Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep celebra el Dia Internacional de la Dona Rural amb una pancarta a la seu municipal i la projecció de treballs audiovisuals en torn al llegat de les dones pageses

15 octubre, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep, a través de la seva regidoria d’Igualtat, se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona Rural, que se celebra arreu del món demà 15 d’octubre, amb diferents actes al llarg dels propers dies. El més immediat serà el desplegament a la façana de la seu consistorial d’una pancarta il·lustrada amb una dona eivissenca vestida a la manera tradicional amb el lema ‘Dones pageses un exemple per sempre’. A més està prevista l’estrena de tres treballs audiovisuals etnogràfics que reivindiquen la dona pagesa i posen en valor el coneixement ancestral que passava de generació en generació en tots els àmbits de la vida al camp. Serà el proper dissabte, 17 de març, quan es projectaran al porxo de l’Ajuntament durant la celebració del Mercat Ecològic setmanal.

El resultat d’aquests tres treballs, d’una durada de tres minuts cada un, pretén conservar d’una manera atractiva i didàctica des de preparacions extretes del receptari tradicional a elaboracions sanadores, possibles pel saber rebut de forma oral sobre les qualitats de determinades plantes autòctones.

La dona «ha jugat un rol fonamental en el desenvolupament sostenible del medi rural. En la societat patriarcal tradicional, prèvia a l’esclat turístic a les illes, les dones pageses proveïen de tot el necessari a la família, d’aliments a medicines, vestits i estris de tota mena per a la llar, a més de fer moltes de les feines pròpies del camp, dins el rol domèstic que tenia reservat», comenta la regidora d’Igualtat, Guadalupe Nauda.

Aquest rol imposat també ha fet que la dona pagesa tengues la responsabilitat de perpetuar «molts dels costums tradicionals», a més de crear productes transformats per augmentar el seu valor alhora de vendre’ls o canviar.

El primer clip recull la preparació de les olives trencades amb Pepa Prats Ribas de Can Pou, que reflexiona sobre l’important que és que els jóvens aprenguin les tradicions del camp.

El segon el protagonitza Catalina Torres Cardona, de Cas Mestre, que demana que no oblidem el camp, per tot el que ens proporciona, i ensenya a preparar unes orelletes.

Maria Prats Ribas de Cas Costa mostra com es fa conserva de tomates per tenir-ne tot l’hivern i recorda que sense el camp no hi ha vida.

Els tres treballs es projectaran de forma continuada des de les 11 i fins a les 14 hores. Entre cada passi, els visitants del Mercat Ecològic també podran tornar a veure ‘Dones d’avui i de sempre’, documental produït per l’Ajuntament de Sant Josep en homenatge a les dones pageses, on parlen algunes de les que encara vesteixen ‘a l’antiga’.