Noticias

Confirmen la multa imposada a la persona titular d’un habitatge per les molèsties causades durant una festa a la seva propietat

11 gener, 2021

El jutjat del Contenciós-Administratiu número 1 de Palma ha avalat la multa imposada per l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia a la titular d’un habitatge de la zona de Cala Tarida per una festa que va causar molèsties al veïnat, fet que va originar l’actuació policial i la denúncia dels fets. Un cop constatat això, l’expedient d’infracció corresponent es va instruir contra la propietària, que en tot el procès ha posat en qüestió que se la pogués fer responsable dels fets. La jutge avala amb la seva resolució que el propietari ostenta com a mínim una responsabilitat solidària en tot allò que pugui passar. Per això, confirma la sanció imposada, de 6.000 euros, i condemna a la recurrent a pagar les costes processals. També estableix que no es pot presentar recurs ordinari contra aquesta sentència, que adquireix per tant la seva fermesa.

«Aquesta resolució deixa clar que un propietari no es pot desentendre del que passi a la seva propietat en cap circumstància, i menys quan el que s’hi faci afecti als seus vesins. Fer que es compleixin les normes de convivència és la seva responsabilitat i l’Ajuntament se la reclamarà, com ha fet en aquest cas. Això ens dóna més armes per a perseguir alguns comportaments que no volem al nostre municipi i que ens han causat problemes al passat, com són les festes a determinades cases, especialment a les que es destinen al lloguer turístic», ha valorat el tinent d’alcalde de Governació, Angel Luis Guerrero.

De fet, la majoria de denúncies per remors ateses al municipi durant l 2019 varen ser per festes a cases, 699 de 1.105. En paral·lel, durant aquell any es va registrar un descens acusat de les infraccions a les normes de convivència per part d’establiments. «Som molt conscients de l’efecte sobre la convivència d’aquests comportaments incívics i seguirem atacant-los amb tota la duresa que ens permet la llei», ha dit Guerrero.

La magistrada examina la demanda interposada per la propietària contra la desestimació del recurs de reposició front al decret d’alcaldia de març de l’any passat que confirmava la sanció per uns fets ocorreguts a la casa unifamiliar de la que és titular al setembre de 2018. En concret, una dotació de la Policia Local de Sant Josep es va haver de desplaçar a l’habitatge arrel de les molèsties per la celebració d’una festa, en el que es va considerar una alteració greu de la convivència per part dels agents, segons figura al butlletí de denúncia.

Al lloc dels fets, els policies identificaren una persona de nacionalitat estrangera com a responsable dels fets i a la que va adreçada la denúncia. Sent la denunciada una altra persona, en la tramitació del corresponent expedient d’infracció, la responsabilitat s’adreça a la propietària, que s’hi oposa argumentant que no s’han acreditat els fets denunciats, en els quals ella no hi tendria cap responsabilitat. També diu al recurs que ha desestimat la jutge que no s’ha motivat suficientment la infracció i objecta que l’Ajuntament ha canviat l’orgue instructor durant el procediment.

La magistrada recorda que el butlletí de denúncia ja recull que es va advertir la persona denunciada que devia cessar en les molèsties per no incórrer en una infracció més greu i que junt amb aquesta s’hi adjunten vídeos i imatges que acrediten que la remor sortia de l’habitatge «de forma evident».

La sentència recorda també que la recorrent és la propietària de l’immoble on es produïen les remors. «Així, ostenta la condició de persona responsable», conclou per desestimar també aquesta al·legació.

Quant a la motivació dels fets que constitueixen la infracció, la jutge valora com a «ample i profús» l’expedient administratiu que avala la sanció i afirma que «no s’ha produït cap indefensió» a la recurrent pel fet que durant el procediment l’instructor hagi variat. «No ha minvat l’objectivitat de l’Administració. S’han respectat plenament les garanties processals», assegura el veredicte, que de nou valora «l’alt grau de profusió» de l’expedient, recorregut reiteradament per la propietat, fet que ha demorat la seva resolució administrativa.