Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia rep el llegat de la mestra Margarita Noguera, que va exercir durant décades al poble de Sant Agustí, al que ha donat la seva biblioteca personal

8 agost, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha formalitzat la recepció del llegat pòstum que va fer la mestra Margarita Noguera al poble de Sant Agustí, on va exercir la docència durant molts anys. En el seu nom, dos de les seues filloles, les seues parents més directes, han signat la donació d’una herència que consisteix en diversos objectes personals però, sobretot, un llarg llistat de llibres que va acumular al llarg de la vida aquesta dona culturalment molt inquieta i implicada al teixit associatiu del que va ser el seu poble d’acollida durant bona part de la seva llarga vida.

Antònia Vich Noguera i Margarita Noguera Tur, en compliment de les últimes voluntats de la seva padrina, varen visitar també l’espai de Can Curt on es podrà veure la col·lecció de llibres que ha heretat l’Ajuntament en nom del poble de Sant Agustí d’una dona que «va dedicar la seva vida a formar i promoure la cultura entre els seus vesins, i ho seguirà fent fins i tot després de morir gracies als llibres que ha donat als agustiners i agustineres amb aquest gest pòstum», ha explicat la regidora de Cultura, Cristina Ribas.

La biblioteca personal de la mestra Noguera està formada per més de 637 volums, en un llegat que també conté diverses fotografies, algunes plaques i obsequis que va rebre i altres documents apreciats per ella com el seu carnet de l’Associació de Vesins de Sant Agustí. Quant als llibres, hi ha sobretot obres literàries, però també altres compilacions de premsa, diccionaris de consulta i enciclopèdies. La seva voluntat era que aquestes obres estiguessin a disposició dels seus vesins, i per donar-li compliment des de la regidoria de Cultura s’han ocupat d’inventariar aquest catàleg i disposar-lo a diverses estanteries a l’espai de l’Associació de Majors del poble, al centre sociocultural de Can Curt, on es podran consultar i llegir.

«La mestra de Sant Agustí, com la coneixia tothom, volia que els llibres que tan apreciava estiguessin al poble de Sant Agustí, on no disposam de biblioteca, i com no volíem portar la col·lecció a la de Cala de Bou, que dona també servei als vesins del poble, hem buscat la complicitat de l’Associació de Majors, que han estat encantats d’ajudar-nos a fer complir la voluntat d’una persona molt estimada per tots», ha explicat la regidora d’Educació, Ángeles Marí.

Tot i que va néixer a Santa Eulària el 1927, Noguera va iniciar la seva llarga trajectòria a l’ensenyament a Sant Llorenç, el 1950, i després Sant Carles on va aconseguir escolaritzar totes les al·lotes, fins a 80 en una mateixa classe. Va seguir ensenyant a Sant Joan, a Sant Antoni i a un poblet de Tarragona, fins el 1959, que arriba al poble agustiner, on al cap de més de quatre dècades dedicades a la docència va formar generacions d’infants del poble i va deixar un record entranyable que ha perdurat entre tots els que la varen tenir de mestra. Des dels inicis, quan les classes es feien a la casa atrotinada on també havia de viure ella fins a la inauguració del CEIP Es Vedrà, del que va se la primera directora. Veia l’ensenyament com la forma per preparar el seu alumnat per ser «persones útils a la societat», una professora moderna i compromesa que no tenia problema en rebre als alumnes i les seves famílies a casa per comentar el seu rendiment.

Va rebre nombrosos reconeixements per la seva dedicació i per la seva aportació a la societat, com la Medalla al Mèrit de Sant Josep, el 2010, o el Premi 8 de Març de l’Associació de Dones Progressistes, entre molts altres reconeixements. Va estar sempre molt implicada en la vida del poble al que es va traslladar a viure amb el pas dels anys, integrant-se en diversos col·lectius, i fins a la seva mort, el juny de 2021, als 94 anys d’edat.