Notícies

La crisi sanitària redueix la contaminació acústica submarina en aigües del municipi de Sant Josep, on s’ha identificat un dofí que hi viu fa més de 10 anys

17 febrer, 2021

El confinament s’ha traduït al mar en una reducció de la contaminació acústica marina a gairebé la meitat a les aigües del municipi de Sant Josep. A més, a través de la feina d’investigació sobre els cetacis que desenvolupa l’Associació Tursiops, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Josep i altres administracions i entitats, s’ha comprovat l’elevada fidelització de la població de dofins a les costes de la nostra illa. Així, s’ha identificat un exemplar que fa més d’una dècada que habita en aquestes aigües. Aquestes són algunes de les conclusions preliminars del projecte ‘Es nostres dofins’, en el marc del qual s’han instal·lat un total de sis hidròfons al voltant d’Eivissa, dos d’ells al mar de Sant Josep.

Així, els hidròfons han captat que arrel del confinament i la reducció de la navegació, la mitjana de remor s’ha reduït en gairebé 3 decibels (dB), el que suposa que la pressió acústica al litoral de Sant Josep s’ha reduït a la meitat.

També s’ha descobert una elevada fidelitat geogràfica local dels dofins, que conviuen en grups i romanen a la mateixa zona sense grans desplaçaments. De fet l’any 2020 s’ha identificat un mateix individu que s’havia identificat l’any 2009, un dofí amb l’aleta dorsal marcada que es troba de forma permanent al litoral de Sant Josep des de fa 11 any com a mínim.

Un altre fenomen que s’ha observat és que la presència d’embarcacions de pesca professional (especialment barques de bou) atreu els dofins, que aprofiten la recollida de les xarxes per alimentar-se actuant de manera oportunista. Fins i tot es sospita que els dofins poden identificar i reconèixer les barques individualment per la seva remor característica.

Així mateix, a la zona dels Freus enguany ha baixat de forma considerable la remor, tot i que es segueix enregistrant la distorsió significativa que representa, el pas dels ferris provinents de la Península en horari nocturn, amb pics de remor a les 3 de la matinada.

«L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia seguirà col·laborant amb Tursiops per seguir rebent informació sobre l’estat de salut del mar que envolta el municipi, millorar el coneixement i així poder disposar de més dades, que són les eines amb que ens permetran gestionar el territori i el litoral del nostre municipi d’una manera més sostenible, prenent consciència sobre l’impacte que tenen al medi les nostres decisions», ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

El desplegament dels hidròfons es va plantejar en el marc de la col·laboració amb Tursiops iniciada el 2017, amb l’objectiu d’estudiar la remor submarina tant d’origen ambiental com humana i també la presència de cetacis, principalment de dofí mular, en les aigües eivissenques. Així, els primers tres hidròfons es varen instal·lar al gener de 2018 en el primer experiment d’aquesta durada que es porta a terme a tota la Mediterrània. El total d’aparell desplegats permeten enregistrar la remor a diferents freqüències.

Dos dels hidròfons es troben al litoral del municipi de Sant Josep de sa Talaia, una la zona dels Illots de Ponent i l’altre a la zona dels Freus, i aquestes són algunes de les conclusions que han extret els experts després de mesos de funcionament, encara que molts dels resultats obtinguts encara es troben en fase de validació científica i alguns depenen de poder seguir recollint dades durant els propers anys per veure evolucions i poder extreure patrons.

Per seguir aprofundint en aquestes línies, es vol seguir treballant en el registre de remor submarina i es vol avançar cap a la identificació dels xiulets individuals de cada animal, de manera que s’obriria la possibilitat de treballar més a fons en determinar la seva presència i desplaçaments per zones properes als hidròfons. L’Associació Tursiops segueix analitzant els milers d’arxius de so gravats durant aquests més de dos anys per poder obtenir resultats que puguin ajudar a una millor gestió de la nostra mar i a un major coneixement dels dofins que l’habiten. Per aquest motiu, un dels propers objectius serà comparar si les poblacions de dofins dels Freus i els Illots són les mateixes, a partir dels xiulets característics dels cetacis, que identifiquen a cada individu.