Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep preveu cobrir de plaques solars el terrat del poliesportiu de Can Guerxo, amb més de 3.000 metres quadrats de superfície

2 juny, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep preveu cobrir amb plaques solars els 3.000 metres quadrats de la coberta del poliesportiu de Can Guerxo, aprofitant les obres de remodelació d’aquesta instal·lació, que es té la intenció d’iniciar ben aviat aprofitant el tancament obligat per de la crisi de la COVID-19. Des del departament de Medi Ambient consideren que aquesta és una ubicació idònia, atès que està lleugerament inclinada cap al sud-oest i no serà necessària la instal·lació de suports per als panells solars.

A falta de definir al projecte executiu els detalls d’aquesta actuació, s’estima que tendrà un cost màxim de 450.000 €. En els propers mesos es duran a terme els projectes detall que permetran establir les bases per a la licitació per a la seva instal·lació, que s’hauran d’executar un cop realitzada l’obra de substitució de la coberta.

El poliesportiu ja compta a dia d’avui amb un petit sistema d’aprofitament d’energia solar tèrmica per a l’escalfament de l’aigua de les dutxes i aixetes. «Aquesta instal·lació es reforçarà ara amb plaques solars per l’obtenció d’energia fotovoltaica per autoconsum del poliesportiu i altres que permetran subministrar energia neta per injectar a la xarxa elèctrica», ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, que ha recordat que Sant Josep «s’ha compromès a fer front a l’emergència climàtica a que ens enfrontem, estem en una situació que no accepta ajornaments i hem de tenir en compte en totes les nostres actuacions des de l’Ajuntament».

Ambdues instal·lacions consistiran en panells plans sense estructura de suport, reduint l’impacte visual de la instal·lació i el pes de la mateixa sobre la coberta. El fet que els panells s’instal·lin de forma plana, permet la instal·lació de més panells fotovoltaics (no hi ha ombres) tot i que es redueix una mica la seva eficiència.

La instal·lació fotovoltaica d’autoconsum consistirà en 36 panells de 375 Wp (pic de potència) amb una potència màxima de 13,5 kWp. Amb aquesta instal·lació es preveu una generació d’aproximadament 20.000 kWh anuals, la major part dels quals es podran aprofitar en el consum elèctric de les pròpies instal·lacions.

La instal·lació fotovoltaica de subministrament a la xarxa elèctrica està pensada per reduir la dependència del municipi dels combustibles fòssils. Consistirà en 1.385 panells fotovoltaics de 340 Wp amb una potència màxima de 470 kWp. Amb aquesta instal·lació, que ocupa gran part de la superfície de la coberta, es preveu poder generar aproximadament 700.000 kWh anuals d’energia elèctrica, equivalent al consum d’unes 200 llars mitjanes.