Notícies

La primera campanya d’excavacions a les restes del jaciment púnic i romà de Can Corda amplia els descobriments de la presa de contacte que es va fer als anys 80 del segle passat

24 juny, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha rebut l’informe dels arqueòlegs amb les conclusions preliminars de la primera campanya d’excavacions al jaciment de la finca de Can Corda, on es van trobar vestigis d’una vila púnic-romana. Aquests treballs han permès aprofundir en el coneixement d’aquestes restes arrel de les evidències preliminars que es varen obtenir en una intervenció realitzada als anys 80 del segle XX, el que ha permès concloure, entre altres qüestions, que el jaciment té una superfície molt més gran de la que es creia fa 40 anys i també s’ha confirmat la datació original, establint la fundació en època pública amb una gran reforma efectuada en època d’August.

La campanya de recerca ha estat possible arrel del conveni signat amb la Societat Arqueològica d’Eivissa i Formentera amb el suport de la Universitat de les Illes Balears, el Centre Superior de Recerques Científiques (CSIC), l’Institut de Ciències del Patrimoni (INCIPIT) i la Societat de Ciències Aranzadi. L’excavació està liderada per l’arqueòleg Juan José Marí Casanova, que n’és el director i investigador principal. Aquesta campanya d’excavacions ha costat al voltant de 18.000 euros, aportats íntegrament per l’Ajuntament.

«En aquesta vila púnic-romana tenim unes 10 estades i creim que n’hi podria haver dos més, que confirmarem en pròximes excavacions. També té una cisterna púnica, una almàssera amb un contrapés per la premsada de les olives junt amb la cubeta en la qual es dipositava l’oli, que després es conservava en àmfores en una altra estància, un rebost on hem trobat restes de vaixella i un pati central. Tenim molts dels elements, però ara toca resoldre alguns dubtes històrics sobre l’ús i fins i tot la possibilitat d’afegits d’èpoques posteriors, i continuar ampliant l’àrea d’excavació perquè amb la configuració tan clara d’una vila, tenim la teoria que podria disposar també d’una zona de sepultura que també estaria situada a escassos metres, com s’acostumava a fer» ha comentat Juan José Marí Casanova.

L’excavació d’aquest jaciment es va començar a promoure al voltant de 2020 amb la tramitació dels permisos i la recopilació de la documentació necessària, que va culminar a finals del mes de maig, amb l’inici de les feines d’excavació, que han durat tres setmanes.

«La importància que podia tenir aquest jaciment ja va quedar establerta als anys 80, i gràcies a l’interès i la implicació de la propietària d’aquesta finca, Clara Marí, ha estat possible reprendre les feines per poder conèixer què hi tenim aquí», ha explicat la regidora de Patrimoni, Ángeles Marí. «Hem d’agrair la seva col·laboració i també el treball exquisit que ha fet l’equip arqueològic, que ens ajudarà a reconstruir aquest tros d’història per als josepins i les josepines que representa el jaciment i que encara guarda coses per descobrir», ha dit.

Les excavacions han permès confirmar i ampliar les troballes inicials dels anys 80, amb la delimitació de més espais pertanyents a l’antiga vila als que encara s’ha d’assignar un ús. Els investigadors creuen que falten encara més estàncies per trobar i per això confien en properes excavacions per acabar d’establir la configuració d’aquest assentament, la pròxima possiblement es farà al maig de 2023.