Noticias

El servei de DRON de la Policia Local de Sant Josep, el primer de Balears registrat i autorizat per l’AESA, realitza més de 50 vols anuals en casos d’emergència i d’aplicació de les ordenances

19 agost, 2019

L’Ajuntament de Sant Josep ha fet balanç del servei de DRON posat en marxa al municipi amb personal degudament acreditat per a pilotar aquests aparells que realitza una mitjana anual de 50 vols per actuar en multitud de situacions. Aquests desplegaments es fan en situacions d’emergència com rescats, en els que el rastrejament des de l’aire ha permès reduir de forma molt considerable les batudes per terra, sobre tot en zones de difícil accés on els mitjans humans exposen la seva integritat física, amb una reducció del risc al que s’exposen. La Policia Local de Sant Josep disposa de 4 pilots titulats per a operar el DRON i uns altres 4 més de l’agrupació local de Protecció Civil, essent l’únic municipi de Balears amb policies acreditats per operar aquests aparells i amb l’únic cos de Policia Local registrat a l’AESA com a operadora de DRON i un dels primers de tot l’Estat.

El tinent d’alcalde Angel Luis Guerrero, ha considerat que “la petita inversió inicial per disposar d’aquest servei” (2.500 euros per la compra del DRON i 1.500 per la formació de cada pilot) “està més que amortitzada” pels resultats obtinguts no només en els casos de rescat sinó també en altres usos com la documentació d’infraccions o com element de coordinació en intervencions policials, per exemple en la persecució de la venda ambulant.

El cap del cos, José Antonio Granados, ha destacat que el fet que els policies operin l’aparell fa que el material enregistrat per ells esdevingui una prova de forma automàtica en l’instrucció de qualsevol expedient.

Aquesta eina també s’emplea de forma regular per a l’elaboració dels atestats per documentar qualsevol accident de trànsit. Això ha suposat una important millora pel fet que les medicions topogràfiques que s’obtenen s’incorporen automàticament al mapes i estalvien haver de fer l’exhaustiva quantitat de mesuraments que es requerien fins a la seva incorporació per a la documentació d’un sinistre.

Més enllà d’això, Granados ha recordat que un servei com aquest “ha de complir un estricte marc legal” i en el cas de Sant Josep es vola sempre amb la màxima coordinació amb els responsables de la seguretat aèria i 

s’informa de cada vol a la torre de control de l’aeroport d’Eivissa.

De fet, des de la Policia Local criden a la responsabilitat en l’ús d’aquests aparells, estrictament regulats per la normativa, i adverteixen del risc que pot suposar un maneig temerari dels DRON.