Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha tramitat vuit adopcions de cans o gats acollits al municipi des de l’inici del confinament i és l’únic municipi de les illes que porta la mascota a la seva nova llar en un tràmit que es pot realitzar de forma telemàtica

6 abril, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha completat el procés d’adopció de vuit animals des de l’inici del confinament decretat arrel de l’estat d’alarma front el Covid-19, període durant el qual s’ha extremat els requeriments als futurs propietaris per tal d’evitar qualsevol picaresca. Amb aquestes, ja són 60 les adopcions formalitzades des de la posada en marxa de l’actual servei de recollida, gestió i adopció d’animals, el passat mes de juliol, uns procediment que no s’han vist afectats tot i l’actual situació d’estat d’alarma, com s’ha recordat des de la regidoria de Benestar Animal.

Segons ha detallat la regidora, Guadalupe Nauda, Sant Josep és «l’únic municipi de Balears que porta després l’animal a la seva nova llar». Les solicituds d’adopció es canalitzen a través de la web https://canerasantjosep.home.blog/ mentre duri el confinament. Un cop completada la seva tramitació, els tècnics de l’empresa concessionària del servei, Fundació Natura Parc, porten el gat o ca a casa de la persona adoptant.

La regidora ha destacat que «el confinament no ha parat les adopcions i des del centre han posat tot de la seva part i totes les mesures de seguretat per fer les adopcions a domicili. També és segueixen tramitant les llicències per als gossos de races considerades potencialment perilloses (PPP per les seves sigles en espanyol)», ha dit la regidora.

En els vuit mesos de l’inici del servei, el primer que adjudica l’Ajuntament de Sant Josep, s’han atès un total de 290 incidències relacionades amb animals domèstics, sempre seguint el protocol que comença amb un avís de la Policia Local de Sant Josep. La majoria avisos que en 243 ocasions han suposat un ingrés al centre de protecció d’animals domèstics que gestiona l’empresa. En unes altres 45 ocasions, s’ha pogut localitzar la persona propietària forma immediata després de comprovar el microxip de l’animal, fet que ha permès la devolució de la forma menys traumàtica per la mascota.

Els animals que arriben al centre reben un exhaustiu control veterinari i són desparasitats. En cas de no tenir xip, se li posa al mateix temps que també se li posa la vacuna de la ràbia. Tots els animals que deixen les instal·lacions ho fan un cop castrats, amb el microxip -que s’ha implantat a 78 que no el portaven-, la vacuna de la ràbia i desparasitats.

Quan no s’ha pogut localitzar la persona propietària, els animals es posen en adopció a la pàgina web del centre. Actualment hi ha 10 gats i 5 cans en aquesta situació, a més dels animals que ja tenen possibles amos als que s’està mirant de localitzar o estan en tràmits d’adopció.

Al llarg d’aquests mesos hi ha hagut també històries complicades com la que ha protagonitzat un dogo argentí que es diu Franco i que fa 8 mesos va arribar al centre cedit pel seu propietari, que no trobava un habitatge a l’illa on el pogués tenir. Per les dificultats d’allotjar-se a Eivissa, aquest jove es va haver de traslladar a la Península. Passat el temps, es va posar en contacte amb el centre per mirar de recuperar la seva mascota, que encara no havia trobat una nova llar -fet complicat en tractar-se d’un PPP. El confinament el va obligar a suspendre el viatge per retrobar-se amb Franco, que haurà d’esperar a l’aixecament de l’estat d’alarma.

Nauda s’ha marcat com a objectiu seguir treballant «per conscienciar sobre l’adopció responsable per evitar abandonaments, en una situació agreujada a Eivissa pel difícil accés a l’habitatge, com va passar amb Franco». Així mateix, s’ha compromès a «treballar per la gestió mancomunada a tota l’illa d’aquest servei, a través d’un gran pacte per al benestar dels animals que permetria una millor gestió dels animals extraviats o abandonats i mes comoditat a l’hora d’adoptar, amb un estalvi econòmic tant per a l’erari públic com per a la butxaca dels eivissencs i eivissenques que permetria crear instal·lacions com un crematori, per no dependre també en això de Mallorca quan la nostra mascota mor», ha comentat la regidora.