Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia aplega tota la seva oferta educativa en un epígraf específic al web municipal i la unifica en un únic document descarregable per tal de facilitar la seva consulta als centres educatius del municipi

13 gener, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep ha aplegat sota un mateix apartat les 23 iniciatives educatives que té a disposició dels centres escolars del municipi en un epígraf específic, que s’ha anomenat Oferta Educativa Municipal. Igualment, s’ha editat des de la regidoria d’Educació un document disponible per a la seva descàrrega des del web de l’Ajuntament, www.santjosep.org, amb el que es vol facilitar la seva consulta per part dels docents, que d’aquesta manera podran examinar en un únic document organitzat per àrees temàtiques totes les unitats didàctiques i accions formatives que s’han preparat des de las distintes regidories municipals.

Des del departament de Serveis Socials i Igualtat s’ofereixen set tallers i cursos per a totes les etapes educatives. Hi ha activitats guiades com el taller de prevenció d’abusos sexuals ‘Crida ben fort, Estela’, on s’ensenya a discriminar les situacions de risc, a fer-se respectar i demanar ajut; el taller per a famílies Controla’t per aprendre a fer un ús responsable de les noves tecnologies; els programes d’aprenentatge Ulisses i Hércules, que desenvolupen l’autocontrol emocional com a factor de protecció davant els comportaments de risc, adreçats als últims cursos de Primària; el taller de parentalitat positiva, amb un total de 10 sessions.

Específicament en l’àmbit de l’igualtat hi ha dos formacions a disposició dels centres escolars. Una es basa en l’exposició ‘la Dona’, amb els treballs aportats al II concurs de fotografia del Dia Internacional de la Dona de Sant Josep, amb 27 imatges que permeten treballar la igualtat entre homes i dones, i prendre consciència del problema de la violència masclista amb unitats didàctiques per a cada etapa. Orientat a la celebració del Dia de la Dona Rural, el 15 d’octubre, es fa la projecció del documental ‘Dones d’avui i de sempre’ introduït per les Pageses Emprenyades, enfocat a conscienciar l’alumnat de 6è de Primària de la problemàtica específica de les dones del medi rural eivissenc.

Des de l’àrea d’esports es promou les jornades esportives intercentres, amb els alumnes del Grau Superior d’Animació i Activitats Físiques i esportives per als alumnes de Secundària del municipi a les instal·lacions cedides per l’Ajuntament. També les miniolimpíades pels escolars de Primària i els cursos de natació a la piscina de Sant Josep. Això sense oblidar les cessions d’instal·lacions municipals per a la pràctica esportiva.

Pel que fa a l’àrea de Cultura i Patrimoni, s’organitzen visites a les biblioteques municipals per conèixer els seus serveis i possibilitats per als escolars, a més de préstecs per lots adaptats a les necessitats pedagògiques dels centres tant amb una finalitat concreta com en el foment de la lectura d’una forma amena pels infants, al marge de les activitats de dinamització de la lectura que es fan des de les biblioteques i l’impuls a les col·leccions de les escoles. A banda, s’oferta als docents una atenció personalitzada per rebre assessorament sobre àrees que vulguin desenvolupar.

El departament de Medi Ambient també posa a disposició dels centres escolars distintes activitats guiades al llarg del curs. Una d’elles és la visita a una deixalleria, on els escolars aprendran la seva utilitat, apte per a Primària i Secundària. Una variant és l’opció que la deixalleria mòbil es desplaci a l’escola, amb la seva especificitat respecte les estàtiques.

Gràcies a l’organització Tierra Institute International s’imparteix a les aules un taller sobre residu zero per comprometre l’alumnat en la reducció dels desperdicis que es generen d’una forma amena i dinàmica, aprenent a fer una bossa amb una samarreta vella. El GEN-GOB, per la seva banda, imparteix un taller escolar sobre gestió de l’aigua on mostren el cicle de l’aigua i s’analitza la problemàtica específica d’Eivissa. Per la seva banda, la UTE Es Vedrà, que gestiona la recollida de residus al municipi, ofereix als centres la possibilitat de rebre la visita del Guerrero de la Limpieza i el seu fidel company Chicletín, amb nocions bàsiques de civisme per a mantenir net el municipi. Un altre taller és ‘Jo sí que ho faig’, que incideix en la importància de recollir els excrements de les mascotes i en el què els petits reben un recollidor fet de cartró i biodegradable.

Per últim, el departament de Governació aporta el programa d’Educació Viària, desenvolupat per l’Institut Balear de Seguretat Pública, al qual està adherit l’Ajuntament, adaptat a alumnes de Primària i Secundària. En aquest context, també es dóna a conèixer a les escoles el paper de la Policia Local i la funció de prevenció i ajuda a l’educació infantil.

 

Sant Josep de sa Talaia, 2 de gener de 2020Dossier d’activitats educatives