Notícies

L’Ajuntament de Sant Josep reforça la preparació del personal de salvament amb una jornada de formació a Platja d’en Bossa

30 abril, 2025

Aquesta acció formativa s’emmarca en l’inici del desplegament complet del servei de salvament a totes les platges de risc mitjà i alt del municipi, que comença l’1 de maig.

Sant Josep de sa Talaia, 30 d’abril de 2025

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha celebrat aquest dimecres 30 d’abril una jornada de formació integral adreçada a tot el personal de salvament i socorrisme que prestarà servei a les platges del municipi durant aquesta temporada. La sessió s’ha desenvolupat al llarg de tot el dia amb una part pràctica a Platja d’en Bossa, concretament a la zona de Nassau, i una part teòrica a les oficines municipals de Sant Jordi, amb l’objectiu de garantir que els i les professionals que vetllaran per la seguretat a la costa estiguin plenament preparats.

Aquesta acció formativa s’emmarca en l’inici del desplegament complet del servei de salvament a totes les platges de risc mitjà i alt del municipi, que comença l’1 de maig segons el calendari previst. El servei, adjudicat a l’empresa Marsave Mallorca SL, va arrencar ja el passat 13 d’abril a cinc platges amb motiu de la Setmana Santa, i ara s’amplia a totes les zones on es preveu una major afluència de banyistes, amb un dispositiu complet d’efectius i horaris adaptats a la temporada mitjana.

Per la seva part, la regidora de Platges i Medi Ambient, Felicia Bocú, ha destacat la dimensió humana i social del servei, remarcant que “enguany hem creat 44 llocs de treball i, per primera vegada, ara mateix, som l’únic servei municipal on la paritat entre homes i dones és igualitària”.

Proves físiques i teòriques

Durant el matí, els i les socorristes han participat en proves físiques i simulacres de rescat per tal d’avaluar l’estat de forma i les capacitats individuals de cadascun dels integrants de l’equip. Aquest exercici permet adaptar els programes de preparació física que s’aplicaran al llarg dels mesos d’estiu.

Posteriorment, la formació ha continuat amb sessions teòriques centrades en aspectes clau com les comunicacions d’emergència, el tractament d’hemorràgies, les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP), l’atenció a traumatismes, la gestió de situacions d’estrès o els protocols d’actuació davant la fauna marina protegida i la conservació de la posidònia. En aquest sentit, la jornada ha comptat també amb una xerrada específica sobre la importància d’aquest hàbitat marí i la resposta adequada davant la presència de nius de tortugues a la costa.

A més de la presència de socorristes a peu de platja, el servei municipal de salvament d’enguany incorpora també un dispositiu de vigilància amb tres embarcacions semirígides i una moto d’aigua, que reforçaran la cobertura al litoral i tindran una funció preventiva i de control sobre els fondejos a les zones de posidònia.

El contracte actual de salvament i socorrisme, amb una inversió anual d’1.819.840 euros, preveu la cobertura de les platges de risc mitjà i alt des de l’1 de maig fins al 31 d’octubre, i les de risc baix des de l’1 de juny fins al 30 de setembre. El servei inclou prevenció d’accidents, assistència sanitària, rescat terrestre i marítim, suport al bany per a persones amb mobilitat reduïda, vigilància costanera i control de fondejos per protegir el medi marí.