Notícies

El servei de neteja de Sant Josep aposta pel vapor a alta pressió per eliminar la brutor de forma més efectiva i estalviar aigua

28 febrer, 2024

La neteja amb vapor redueix substancialment el consum d’aigua, produint gairebé 1.000 litres de vapor amb només un litre d’aigua, i afavoreix la retirada de xiclets i pintades

Sant Josep de sa Talaia, 28 de febrer de 2024

La regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat aquest matí les tasques de neteja amb vapor a alta pressió que el servei municipal de neteja, a càrrec de la UTE Es Vedrà, ha començat a dur a terme aquesta setmana a Cala de Bou. Els operaris fan servir un equip i unes tècniques específiques molt més eficients que les habituals per netejar voreres i zones per a vianants, eliminant xiclets i taques, així com resines i pintades.

La neteja amb vapor a alta pressió, segons ha explicat el responsable de la oficina tècnica de la UTE Es Vedrà, Daniel Tomé, no només “aporta un acabat excel·lent”, sinó que també implica “un avantatge fonamental a nivell de sostenibilitat, ja que dona als carrers un acabat semblant o inclús millor que els equips d’hidroneteja, però en fer servir vapor, el consum d’aigua és molt reduït”.

En aquest sentit, tal i com ha detallat la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral de Sant Josep, Felicia Bocú, “la màquina, que neteja amb vapor a uns 160 graus i amb una pressió ajustable al voltant dels 220 bars, amb només un litre d’aigua produeix gairebé un miler de litres de vapor”. Per tant, “té un rendiment fantàstic i permet actuar molt meticulosament sobre el terreny”.

Tomé ha afegit que “l’acabat de la neteja és molt més específic i l’eliminació de taques és molt efectiva”. Per això, tot i que el rendiment en comparació a un camió de baldeig o un equip d’hidroneteja és una mica més baix, els resultats en superfícies molt més acotades són molt més visibles.

Prioritzant les zones turístiques

La campanya de neteja amb vapor a alta pressió s’ha iniciat a Cala de Bou i prosseguirà a Platja d’en Bossa, dues zones “molt castigades”, tal i com ha definit la regidora de Medi Ambient, per les accions incíviques. El responsable de la UTE Es Vedrà, ha afegit que “intentem actuar primerament sobre aquestes zones, aprofitant que en aquesta època de l’any no hi ha tant de trànsit de gent ni negocis oberts”.

No obstant això, posteriorment, la neteja amb vapor a alta pressió s’estendrà a la resta d’indrets del municipi de Sant Josep de sa Talaia, actuant en tot moment “, durant tot l’any, en funció de les necessitats del municipi”.

Les actuacions, segons ha explicat Bocú, estan previstes dins el pla de millores de la contracta de neteja d’enguany amb la UTE Es Vedrà i, tot i que, de moment la maquinària és de lloguer, l’Ajuntament de Sant Josep preveu que el futur contracte contempli una màquina d’aquestes característiques en propietat.

Finalment, la regidora de Medi Ambient ha aprofitat per fer una crida a tota la població i als visitants perquè “tothom siguem més respectuosos i conscients a l’hora de mantenir nets els nostres carrers”. “És molt fàcil embrutar, però molt més difícil netejar i l’objectiu final de tots és viure a un municipi net i polit”, ha declarat.