Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep procedeix a la retirada del veler ‘Baluma’ després que no s’ha pogut localitzar el seu propietari

19 maig, 2022

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha procedit aquest matí a la retirada del ‘Baluma’, un veler que va quedar varat a la zona entre es Pouet i s’Estanyol el desembre passat, després que no s’ha pogut localitzar el propietari perquè se’n fes càrrec. Així, el cost de la retirada i posterior gestió com a residu l’assumirà l’Ajuntament en el marc de les accions de neteja del litoral del municipi que es porten a terme des del departament de Litoral i Platges. El regidor, Josep Guasch, ha explicat que alhora d’iniciar la retirada, «els operaris s’han trobat amb indicis que algú ha fet servir les restes del barco per pernoctar». Les diverses maletes amb roba i altres estris que hi havia a l’interior s’han buidat i dipositat per a la seva recollida pels serveis municipals de neteja.

Aquest matí a primera hora s’ha procedit a carregar el veler a la caixa d’un camió ploma que l’ha portat després fins a l’abocador insular per valoritzar els distints components. Val a dir que el fet que el ‘Baluma’ havia quedat varat a una zona de roques ha facilitat tot l’operatiu, que s’ha completat en poques hores.

Guasch ha recordat que amb accions com la retirada de morts de fondeig a la part josepina de la badia de Portmany, o com s’ha fet recentment a Porroig, busquen, entre altres objectius, «evitar que passin situacions com aquesta, en la que un vaixell perd l’amarra i acaba contra la costa, on genera un problema ambiental pel risc de vessament de líquids contaminants i per la mateixa degradació dels barcos».

Recentment també es va procedir a la retirada d’una altra embarcació varada en aquesta zona, el iot ‘Aurora’, que per les seves dimensions va requerir de la intervenció del treball de bussos i una retroexcavadora. En aquella ocasió tampoc es va poder identificar un responsable perquè es fes càrrec de l’operació i es va procedir a la retirada per la seva gestió com a residu.

«En aquestes situacions, i com en altres ocasions, l’Ajuntament assumeix la responsabilitat de mantenir en bon estat de la zona de domini públic tot i que no hi tenim competències directes, però aplicam les que tenim en matèria de neteja de la costa», ha dit Guasch.