
L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia procedirà demà de matí a la retirada de l’embarcació ‘Seahorse’, varada a la platja de s’Estanyol des de finals del passat estiu. Aquesta operació tendrà un cost de més de 5.000 euros pel Consistori, que ha acordat donar aquesta passa davant l’inacció de les administracions competents al litoral del municipi. Les feines de retirada i desballestament d’aquest veler s’han encomanat a l’empresa Servicios Subacuáticos Ibiza SL i s’espera que al llarg del matí estiguin enllestides.
Després de comunicar tant a la Demarcació de Costes com a Capitania Marítima el varament d’aquesta embarcació i de sol·licitar la seva intervenció, sense que s’hagi produït cap actuació fins a data d’avui, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per poder procedir a la seva retirada abans de la propera temporada de banys.
Amb l’autorització per a gestionar com a residu el ‘Seahorse’, s’ha pogut procedir a pressupostar i contractar les feines de retirada. L’import de la despesa haurà de ser assumit íntegrament per l’Ajuntament, atès que, segons les informacions aportades per Capitania Marítima, es desconeix la identitat dels responsables de l’embarcació per ser de bandera estrangera i tampoc hi ha cap assegurança que se’n faci càrrec.
Mentre durin les feines de retirada, la Policia Local de Sant Josep restringirà l’accés de vehicles a la platja. Donat que l’embarcació està sobre les roques del litoral, les feines de retirada es realitzaran íntegrament des de terra.
A més del ‘Seahorse’, queden altres dos embarcacions més varades a la zona de la badia de Portmany del municipi de Sant Josep: La lanxa ‘Brancal, que va quedar varada durant els temporals de gener en un punt de la costa entre es Caló den Serral i la Platja des Pinet, la retirada de la qual s’està gestionant amb l’asseguradora, i un altre veler, el ‘Tonic II’, varat des de fa mesos entre Punta Pinet i Punta Xinxò. En aquest últim cas, s’està ultimant la tramitació per rebre l’autorització de Costes per procedir a la seva gestió com a residu, amb el què serà retirat i desballestat com el ‘Seahorse’.
Novament, l’Ajuntament ha pres la iniciativa en aquests casos després d’instar Costes i Capitania Marítima a actuar. Des del servei de Litoral de Sant Josep es recorda que aquestes situacions són «un exemple més de l’impacte que té sobre la nostra costa el fondeig irregular d’embarcacions», de fet, el regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, ha posat l’accent en «la falta de control» existent en aquestes activitats, en les que l’administració municipal no és competent i «qui té les atribucions per actuar no les exerceix».