Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia aprova les bases per adjudicar 10 noves llicències de taxi al municipi i el lloguer d’un local que permetrà multiplicar per sis l’espai actual de la Biblioteca de Cala de Bou

29 juliol, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha aprovat el lloguer d’un local que permetrà multiplicar per sis l’actual espai de la Biblioteca Municipal de Cala de Bou que dona servei a tot Sant Agustí, i que reuneix molt millors condicions pels usuaris d’aquest equipament, que té una alta demanda. Al plenari ordinari corresponent al mes de juliol celebrat aquest matí també ha sortit endavant amb un ampli suport les bases que regiran l’adjudicació de 10 noves llicències de taxi al municipi. Així mateix, el plenari ha acordat amb el suport majoritari dels grups excepte el PP que ha votat en contra, i C’s que s’ha abstingut, per instar al Consell a executar quan abans el projecte de soterrament d’esteses aèries i de senders entre Platja d’en Bossa i Sant Francesc, a l’interior del Parc Natural de ses Salines, atès que disposen de tots els permisos per poder ser executats.

El nou local per la biblioteca que es llogarà un cop s’arribi a un acord amb els propietaris, tendrà un cost anual de 45.000 euros, impostos inclosos, i permetrà passar dels 56 metres actuals a més de 300. El nou espai disposa de prou superfície per complir la ratio recomanada per la Unesco d’acord a la població d’aquest nucli i de tota la parròquia de Sant Agustí, més de 12.000 persones. Per exemple, permetrà passar dels 12 punts de lectura actuals a mig centenar i tendrà prou capacitat com per oferir un fons d’11.000 volums front als 4.000 que es tenen a la ubicació actual.

«Es troba a més a una ubicació prou cèntrica com perquè estigui a l’abast de tota la població de Cala de Bou, amb una bona il·luminació i unes condicions òptimes per a fer les activitats complementàries de dinamització de la lectura», ha explicat la regidora de Cultura, Cristina Ribas, que ha explicat que la propera passa serà redactar el projecte per condicionar el local.

Pel que fa a les bases que regiran l’adjudicació per 50 anys de 10 noves llicències de taxi, s’ha establert que 7 d’elles seran per a turismes convencionals mentre que les tres restants s’hauran d’explotar amb vehicles adaptats per a persones amb diversitat funcional i amb capacitat de fins a 6 persones. El regidor de Transports, Josep Guasch, ha recordat que aquesta adjudicació «és molt esperada pel sector del taxi del municipi i ens ajudarà a donar resposta a la forta demanda que s’està registrant a determinats indrets del municipi».

A partir de la publicació de l’acord al BOIB, s’obrirà a continuació un termini de 20 dies per tal que els aspirants puguin presentar la documentació necessària. El canon que s’ha establert és de 150.000 euros pels vehicles adaptats i 190.000 per la resta, amb la possibilitat de fraccionar aquesta xifra en tres pagaments.

En el cas de la moció de l’equip de govern que insta al Consell a executar el projecte que es va redactar en la passada legislatura i que, com ha recordat l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, ja disposava de tots els permisos i autoritzacions, per tal de soterrar més de 4 kilòmetres d’esteses aèries a l’interior del Parc Natural de ses Salines i alhora obrir senders turístics entre Platja d’en Bossa i Sant Francesc. Guerrero ha recordat que hi havia fins i tot el finançament garantit, perquè s’havia d’executar amb càrrec als fons estatutaris, «però aquests sous, 1,8 milions d’euros, es varen deixar perdre perquè el Consell no va voler assumir els 10.000 euros que s’havien de pagar de canon a Costes».

L’alcalde ha explicat al plenari que, a més, ara es corre el perill que comencin a caducar els informes i autoritzacions que ja té el projecte, i ha advertit que un d’aquests documents, l’informe del departament de Carreteres del Consell, «ja ha caducat», fet pel qual ha justificat que des de Sant Josep es recordi a la institució insular «que aquesta inversió no s’ha de deixar perdre perquè és estratègica pel nostre municipi per posar en valor l’únic parc natural de l’illa».

Així mateix, s’ha rebutjat la transaccional que ha presentat el PP per tal d’adreçar la reclamació al Govern pel soterrament d’esteses aèries, en tant que és l’administració competent en la gestió del parc natural. Aquí l’alcalde ha recordat que és el Consell qui va promoure tot el projecte i per tant l’ha d’executar.

Un punt d’acord que ha rebut el suport unànime de tots els grups ha estat el conveni amb la conselleria de Salut per la cessió gratuïta de les instal·lacions de la Unitat Bàsica de Salut, un cop acabades les obres d’ampliació i millora d’aquestes dependències per permetre doblar el nombre de consultes. La regidora de Sanitat, Guadalupe Nauda, ha recordat «l’important nombre d’usuaris que tenen com a referència aquesta UBS i l’esforç que s’ha fet des de l’Ajuntament per dignificar i millorar les instal·lacions per tal que els vesins i vesines rebin l’atenció sanitària de proximitat que mereixen».

D’altra banda, el regidor d’Hisenda, Vicent Roselló, ha presentat el compte general corresponen a 2021, exercici pel qual es va preveure un pressupost de 39,5 milions d’euros que s’ha executat al 107%. En posterioritat, per la via de diverses modificacions pressupostàries, es varen incorporar diverses partides amb un nivell d’execució final del 81% i amb l’incorporació de 4,5 milions d’euros al pressupost d’enguany. Roselló ha valorat l’alt compliment de les previsions i ha destacat «el rigor amb el que es planifiquen i executen les inversions a Sant Josep, tot i la situació de pandèmia que ens ha obligat a actuar per reforçar determinades àrees com els serveis socials, on també hem incrementat molt la despesa corrent».

És un dels punts que s’han tractat avui al plenari ordinari de juliol de la Corporació, entre on també s’ha acordat el conveni de cessió dels portarà per via d’urgència al plenari ordinari del mes de juliol, que se celebra de demà a partir de les 9.30 hores, l’aprovació d’una modificació de crèdit extraordinària per poder reservar 428.000 euros a la demolició del complex turístic il·legal anomenat Casa Lola. Aquest punt s’ha tractat aquest matí en una comissió extraordinària d’Hisenda convocada ahir també d’urgència, en la que els representants dels grups polítics del plenari han mostrat el seu acord amb la mesura, el que fa suposar que també votaran a favor de la incorporació per via d’urgència a l’ordre del dia de la sessió plenària, abans de poder discutir posteriorment la seva aprovació, segons ha explicat el tinent d’alcalde d’Hisenda de Sant Josep, Vicent Roselló, que confia en rebre el suport de la Corporació a la mesura.

Roselló ha explicat que s’ha optat per aquesta via «per poder arribar a temps amb tota la tramitació completada» per donar així compliment a l’autorització judicial d’entrada al recinte de Casa Lola per procedir a l’execució subsidiària del restabliment de la legalitat urbanística vulnerada, per la que Sant Josep disposa d’un termini de 60 dies. La reserva de fons s’ha fet en base a les estimacions preliminars del possible cost de la demolició de les construccions que hi pot haver aixecades il·legalment dins la finca, amb diversos volums que sumen prop de 2.000 metres quadrats edificats, «perquè la manca de col·laboració de la propietat ha impedit poder comprovar l’abast real de tot el que s’ha construït».

El tinent d’alcalde ha recordat que l’Ajuntament ha d’assumir inicialment aquesta despesa «perquè fins al dia d’avui la propietat de Casa Lola no ha complit la sentència que els obliga a enderrocar-ho ells mateixos», però ha recordat que tot aquest econòmic «que surt de les butxaques dels josepins i josepines el reclamarem posteriorment als infractors» i ha recordat que l’Administració té vies per recuperar aquests sous com és l’embargament de comptes bancaris i la subhasta dels bens que es relacionin amb la propietat.

Tal com va anunciar l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, el passat divendres, la voluntat de l’Ajuntament és procedir a l’entrada al recinte de Casa Lola el proper 9 d’agost a les 9 hores del matí, i així s’ha comunicat a la propietat. Aquesta acció només es pot aturar amb una resolució cautelaríssima dels jutjats, segons va explicar Guerrero llavors.

La sessió plenària de demà també tractarà altres qüestions com la licitació de deu noves llicències de taxi, tres d’elles adaptades per a usuaris amb diversitat funcional; el lloguer d’un local on s’ubicarà la biblioteca de Cala de Bou i el conveni amb el Servei Balear de Salut que formalitza la cessió de l’immoble on s’ubica la Unitat Bàsica d’aquesta part del municipi.

Per últim, un cop aprobada la urgència, s’ha aprovat la despesa l’aprovació d’una modificació de crèdit extraordinària per poder reservar 428.000 euros a la demolició del complex turístic il·legal anomenat Casa Lola, en aplicació de l’autorització judicial que dona de termini 60 dies per accedir a la propietat i procedir a l’enderroc. La reserva de fons s’ha fet en base a les estimacions preliminars del possible cost de la demolició de les construccions que hi pot haver aixecades il·legalment dins la finca, amb diversos volums que sumen prop de 2.000 metres quadrats edificats. L’acord ha sortit endavant amb l’abstenció del PP i de PxE, que han donat suport a la voluntat de restablir la legalitat urbanística en aquest cas però han demanat que es fonamentés millor l’expedient.