Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia edita una guia per la educació igualitària a les Escoles d’Estiu municipals que inclou diverses activitats i continguts adaptats a l’edat dels infants

30 juliol, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha editat una Guia Coeducativa per a les Escoles d’Estiu del municipi, un material orientat als professionals de l’educació no formal, específicament per als que participen enguany com a formadors a les tres que organitza Sant Josep. Aquesta guia conté, entre les seves propostes, diverses activitats i continguts adaptats a l’edat dels infants per promoure d’una forma propera els valors de la igualtat i la no discriminació. Aquesta iniciativa és una col·laboració de les regidories d’Igualtat i Joventut de Sant Josep i es pot descarregar des de la web de l’Ajuntament per a que la puguin fer servir totes les persones interessades en aquest àmbit, no només per les que participen en les escoles municipals d’estiu.

El personal tècnic d’Igualtat ha estat el redactor de la guia didàctica, amb l’objectiu d’establir i aplicar una intervenció coeducativa i de prevenció de la violencia sexista en les activitats de lleure. Els continguts permeten fomentar una actitut crítica entre els infants.

Val a dir que fins ara aquesta formació s’impartia als monitors i monitores a través de cursets. S’ha constatat, però, que la sensibilització i preparació d’aquest col·lectiu professional «ha millorat molt», diu la regidora d’Igualtat, Guadalupe Nauda, així que des del departament han pensat que els seria «més adient posar a la seva disposició un material de consulta que podran fer servir en funció de la seva necessitat i del grup d’edat amb el que treballin».

La regidora d’Educació, Noemí Boned, ha reivindicat que «les escoles d’estiu també són una oportunitat per a la intervenció educativa, especialment quan el que es busca és la formació en valors de l’alumnat. L’únic que fa falta és trobar la forma adequada per seguir fent formació també durant el lleure i aquesta guia proporciona eines per aconseguir-ho»

La guia didàctica inclou uns conceptes bàsics d’igualtat, que són els que es proposa treballar amb els infants. Aquests van des de la pròpia definició de gènere fins a la discriminació que han patit les dones per les construccions socials en torn al seu sexe, el llenguatge sexista amb que s’ha bastit tota aquesta concepció i com defugir-ne. En aquest glossari també es treballa la violència de gènere, els prejudicis i estereotips socials que emmascaren els masclismes i la igualtat d’oportunitats com a dret fonamental de les persones.

Seguidament es donen unes pautes als educadors per afavorir un ambient igualitari a les escoles d’estiu i els principis que han d’afavorir la coeducació també en aquest àmbit no formal. Bàsicament és un toc d’alerta a tots ells i elles per tal que defugin d’estereotips i afavoreixin als seus grups una interacció que defugi els lideratges i fomenti la participació.

Per últim, es plantegen quatre activitats per treballar aquests objectius adaptades a cada un dels tres grups d’edat proposats: de 3 a 6 anys; de 6 a 9 anys; de 9 a 12 anys. La guia inclou una sèrie d’annexes que ajuden a l’educador en alguna de les activitats proposades.