Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia estrena el llargmetratge documental ‘Sons de les Pitiüses’ aquest proper diumenge, 15 de maig, al Centre de Cultura Can Jeroni

13 maig, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia anuncia l’estrena del llargmetratge documental ‘Sons de les Pitiüses’, un ambiciós repàs a la música tradicional eivissenca des d’època antiga fins als intents més contemporanis de recuperar aquest patrimoni immaterial i actualitzar-lo. Serà aquest proper diumenge, 15 de maig, al Centre de Cultura Can Jeroni a les 20 hores amb entrada lliure fins a completar la cabuda de la sala.

Escrita i dirigida per Ferran Gassiot, la pel·lícula és una producció de Tendencias TV amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, amb la participació de l’Ajuntament d’Eivissa i el suport del Govern de les Illes Balears. Gràcies als testimonis recollits en més d’un any de treball d’investigació, el resultat és un relat coral i en primera persona des dels temps en que el cant i les sonades pitiüses es transmetien de manera oral entre les generacions i fins al moment actual, en que gràcies al treball de recopilació dels investigadors, aquesta herència musical s’ha pogut revisar i adaptar als nous temps amb fenòmens culturals com els que va protagonitzar UC o Aires Formenterencs, als anys 70 o, més recentment, el projecte de Ressonadors, liderat per Joan Barbé i Omar Gisbert. Amb prop de 40 testimonis, investigadors, escriptors, músics, sonadors, cantadors…, tots ells reflexionen sobre aquest bagatge i com donar-li continuïtat.

Sons de les Pitiüses’ és, en primer lloc, una eina de divulgació que explica de manera senzilla d’on ve i com és el ball pagès i la canço popular eivissenca, amb la glosa i el cant redoblat com les seves principals manifestacions, reivindica la figura d’un dels seus majors creadors Pep Xico Bet, el seu autor més prolífic, i també recorda la feina de recuperació d’Alan Lomax, que va visitar l’illa el 1952 i va enregistrar la seva música tradicional. El documental reviu com el que era una pràctica viva i dinàmica, la manera de ballar dels jóvens a pous i fonts, acaba esdevenint un espectacle per ser vist, com és el ball folklòric, a la vegada que els eivissencs i eivissenques van deixant enrere les cantades que abans eren una de les poques formes de divertir-se quan també arriba la modernitat a l’oci. A partir d’aquí «ens parla de la responsabilitat que tenen les generacions actuals en assumir i conservar aquesta manera única de cantar i ballar, tan vinculada al territori de l’illa i que no s’explica sense la seva tradició», explica el director.

«Aquest és un projecte que ens fa molta il·lusió de poder presentar al nostre municipi, on sempre hi ha hagut una vinculació molt arrelada a la tradició musical i s’ha fet una important feina de conservació i divulgació, a través de les colles de ball i entitats culturals de Sant Josep. L’Ajuntament hi va voler participar des del primer moment perquè creim que també és responsabilitat nostra aportar més material al debat sobre l’estat de salut de la nostra cultura. I el resultat no podia ser més espectacular, per això volem convidar a tothom a gaudir de ‘Sons de les Pitiüses’ en la pantalla gran d’un cinema com farem aquest diumenge», ha dit la regidora de Cultura, Cristina Ribas.