Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia treu a licitació per un pressupost d’1,3 milions d’euros la redacció del seu nou PGOU, que s’espera adjudicar en un termini de tres mesos

21 gener, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat aquest matí les bases que regiran la licitació de la redacció del nou Pla General d’Ordenació Urbana del municipi, a la que ha previst destinar un pressupost d’1,3 milions d’euros, i que per la seva envergadura s’ha hagut d’anunciar tant al Butlletí Oficial de Balears com al Diari Oficial de les Comunitats Europees. L’alcalde, Josep Marí Ribas, ha destacat que el municipi “necessita realment un nou PGOU”, després dels intents d’anteriors mandats de posar al dia les Normes Subsidiàries de 1986, un document “totalment desfasat i amb moltes contradiccions amb les lleis que s’han anat aprovant en aquests 30 anys per part del Consell, el Govern o l’Administració Central”.

La revisió del planejament es reprèn, d’aquesta manera, un cop la Llei d’Urbanisme de Balears ha regulat quin havia de ser l’instrument de planejament adequat per Sant Josep. Marí Ribas ha avançat que, entre les directrius que rebrà l’equip redactor, hi ha un “no clar a nous grans creixements”. “El creixement, si de cas, serà a zones urbanes consolidades i amb serveis per atendre les necessitats de la població, però fugirem del desenvolupament de nous urbans per a segones residències o el turisme”.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Angel Luis Guerrero, ha destacat que la redacció del nou PGOU és “una de les fites més importants del mandat”. “El desgavell i l’urbanisme a la carta que han practicat anteriors governs municipals ha portat a una situació ingestionable” el municipi de Sant Josep, amb carències que són el resultat “de l’espoli que va patir aquest Ajuntament i també els seus ciutadans”, ha dit Guerrero, perquè durant els anys de permissivitat es va incomplir les cessions obligatòries de sol públic que permetrien dotar de serveis i infraestructures adequades als nous desenvolupaments urbans. Un cas d’això és Cala de Bou, segons el tinent d’alcalde, on tot i el creixement que ha experimentat, l’Ajuntament només ha rebut 3.000 metres quadrats i els vials.

Fruit de la mala planificació anterior, esquitada per la corrupció, de les 83 unitats d’actuació previstes al municipi només hi ha 8 urbans “ben desenvolupats”, en la resta falta “la parcel·lació o bé la dotació de serveis, etcètera”. El PGOU parlarà “del futur del municipi” i, a diferència d’altres etapes, aquest equip de govern “vol que sigui un procés el més participatiu i amb la màxima transparència”, ha dit Guerrero, que ha recordat que el nou document tardarà anys en completar el seu tràmit.

L’equip redactor, que haurà de ser multidisciplinar i tenir experiència en la redacció d’un planejament, com estableixen les bases, haurà de proposar mesures tendents a  garantir l’accessibilitat universal, la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica, establir mesures per reduir la dependència energètica, afavorir l’accés universal a l’habitatge, diversificar el teixit productiu, protegir el patrimoni natural i històric, millorar el paisatge urbà i garantir la igualtat entre homes i dones.

Marí Ribas ha informat que s’espera adjudicar la redacció en un termini d’uns tres mesos. A partir de la signatura del contracte, els redactors disposaran de sis mesos per presentar un primer diagnòstic de la situació al municipi.

 

Sant Josep de sa Talaia, 20 de gener de 2020