Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep implanta mesures pel tancament de l’accés al trànsit motoritzat a quatre indrets protegits de la costa del municipi

19 setembre, 2019

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia implanta mesures per impedir l’accés de trànsit rodat a alguns dels paratges naturals més emblemàtics del municipi com són sa Torre des Savinar i sa Pedrera, Platges de Comte, sa Xanga i sa Canal. En aquests quatre punts s’instal·laran barreres, tanques, obstacles i altres elements per restringir el pas només per als vehicles dels vesins, els mitjans d’emergències i manteniment. Aquestes mesures estaran implantades abans de la propera temporada turística i suposen un avanç de les que s’inclouran als plans de gestió d’aquests i altres espais protegits de Sant Josep. “No volíem esperar ni menys a tenir aquests plans per fer una primera acció per a la seva protecció”, ha dit l’alcalde, Josep Marí Ribas, en la presentació d’aquesta iniciativa al camí d’accés a sa Torre des Savinar, per ser el lloc on primer es podrà aplicar la restricció als vehicles i des del que també es pot anar a sa Pedrera, s’Era den Mataret o es Cap Blanch, entre altres indrets que atreuen la visita d’un ingent nombre de persones.

Marí Ribas ha recordat les distintes normatives de protecció del territori aprovades al llarg dels últims anys: “Espais sensibles com aquest estan protegits però només sobre el paper, perquè totes aquestes lleis no s’han traduït en cap mesura física, com les que volem implantar ara per a preservar aquests espais, que en la pràctica estan absolutament desprotegits”, ha dit.

“L’afluència de gent, sobre tot en cotxe, està deteriorant aquests espais tan emblemàtics que tots volem seguir gaudint i conservant. És una qüestió fonamental per la protecció territorial”, ha insistit l’alcalde. Precisament, el recent cas de la rave a sa Torre den Rovira “ha posat en evidència d’una forma superlativa aquesta situació a la que ara volem posar remei. Amb mesures com les que implantarem hauria ser impossible que hagessin pogut arribar fins allí vehicles de gran tonatge i plataformes com les que hi trobarem”.

La regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, ha afegit que en aquests quatre llocs on es vol instal·lar les barreres per impedir el pas de cotxes, motos i quads, “volem treballar amb l’acord dels propietaris, perquè hem de recordar que tots aquests llocs tenen amo o formen part del domini públic, per molt que algú pensi que allí s’hi pot fer el que un vulgui”.

Fernández ha detallat que només els residents en les àrees de pas restringit tendran “còpia de les claus o el codi d’accés per aixecar la barrera, igual que els mitjans d’emergència i manteniment” però la resta “hauran de deixar el cotxe abans i només es podrà seguir a peu o, en alguns casos en bicicleta –com es planteja per sa Torre den Rovira-“.

L’Ajuntament habilitarà espais d’aparcament pels vehicles a les àrees on estan prevists els tancaments provisionals allà on sigui possible, “però des de l’equip de govern apostem per un reforç del transport públic que faci innecessari fins i tot arribar amb el vehicle privat a aquests indrets”.

Fernández ha defensat les restriccions al trànsit com a una primera mesura de protecció i una passa prèvia per a escometre després la recuperació dels elements patrimonials i naturals d’indrets com sa Xanga, per exemple, on hi ha les restes d’un camí romà “molt danyat pel pas constant de vehicles”, tal i com es detallarà més endavant als plans de gestió d’aquestes Àrees Naturals d’Especial Interès o al PRUG de ses Salines, en les àrees incloses en el Parc Natural.

Sant Josep de sa Talaia, 19 de setembre de 2019