Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep destaca la “contundent actuació” policial que ha permés aturar una festa il·legal i reitera l’agraiment al conjunt de forces intervinents

27 agost, 2019

Després de l’important operatiu que va permetre aturar diumenge una festa il·legal a l’indret protegit de sa Torre d’en Rovira, al municipi de Sant Josep de sa Talaia, l’alcalde, Josep Marí Ribas, i el director insular de l’Administració General de l’Estat, Enrique Sánchez, que han valorat la “important col·laboració” de la resta d’administracions insulars. Marí Ribas ha destacat l’ajut especialment de la Guàrdia Civil i de les policies locals de Sant Antoni i Santa Eulària en el “contundent operatiu” realitzat per aturar la festa, després de l’actitud violenta dels participants, a la que es va donar “una resposta exemplar” per part de l’Administració. L’alcalde també ha fet extensiu l’agraïment als membres de les agrupacions de Protecció Civil i del servei d’Emergències Sanitàries pel “paper clau” que tingueren durant els fets de diumenge.

Sánchez s’ha felicitat per la bona coordinació durant l’operatiu i ha dit que “és per estar orgullosos” de la important col·laboració establerta entre totes les administracions de l’illa en aquesta ocasió. De fet, també des de la Policia Local d’Eivissa es varen posar a disposició de l’operatiu, igual que el Consell d’Eivissa, tot i no tenir competències en matèria de seguretat ciutadana.

Més enllà d’això, el director insular ha informat que 11 agents de la unitat de Seguretat Ciutadana amb base a Mallorca i uns altres 22 del Grup Rural de Seguretat amb base a València han estat desplaçats a l’illa per a col·laborar en els controls que s’han fet al conjunt de l’illa per evitar “que la festa il·legal desmantellada tingui rèpliques a altres indrets”, com ha explicat el comandant de la Guàrdia Civil a Eivissa, Enrique Gómez Bastida. El comandant ha afegit que aquest desplegament es mantindrà “durant uns dies” i ha explicat que els agents activats per aquest desplegament han estat “un total de 90”.

Sánchez també ha informat que dels 73 detinguts hi ha 16 persones identificades com a organitzadors de la festa i/o instigadors de l’intent d’agressió a les forces de seguretat durant l’operatiu, que passaran a disposició del jutge entre avui i demà. A tots ells se’ls imputen delictes d’atemptat, desobediència i contra l’ordre públic. La resta, tot i haver estat posats en llibertat, també seran citats pel jutjat per la seva participació en la ‘rave’.

El cap de la Policia Local, José Antonio Granados, ha agraït l’ajut de funcionaris que es trobaven fora de servei i fins i tot altres que “havien acabat el torn de nit i seguiren operatius per donar suport”. En quant als detinguts, Granados ha afegit que més enllà de la responsabilitat penal que puguin tenir, totes les persones identificades s’enfronten a possibles responsabilitats administratives per participar en una festa no autoritzada en un espai protegit o per la tinença sense llicència de cans de raça perillosa.

Pel que fa al desplegament, tant Ribas com Sánchez han valorat la “intel·ligent actuació policial” que va aconseguir permetre aturar la festa i evitar una escalada violenta amb els assistents, molt esvalotats durant la intervenció. Aquesta agressivitat es va percebre des del primer moment durant l’operatiu, quan els agents de la Policia Local de Sant Josep reberen avís de que a l’entorn de sa Torre d’en Rovira s’estava celebrant una festa amb la música a un alt volum i amb centenars d’assistents (més de mig miler, segons s’ha dit a la roda de premsa).

En aquell primer moment, els policies optaren per la prudència, davant la dificultat d’intervenir durant la nit, i es varen instal·lar controls als accessos on es va aturar 24 cotxes i es va sotmetre als conductors a les proves d’alcohol i drogues, amb tres positius per substàncies estupefaents.

Al matí, quatre agents de Sant Josep auxiliats per vuit guàrdies procediren a la retirada de l’equip de música, fet que va desencadenar un intent d’agressió de part de les en torn a 200 persones que encara eren a la festa. La força actuant va reclamar la presència de reforços i amb aquest suport es va poder desmantellar la festa il·legal.

L’alcalde ha recordat el “perill que suposa una festa il·legal com aquesta pels propis assistents, sense cap control ni mesura de seguretat”, també ha assenyalat que aquesta mena de festa incontrolada en plena natura representa “un perill real d’incendi, quan es fa en una zona boscosa eixuta com en aquest cas”, sense obviar la forta “erosió” d’un espai fràgil i d’alt valor ecològic amb el pas de vehicles pesants i de centenars de persones per aquest paratge.

 

Sant Josep de sa Talaia,  26 d’agost de 2019