove formació balear es va crear en 2018 i realitza una destacable labor investigadora del patrimoni musical balear, la música de cambra romàntica i contemporània i les partitures d’orquestra que poden ser adaptades. Està integrada per Llorenç Bonet (flauta), Isabel Riera (clarinet), Pau Salvà (fagot), Aina Amengual (trompa), María Rojo (percussió), Ariadna Ferrer (violí), Bernat Martí (violí), Pedro Ortega (viola), Miquela Gayà (violoncel) i Gabriela Couret (contrabaix).

La selecció d’aquest repertori d’Anton Reicha i Louis Spohr pretén il·lustrarla transició entre dos dels grans períodes compositius dins la història de la música: el classicisme i el romanticisme. Els dos són part dels compositors anomenats de transició, o bé del primer romanticisme, que exploren les noves idees i suggeriments que els arriben, mantenint ben fermes les seves arrels dins el formalisme i la claredat clàssica.

Anton Reicha és un compositor txec que visqué entre 1770 i 1836, en plena transició entre els dos estils als què es dedicarà aquest concert. Dins la seva gran producció destaquen els quintets de vent i la seva col·laboració a establir aquesta combinació (flauta, oboè, clarinet, trompa i fagot) com una de les més conegudes al món de la música de cambra avui en dia. El ‘Quintet de vent op. 88 no. 2’ es caracteritza per mantenir la forma i simplicitat típiques del classicisme, però alhora incloure moments expressius i sentimentals, influenciats pel Sturm und Drang i el romanticisme.

Aquesta obra es confrontarà al ‘Nonet’ que el compositor alemany Louis Spohr va compondre en 1813. Es tracta d’una formació poc usual que comporta flauta, oboè, clarinet, fagot, trompa, un violí, una viola, violoncel i contrabaix, és una de les grans aportacions dins la seva obra. Com si d’una simfonia es tractàs, comprèn quatre moviments que, en certa manera, tenen molt a veure amb l’escriptura del classicisme.

Biel Ensemble té entre els seus objectius prioritaris que el públic entengui les obres que interpreta. Per això, els propis músics realitzen una breu tasca pedagògica prèvia a la interpretació, amb la finalitat d’involucrar als assistents i provocar que aflori la seva sensibilitat per la música.

Sant Josep de sa Talaia,  31 d’octubre de 2019