Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep rep l’equip redactor del nou PGOU per tal de marcar les primeres pautes de treball per a la elaboració del diagnòstic de la situació urbanística del municipi, que han d’entregar en sis mesos

9 setembre, 2021

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha rebut avui la visita de l’equip redactor del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) del municipi, el format per l’UTE Sant Josep de sa Talaia, per celebrar una primera reunió de treball en la que s’han marcat les línies generals del treball que han d’elaborar als propers mesos. «El nostre municipi ha set sinònim d’urbanisme a la carta en les etapes més obscures en que governava la dreta, però volem girar la truita i aprofitar aquesta oportunitat per convertir Sant Josep en un exemple de desenvolupament sostenible, amb la cura de les persones, el respecte al territori i la cura del nostre patrimoni com a principals eixos», ha dit l’alcalde, Ángel Luis Guerrero, que ha presidit la reunió.

La trobada ha servit per «fixar l’objectiu cap el que volem apuntar, que és el de sortir del desgavell urbanístic que ha marcat Sant Josep a les últimes dècades per posar seny i ordre al creixement. Posarem al centre a la ciutadania i les seves necessitats, amb l’interès general per damunt de tot». Guerrero ha constatat «la sintonia en aquests objectius que hem trobat a l’equip redactor, que coincideix també plenament amb nosaltres en que aquest procès ha de ser el més obert i participatiu possible». L’UTE que té per davant fites tan importants com la d’entregar el diagnòstic urbanístic del municipi en un termini de mig any, però «des del primer moment s’obriran a la ciutadania per rebre suggeriments i propostes a través d’espais de participació que els serviran per establir un diàleg constant amb els vesins i vesines».

L’alcalde ha destacat, de la trobada, que marca l’inici «d’una relació que serà molt llarga, perquè decidir el municipi que volem pels propers anys és una feina que ens portarà alguns anys, però estam segurs que amb la voluntat de tots serà un camí apassionant i engrescador en el que tothom està convidat a dir la seva».

La UTE Sant Josep de sa Talaia, formada per Territorio y Ciudad i el Centro de Observación y Teledetección Espacial, que es va fer amb l’adjudicació de la redacció del nou PGOU per 846.900 euros (1.023.000 euros amb l’IVA), té un any per presentar una primera proposta d’ordenació que es sotmetria a aprovació inicial. «Creim que és possible, fent tot el procès amb transparència i participació, que el nou PGOU de Sant Josep estigui aprovat en un termini de quatre anys, per això ens servirà part del que s’ha fet en els anteriors intents que s’han fet, sempre promoguts des dels equips de govern progressistes que ha tengut l’Ajuntament», ha recordat Guerrero.

L’alcalde, al front del departament d’Urbanisme, ha recordat que l’actual situació d’emergència climàtica obliga també a imposar-se «la sostenibilitat i la justícia social com un dels requisits que ha de tenir el nou PGOU, amb límits que contemplin la falta d’aigua i la fragilitat del territori, perquè el creixement no és infinit. A més, ha de ser un document amb les llums llargues, que ens pugui servir per les properes dècades, si tenim en compte els 35 anys que ens està costant canviar el que tenim ara».