Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia organitza demà dos tallers en el marc de la campanya SOS Salvem sa Sargantana Pitiüsa en els que es repartiran trampes per serps entre els assistents. Can Jeroni acull aquest dissabte una xerrada sobre la sargantana a càrrec de la biòloga Antònia M. Cirer

12 maig, 2021

En el marc de la campanya SOS Salvem sa Sargantana Pitiüsa, l’Ajuntament de Sant Josep organitza els dos primers tallers destinats a informar a les persones interessades sobre la cura que s’ha de tenir de les trampes per a serps i els millors emplaçaments per a la seva ubicació. Aquests tallers es realitzaran demà de tarda (un a les 18 hores i el segon a les 19 hores) a la sala de plens de l’Ajuntament i tots dos tenen la cabuda exhaurida. Per raons sanitàries, el nombre màxim de persones que poden assistir a cada sessió és de 15.

Els assistents al taller de demà aprendran com cuidar el ratolí que serveix d’esquer pels ofidis, com mantenir adequadament la trampa i també quines passes s’han de fer quan s’atrapa una serp. Els voluntaris també aprendran durant el taller quins són els costums d’aquesta espècie invasora per decidir quin és el millor lloc on posar la trampa dins la seva propietat. «La clau és informar de cada captura», ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

Al final de la xerrada, cada participant rebrà una de les trampes, amb un repartiment previst de 30, que es venen a sumar a les 100 que s’entregaren recentment a la Societat de Caçadors de Sant Josep per tal que les distribueixi pels vedats de caça del municipi. A més d’aquestes 130, l’Ajuntament encara disposa d’unes altres 20 trampes que es repartiran properament també entre persones voluntàries.

«El nostre municipi no està entre els que més avisos de serps han registrat, però pensam que això és degut a que molts vesins no donen part a l’Administració dels casos que es troben perquè a dia d’avui tot indica que aquest problema està estès a tota l’illa i que hem d’actuar tots per salvar la nostra sargantana», assegura Fernández.

Precisament, la regidora ha destacat que en aquest moment és «molt important» la col·laboració de la ciutadania per situar l’abast de l’amenaça sobre el rèptil més icònic de les Pitiüses. «Les trampes són importants, però també és clau que s’avisi al Consorci per la Recuperació de la Fauna de Balears, el COFIB, cada vegada que es detecta una serp, viva o morta, només així sabrem com està d’estesa aquesta espècie invasora».

Sargantana de les Pitiüses, un tresor en risc’

A més de les accions per fer front a la proliferació de serps, l’Ajuntament dona suport a la divulgació de l’important valor que representa la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis). Així, el proper dissabte, 15 de maig, a les 20 hores la biòloga eivissenca Antònia M. Cirer impartirà una xerrada que porta per títol ‘Sargantana de les Pitiüses, un tresor en risc’. Cirer és autora de l’obra ‘Eivissa i Formentera, sargantanes i illes’ i ha estat una de les primeres veus científiques en alertar de les amenaces que pateix el rèptil icònic de la fauna de les nostres illes. La conferència està organitzada pel Grup Folklòric de Sant Josep.