Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia avalua el mètode de garbellat més eficaç per la retirada de microplàstics de l’arena de les platges amb una prova demà divendres a Cala Tarida

13 desembre, 2019

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia té previst realitzar demà, divendres 13 de desembre, unes noves proves de neteja eficient dels residus de petita mida (anomenats microplàstics) de les platges del municipi. Aquesta prova es realitzarà a Cala Tarida, si les condicions meteorològiques ho permeten, i serviran per determinar el grau d’eficiència dels diferents mètodes, a més de comparar el rendiment i costos d’utilitzar un o altre sistema.

Actualment l’Ajuntament combina per a la neteja de platges dos tractors amb una griva remolcada i fins a 10 peons que s’ocupen de la neteja manual. Amb la prova de demà es vol comprovar si la griva pot emprar una malla més fina de la que equipa usualment per tal de recollir més material.

També s’avaluarà quines repercussions pot tenir sobre la retirada d’arena involuntària, i, a més, es vol comprovar l’eficiència dels sistemes manuals de garbellat, que són especialment útils per a zones on el tractor amb la griva no pot arribar, per les limitacions de maniobrabilitat.

Aquestes proves de neteja de platges se sumen a les que ja es varen realitzar durant el passat mes de juny per tal de millorar la retirada dels microplàstics sense emportar-se també un excés d’arena del litoral. Amb aquest objectiu es va realitzar una prova amb filtres més petits per a les màquines existents i es van provar noves màquines manuals per a zones més inaccessibles per a les màquines grans.

Les proves es van realitzar a Platja d’en Bossa, aprofitant les primeres hores del matí. Aquestes experiències s’han realitzat a través de l’empresa concessionària del servei de neteja de platges, UTE Es Vedrà, i s’ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Eco Beach, per a la maquinària no remolcada.

Durant l’últim any, i gràcies a iniciatives com Consciència Plàstica, Ibiza Plastic Free o els taller de microplàstics del GEN i el seu documental ‘Els plàstics, l’amenaça silenciosa’ s’ha tingut coneixement de la presència de molts petits residus (especialment plàstics) a les platges del municipi. Aquests materials, que poden provenir de la mar o del mal l’ús que es pugui fer de les platges, tenen una mida prou petita (menors de 2 cm.), fel pel qual les màquines garbelladores no les recullen habitualment, o quan ho fan, és a costa de retirar també una gran quantitat d’arena.

L’objectiu final del servei de neteja de platges és combinar diferents sistemes (neteja manual, grives remolcades i altres que puguin sorgir) per garantir la retirada de la màxima quantitat de residus amb la mínima pèrdua de sediment a les platges.

Sant Josep de sa Talaia, 13 de desembre de 2019