Noticias

El Tony Tixier Trio actua a l’Auditori Caló de s’Oli en una cita irrepetible amb el millor jazz

21 juny, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza un concert únic amb un dels grups més potents del jazz internacional, Tony Tixier Trio, formada per tres músics de gran prestigi, que actuaran el proper 30 de juny a les 20.30 hores a l’Auditori Caló de s’Oli. El recital, que ha estat possible gràcies a la intermediació del bateria eivissenc Javi Roig (Fuel Pressure Regulator), és una escapada improvisada a l’illa d’aquesta formació, que ha afegit aquesta parada imprevista en la seva gira per Europa aprofitant l’única nit lliure que els quedava en el seu pas per festivals i sales de jazz d’arreu del continent, entre les que tenen previst passar per Vitòria, Màlaga, només a l’estat. L’entrada serà lliure fins a completar aforament.

Poder comptar amb el talent d’aquesta formació a Sant Josep «és gràcies a una combinació de situacions afortunades que esperam que el públic del jazz sàpiga aprofitar perquè no és gaire sovint que tanim l’ocasió de gaudir d’una actuació de nivell internacional als nostres escenaris», ha dit la regidora de Cultura, Cristina Ribas, que ha convidat a acudir a un concert «que segur que serà memorable».

Tony Tixier està considerat un dels grans mestres al piano i per aquesta gira ha triat com a companys de viatge al contrabaixista francès Nicolas Moreaux i el bateria italià Francesco Ciniglio. Tixier va néixer a Montreuil (França), en 1986, es va formar en piano clàssic i als set anys ja oferia concerts. També va estudiar coral, harmonia clàssica, contrapunt, escriptura i composició. Ha publicat set discos en solitari, amb les seues pròpies formacions, i més de vint acompanyant a l’estudi a artistes consagrats de jazz de tot el món. En 2012, per exemple, va obrir el concert dedicat a Herbie Hancock, al Festival Jazz En Tete a Clermont Ferrand. En 2013 també va fundar el conjunt de cambra Moon Paradox, per al qual va compondre un concertino per a piano i quintet de cordes en set moviments, mesclant l’escriptura clàssica amb el jazz i la música contemporània.

A més d’aquests treballs, que l’han consolidat com un dels representants punters del gènere, Tixier ha tengut aparicions estel·lars al ‘The Tonight Show Starring Jimmy Fallon’ i el seu piano ha fet l’acompanyament d’altres com Andrea Bocelli en la seva actuació al programa de Jimmy Kimmel des de Los Angeles. També era el seu teclat el que sonava al 2015 al Radio City Music Hall en el concurs ‘America’s Got Talent’ que emetia la NBC i en la campanya de Tommy Hillfiger protagonitzada per la model Gigi Hadid l’any següent, entre altres actuacions destacades. En els últims anys, ha girat de festival en festival per tot el món, creant formacions amb músics amics i col·laborant amb altres estrelles internacionals, com els saxofonistes Seamus Blake i Logan Richardson, el contrabajista Marcos Varela o el quartet Scopes.

Nicolas Moreaux (França, 1973) és un dels contrabaixistes més prestigiosos del circuit de jazz francès. És descendent directe del compositor del segle XIX Hector Berlioz i s’ha format al costat de mestres com Dennis Irwin, Ben Street i Johannes Weidenmueller. Ha editat tres discos com a líder de banda (un sextet amb dos tambors) i tres com co-líder en diversos segells de renom, alguns dels quals han estat premiats. Ha actuat, a més, amb músics com Tigran Hamasyan, Jeff Ballard, Chris Cheek, Jorge Rossy, Baptiste Trotignon, Bill McHenry, Vincent Peirani, Bugge Wesseltoft, Hilmar Jenson, Emile Parisien, Rick Margitza, Óskar Gudjonsson, Carolina Katun, John Bestch, Gallimarsot Gharibian, Eric Lelann, Nelson Veras, Pedro Martins…

Francesco Ciniglio (Nàpols, 1989) es va formar a Itàlia i Nova York, ciutat on resideix. Ha compartit escenari amb Aaron Parks, Shai Maestro, Dayna Stephens, Joe Sanders, Charles Altura, Donny McCaslin, Scott Colley, Sheila Jordan, John Ellis, Peter Slavov, Mark Sherman, Vincent Gardner, Wayne Tucker, Alan Hampton o Harish Raghavan, entre altres. Actualment, a més de girar amb diferents artistes, forma part de la Artist Diploma Ensemble, de la famosa escola de música Juilliard.