Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep declara quatre noves platges sense fums al municipi, que s’afegeixen a la primera de Cala d’Hort

15 setembre, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia inclourà quatre noves Platges sense Fums al municipi, amb el que esdevindrà el municipi d’Eivissa que més platges on es promou aquesta opció saludable, després de la de Cala d’Hort, la primera que es va declarar lliure de fums, el passat 2020. Aquesta llista ara s’amplia amb tres de les platges del Parc Natural de ses Salines: es Cavallet, es Migjorn (ses Salines), es Bol Nou, i també les Platges de Comte. En aquests moments s’està tramitant la inscripció d’aquestes últimes a la xarxa balear que promou la conselleria de Salut. «Amb aquesta acció buscam conscienciar a la ciutadania del perill pel medi ambient que representen les llosques, a més del risc per la salut que suposa fumar», ha explicat la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, que pensa que «a la platja hem de poder gaudir de la natura, no és lloc per fumar, per això creim en aquesta iniciativa i apostam per les platges sense fums».

En aquestes cinc platges de Sant Josep ja s’han instal·lat cartells als accessos per informar els usuaris d’aquesta nova catalogació i convidar-los col·laborar en el manteniment de les platges lliures de fum i residus. Una llosca tarda aproximadament una dècada en degradar-se, en un procés que allibera gran quantitat de substancies químiques tòxiques pels sols, les aigües i ecosistemes naturals. A més, una llosca sola contamina 10 litres d’aigua de la mar i 50 litres d’aigua dolça.

A això s’ha de sumar el fet que resulta molt complicat retirar-les del medi natural amb la maquinària que es fa servir per la neteja i manteniment del litoral per la seva reduïda mida, fent que moltes puguin acabar a la mar i ser ingerides per peixos que més tard, consumirem amb la transferència de tòxics que això implica. Les llosques de tabac suposen, segons alguns estudis, fins a un 40% dels residus de la mar Mediterrània. A més, contenen acetat de cel·lulosa (una forma de plàstic) i alliberen substàncies contaminants com nicotina, arsènic, etc. El millor mètode per prevenir aquesta contaminació és no llençar mai cap llosca a la platja i fer una gestió adequada d’aquest residu.

Amb la intenció de reforçar la informació que rep la ciutadania sobre els riscos ambientals de fumar a les platges i sobre el sever impacte que té per la salut l’Ajuntament també ha destinat un servei d’informadors que ha dedicat part del seu temps a informar els usuaris de les platges sense fum de la recomanació de no fumar-hi. També han repartit cendrers per a la recollida de les llosques a aquelles platges no designades com a lliures de fum. En total s’han realitzat al llarg de la temporada d’estiu un total de 37 visites a platges del municipi i s’ha repartit 270 cendrers.

A més d’aquestes accions, el servei d’educació ambiental instal·la estands informatius a les platges desplegant residus a gran escala (envasos, llosques, taps de plàstic, pipes) per crear consciència sobre el gaudi responsable de la costa. Fins a finals de setembre, l’estand s’haurà desplegat en 24 ocasions, també amb l’entrega de cendrers als usuaris fumadors. El servei de salvament i socorrisme del litoral també ha dut a terme campanyes de sensibilització amb els missatges ‘La platja no és un cendrer’, ‘Quan marxis no deixis res’, entre altres.

Cal recordar que fumar genera molèsties als altres usuaris de les platges, a part de perjudicis sobre la salut, i que les llosques de tabac són un dels residus més persistents en el nostre entorn, més difícils de retirar i que genera més rebuig per part de la ciutadania.

Finalment, la problemàtica de les llosques de tabac a les platges és tan significativa que la nova Llei de residus estatal (Ley 7/2022) preveu la possibilitat de prohibir i sancionar el fet fumar en aquest indrets per tal de frenar la generació de residus dispersos en el medi marí i litoral i la contaminació marina.