Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia aposta pel control biològic per combatre plagues al municipi

21 maig, 2025

L’actuació ha consistit en l’alliberament controlat de fauna auxiliar, principalment marietes de dues taques (Adalia bipunctata) i altres insectes parasitoides

Sant Josep de sa Talaia, 21 de maig de 2025

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha dut a terme una actuació pionera de control biològic de plagues a l’Avinguda de Sant Agustí, en el marc del nou contracte de manteniment i conservació de zones verdes. Aquesta iniciativa forma part del compromís del consistori amb una gestió més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, evitant l’ús de productes químics i fitosanitaris convencionals.

En aquest sentit, l’actuació ha consistit en l’alliberament controlat de fauna auxiliar, principalment marietes de dues taques (Adalia bipunctata) i altres insectes parasitoides, amb l’objectiu de combatre diverses colònies de pugó detectades en exemplars de Jacaranda. Aquest tipus d’intervenció, habitual en l’agricultura ecològica, suposa una alternativa eficaç i natural als tractaments químics.

Equilibri ecològic

L’empresa adjudicatària del contracte de jardineria, Ibiza Green, va detectar recentment diversos focus de pugó als brots tendres dels arbres, fet que va motivar una resposta ràpida mitjançant tècniques de lluita biològica. El protocol d’actuació ha inclòs la col·locació de 250 pots amb larves de marieta, que contenen ous, larves en diversos estadis i exemplars joves, així com 60 tubs amb una mescla d’uns 240 insectes parasitoides cadascun. Aquests tubs s’han distribuït estratègicament cada dos arbres, segons el grau d’afectació.

Les espècies alliberades són altament selectives i eficients: la marieta de dues taques, per exemple, pot consumir una gran quantitat de pugons al llarg del seu cicle vital, que es completa en unes 3-6 setmanes i pot repetir-se diverses vegades l’any en climes com el d’Eivissa.

L’Ajuntament preveu que aquesta actuació permeti reduir de manera natural la població de pugó i restablir l’equilibri ecològic dels arbres afectats. L’evolució del tractament serà supervisada amb controls periòdics, i si els resultats són positius, es valorarà estendre aquest mètode a altres zones verdes del municipi.

Amb aquest projecte, l’Ajuntament de Sant Josep reafirma el seu compromís amb la sostenibilitat, la innovació i la protecció de la biodiversitat en la gestió dels espais públics.