Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep calcula una pèrdua d’ingressos de com a mínim 3 milions d’euros per la pandèmia, una xifra «assumible per una institució sanejada com la nostra», segons Josep Marí Ribas que ha anunciat 200.000 euros en ajuts per pagar els lloguers de persones afectades per la crisi derivada del Covid-19

19 maig, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha fet una primera estimació de l’impacte que tendrà la pandèmia en els seus pressupostos d’enguany. Així, es calcula una pèrdua d’ingressos pel consistori que «serà d’entre 3 i 5 milions d’euros», com ha dit l’alcalde, Josep Marí Ribas, en L’Alcalde Respon d’aquest migdia. «Algunes partides les podrem reduir, però també és important reforçar el nostre nivell de despesa pel que fa a ajuts socials com mantenir l’esforç inversor que feim des de l’Ajuntament i podria ser que entréssim en dèficit».

Per respondre a la situació s’està treballant en un pla de reactivació econòmica que es vol portar a un plenari extraordinari previst per la setmana que ve i en el que s’ha comptat també amb les aportacions de la resta de grups municipals: «Ens hem posat bastant d’acord entre totes les formacions en les mesures que hem de fer, com la reducció o l’ajornament de taxes i impostos», ha assenyalat el batle. També ha recordat que davant un possible desequilibri pressupostari, la Corporació disposa «del coixí del superàvit que tenim acumulat d’anys anteriors, que ens permetrà aguantar una possible davallada d’ingressos que de moment només és una previsió, perquè dependrà de si finalment podem tenir alguna activitat econòmica enguany».

Per aquestes mesures es compta també amb la resta d’institucions, com el compromís del Govern de participar en un ambiciós pla de dinamització del comerç local que preveu ajuts directes per autònoms i microempreses, al que l’Ajuntament destinarà 250.000 euros, la mateixa quantitat que també ha compromès el Consell.

En l’àmbit social, el compromís és «no deixar ningú enrere», i en aquest sentit també està previst concedir ajuts per un import total de 200.000 euros específicament per a aquelles persones que estiguin en risc de perdre el seu habitatge de lloguer per causa de la crisi derivada del Covid-19. A més, davant l’augment de casos que atenen els serveis socials municipals, està prevista la imminent incorporació de dos treballadors socials més que reforçaran el seguiment dels casos, que es resolen sense llistes d’espera.

Marí Ribas ha agraït el comportament «exemplar» dels vesins del municipi en la primera fase de la desescalada i ha recordat que a partir del proper 25 de maig, «si tot va segons el previst» serà possible accedir amb menys restriccions encara a les terrasses dels establiments, i també al seu interior «ocupant un terç de la seva cabuda».

Els ciutadans s’han interessat avui especialment per les actuacions previstes a Cala de Bou, com l’escola de Ses Planes, que estarà acabada per acollir l’inici del proper curs, segons ha reiterat l’alcalde, l’auditori des Caló de s’Oli, amb una inversió prevista de 4 milions d’euros, o el passeig litoral, que unirà Port des Torrent amb es Pouet, 5,5 kilòmetres de recorregut que suposaran «un profund canvi per aquesta zona».

També s’han interessat pel tancament de l’accés rodat a sa Torre d’en Rovira i a sa Torre des Savinar. Al primer cas, ha informat l’alcalde, s’està a l’espera que els propietaris donin la seva conformitat formal a la proposta que se’ls ha fet arribar, un projecte que li consta que «ha estat ben rebut». Pel que fa al mirador de Cala d’Hort, l’actuació s’ha vist afectada per l’estat d’alarma però ja està tot a punt per instal·lar el tancament «amb l’acord de tots els propietaris de la zona».

L’alcalde s’ha referit també al suport que es dóna des de l’Ajuntament a l’activitat cultural, amb iniciatives com l’última del cicle de concerts Desescalada Afinada, amb actuacions en directe cada dijous a les 20.30, de moment per aquest mes de maig.