Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep insta el Consell d’Eivissa a afrontar amb urgència els problemes del transport públic al municipi i abordar l’execució d’una variant que tregui el trànsit del centre de Sant Josep

2 setembre, 2022

El plenari de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha aprovat en la sessió ordinària corresponent al mes d’agost una moció que insta al Consell d’Eivissa a posar en marxa un pla de xoc urgent en el transport públic amb mesures i inversions per pal·liar les actuals deficiències del servei mentre no es resolen les noves concessions, que s’havien d’adjudicar a l’inici de la legislatura i acumulen anys de retard. El plenari també s’ha pronunciat a favor d’instar a la màxima institució a abordar la construcció d’una variant que permeti treure el trànsit de l’interior del poble de Sant Josep, per evitar així el col·lapse diari d’aquest nucli i recuperar la tranquil·litat per als seus habitants. A més, ha rebut un ampli suport la proposta del grup municipal Popular que insta a escometre les inversions necessàries per garantir aigua bona a tot el municipi i a seguir invertint en la renovació de la xarxa de Sant Josep.

Quant a la primera moció que reclama un millor transport públic al Consell d’Eivissa, es detalla que el pla de xoc ha d’estar vigent mentre no es renoven les concessions i ha d’incloure la renovació de parades i marquesines i garantir la informació als usuaris del funcionament del servei. El regidor de Mobilitat, Josep Guasch, ha recordat que ja s’han fet arribar les queixes reiterades pel mal funcionament del servei públic de busos i que des del Consell «s’ha optat per no fer res». Guasch ha recordat que a la falta de freqüències i la mala cobertura del municipi que denuncien els vesins del municipi, aquest estiu s’han afegit «les cues, les avaries d’uns autobusos antiquats i en mal estat i la gent que s’ha d’esperar a parades infradotades on no es poden resguardar del sol ni de la pluja, moltes d’elles ni senyalitzades».

A més, l’acord insta a la institució insular a accelerar l’adjudicació de les noves concessions per tal que puguin començar a operar abans d’acabar la legislatura, recordant que s’han deixat passar tres anys per la negativa del PP a adjudicar-les segons les bases que va deixar redactades l’anterior executiu progressista. «Aquest retard ha provocat una degradació sense precedents del servei que impedeix donar a residents i turistes el servei públic que mereixen», ha insistit Guasch.

Així mateix, i tenint en compte l’encariment dels carburants i de la factura energètica, es reclama al Consell que apliqui noves bonificacions al transport públic que ajudi a les famílies davant l’actual situació de crisi.

Pel que fa a la moció que reclama també al Consell la construcció d’una variant que tregui el trànsit del centre de Sant Josep, l’equip de govern argumenta que aquest nucli representa encara el caràcter tranquil dels pobles d’Eivissa d’abans de la massificació. Però la població pateix la saturació de la carretera que travessa el seu centre, amb cues eternes de cotxes a diari i a tota hora que «converteixen en un mal son viure o visitar Sant Josep».

Els vesins i vesines de Sant Josep reclamen des de fa molt de temps accions per posar en valor el nostre entorn patrimonial i per reconquerir la tranquil·litat que els han tret els cotxes. «Res més ni menys que el que ja s’ha fet a altres pobles de la nostra illa per convertir-los en espais més amables per a les persones, fent que el trànsit rodat es desviés als afores», cap d’ells al municipi de Sant Josep.

Per això, tenint en compte que la institució insular té previst abordar la realització de millores a la carretera de Sant Josep a Sant Antoni per dotar-la de més seguretat, també se li demana que analitzi possibles variants per aconseguir «una millora total de la carretera més important del municipi», que la moció insta a que es faci en el termini més breu possible, dins els propers sis mesos, i que a continuació s’assignin recursos econòmics per tal de poder-la executar el més aviat possible.

També ha rebut un ampli suport la moció del PP que insta a l’Abaqua a adoptar les mesures necessàries per poder abastir la necessitat d’aigua del municipi i a ampliar la capacitat de producció de les dessaladores i millorar la seva interconnexió així com estudiar la necessitat de dotar Sant Josep d’algun dipòsit regulador per permeti mantenir el subministre en cas d’interrupció del servei. Entre els seus punts, l’acord insta al Consell a portar al consell d’alcaldes la reclamació del traspàs de la gestió dels recursos hídrics de l’illa i a que informi de l’estat de les converses amb el Govern. Per últim, compromet a l’Ajuntament a seguir prioritzant les inversions en renovació de les xarxes de Sant Josep, on s’han invertit més de 15 milions d’euros els últims dos mandats als que s’ha d’afegir els 2,1 milions que costarà el ramal que porta l’aigua bona fins a sa Caleta, l’últim tram de la xarxa principal que falta per renovar.

El plenari del mes d’agost també ha aprovat la revisió de preu per la recollida de residus, neteja viaria, neteja del litoral i gestió de posidònia, d’acord amb l’augment de costos que afronta la concessionària per la pujada del preu del combustible, entre altres, que suposa un increment del cost d’aquests serveis de 479.000 euros per l’Ajuntament, que ha aprovat també la modificació de crèdit per fer-hi front amb càrrec al romanent de tresoreria. També s’ha fet una modificació de crèdit amb càrrec al fons de contingència de 42.000 euros per satisfer l’incentiu que percep la UTE concessionària de la recollida selectiva per haver superat els objectius de recicatge fixats l’any passat. Val a dir que l’Ajuntament ha ingressat més de 191.000 euros procedents de la valorització de les diferents fraccions de residus.