Noticias

Els hidròfons instal·lats per Tursiops per estudiar els moviments dels dofins en torn a les costes de Sant Josep mostren que el nombre d’individus varia en funció de l’època de l’any

21 novembre, 2019

L’Ajuntament de Sant Josep de Sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha rebut les primeres conclusions de l’estudi que porta a terme l’Associació Tursiops sobre la presència de cetacis, sobre tot dofins mulars, a les costes del municipi. Aquesta organització disposa de tres hidròfons (micròfons submarins) instal·lats a diferents llocs de l’illa d’Eivissa des de gener de 2018.

Dos d’ells es troben a Sant Josep, un a l’àrea dels Freus i un altre a la zona dels Illots de Ponent. Els primers resultats de les hores de gravacions enregistrades mostren que a es Freus la presència de dofins és més abundant durant l’hivern que a l’estiu, tendència que s’inverteix al cas dels Illots de Ponent, on s’han detectat més dofins durant els mesos de calor que a l’hivern.

Val a dir que a es Freus, especialment a l’estiu, els hidròfons han detectat un important nivell de remor antròpica (causada per l’activitat humana) de freqüències elevades, provinent d’embarcacions ràpides de lleure, a més de la remor de baixa freqüència de ferris i grans embarcacions.

L’Ajuntament de Sant Josep col·labora des de l’any 2017 amb les activitats de Tursiops a través del projecte Es Nostres Dofins de l’entitat (més informació al web
www.elsnostresdofins.com ). Aquest projecte té per missió estudiar i analitzar la remor submarina (natural o humana) i la presència de cetacis, sent el primer projecte d’aquestes característiques que es desenvolupa a la Mediterrània amb aquesta durada.

Recentment, la regidoria de Medi Ambient ha volgut conèixer les primeres dades dels 18 primers mesos de seguiment d’espècies marines, que Tursiops ha entregat en una anàlisi preliminar de la seva feina, que encara es troba en fase de validació científica.

Val a dir que un dels propers objectius de l’organització sense afany de lucre serà comparar si les poblacions de dofins dels Freus i els Illots de Ponent són les mateixes, gràcies als xiulets característics dels dofins, que identifiquen a cada individu.

Amb aquest projecte, al que donen suport l’Ajuntament de Sant Josep i altres entitats, Tursiops proporciona un major coneixement dels dofins que habiten la nostra mar.

És per això que l’Ajuntament seguirà col·laborant amb la important feina d’estudi que realitza aquesta entitat, que permetrà una millor gestió de les nostres aigües.

Sant Josep de sa Talaia, 21 de novembre de 2019