Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep i una representació d’entitats donen a conèixer el resultat d’un model més sostenible i social de gestió dels serveis

26 febrer, 2019

Aquest matí, l’Alcalde i la regidora de platges, Neus Marí, juntament amb representants de 4 entitats socials i mediambientals de l’illa, han presentat els projectes executats durant la temporada passada gràcies a l’aportació del 3% del cànon de les concessions de platges.

A la roda de premsa han assistit Joan Calvo, de l’Aliança per l’Aigua, Lourdes Planells, en representació d’APNEEF, Marià Marí, del GEN-GOB i María José Albert, en representació d’APAAC.

Tot i que les entitats beneficiades que han pogut desenvolupar unes tasques socials i mediambientals molt importants amb aquest 3% del cànon són prop d’una vintena, com per exemple Magna Pitiüsa, l’Associació d’Asperger, IFCC, Tursiops, o Proyecto Juntos, entre d’altres, avui, quatre d’aquestes associacions han pogut explicar de primera mà els seus projectes: dos directament relacionades amb les accions mediambientals, com són el GEN i Aliança per l’Aigua i per un altre costat APNEEF i APAAC, que porten a terme projectes d’integració o interès social i comunitari

“Les platges del municipi josepí són una gran font de riquesa i un gran atractor de visitants que repercuteix de manera directa a les arques municipals i per tant a tota la nostra ciutadania a través de les concessions dels serveis de platges. Però la voluntat de l’actual equip de govern volia anar una passa més enllà, que les entitats que formen part del teixit associatiu del municipi de Sant Josep, aquelles que s’esforcen i treballen intensament per protegir el mediambient i aquelles que tanta feina fan en l’àmbit social, tinguessin l’oportunitat de portar a terme més projectes i disposessin dels recursos necessaris per fer-ho”, ha explicat l’Alcalde.
Així, amb les noves basses que regiren les concessions de platges i que tenen una durada de quatre anys, la intenció de l’Ajuntament va ser donar punts als concessionaris que volguessin involucrar-se i col·laborar amb aquestes entitats que treballen per cuidar i millorar el nostre entorn i la nostra societat. Els criteris estaven molt clars, incentivar les iniciatives destinades a la millora del litoral josepí, a protegir i conscienciar sobre la importància de tenir cura del nostre medi ambient i donar més suport a la formació i atenció a nens i joves amb necessitats especials i les seues famílies.
Per la seva banda, la regidora també ha volgut agrair als representants de les concessionàries presents a la roda de premsa la seva implicació en aquest nou tipus de projectes. “Estam segurs que poder conèixer de primera mà a què es dedica aquest 3% del cànon també és important per ells i incentivarà unes col·laboracions sòlides i duradores”.

Tot seguit, els representants de les quatre entitats convidades han pres la paraula per explicar què ha suposat per aquestes poder rebre aquestes subvencions i a quins projectes han estat destinades.
En primer lloc, María José Albert, en representació d’APAAC, entitat que ha rebut de les concessionàries més de 50.000 euros ha explicat que amb aquests sous s’han pogut posar en marxa un gran nombre de tallers i activitats que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones membres de l’associació, com tallers de ioga, risoteràpia, relaxació, etc. A més enguany es reforçaran aquests tallers i s’incrementaran en tipologia i nombre.
La segona entitat d’àmbit social en presentar els seus projectes ha estat APNEEF. Lourdes Planells, en representació de l’entitat, que va rebre una subvenció d’uns 41.000 euros, ha anat desgranant els eixos del seu programa d’actuacions. D’una banda l’àrea terapèutica, l’àrea social, la rehabilitació i el respir familiar. Entre totes les activitats que dugueren a terme realitzaren un concurs de fotografies i una exposició a Can Curt. Planells també ha volgut destacar la bona predisposició de les concessionàries, algunes d’ella, fora de les obligacions econòmiques, facilitaren materials i inclús ajudaren a organitzar tallers de forma altruista.
Tant Marià Marí, del GEN-GOB, com Joan Calvo, d’Aliança per l’Aigua, han coincidit en què aquesta iniciativa sorgida per part de l’Ajuntament de Sant Josep s’hauria d’estendre a tota la resta d’Administracions, donat el fet que la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i la consciència de l’aigua com un bé escàs són primordials.
Entre les activitats i tallers que ha organitzat el GEN, molt enfocats a treballar amb els escolars, el programa “Plàstic 0”, de sensibilització i conscienciació sobre la contaminació per plàstics ha tengut una gran acollida per part dels escolars i també cal destacar la creació del documental “Els plàstics, l’amenaça silenciosa”, realitzat en col·laboració amb els escolars del municipi i que es projectarà el pròxim dia 23 de març a les 20.30 hores a Can Jeroni dins el programa de festes patronals.

També Aliança per l’Aigua ha volgut treballar directament amb els més joves i han realitzat tallers i formacions amb l’IES Algarb i reforçar el concepte de la reutilització de l’aigua com a cicle complet, a més de l’estalvi i la necessitat de la seva bona gestió amb el programa “Ni una gota a la mar”.
Des del Consistori es creu que iniciatives d’aquest tipus ajuden a la millor cohesió del teixit associatiu i empresarial del municipi afavorint una estructura que beneficia la ciutadania des d’àmbits molt diversos.