Noticias

L’Ajuntament de Sant Josep retira mitja tona de residus de la cova de sa Sal Rossa, on el poeta Rafael Alberti es va refugiar a Eivissa durant la Guerra Civil espanyola

7 febrer, 2020

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la seva regidoria de Medi Ambient, ha dut a terme al llarg del matí la neteja de la cova de sa Sal Rossa, coneguda per haver servit de refugi al poeta Rafael Alberti a l’inici de la Guerra Civil espanyola. La neteja ha comptat amb la presència d’agents de la Policia Local de Sant Josep, atès que hi havia indicis que la cova estava fent-se servir com a precari habitatge per una o vàries persones, i l’han portat a terme empleats de la UTE que presta el servei de recollida de residus del municipi. En total s’ha retirat més de mitja tona de restes de tota mena, inclosos mobles.

L’operatiu per recuperar aquest indret, molt conegut pels vesins i residents, es va organitzar arrel d’un avís d’incidència rebut a través de la Línia Verda de Sant Josep. A partir d’aquest, els tècnics de l’Ajuntament van acudir a inspeccionar la cova i varen poder comprovar la situació denunciada i la situació de risc que això suposava, també pels propis habitants de la cova, en un paratge natural com sa Sal Rossa, situat a l’interior del Parc Natural de ses Salines.

Així, es va fer una planificació de l’actuació a seguir en la que es va requerir la col·laboració de la Policia Local, amb la que es va establir la data per portar a terme la neteja. La presència d’agents havia de servir per dissuadir de tornar-hi a les persones que poguessin estar vivint en aquesta cavitat.


Durant la retirada de l’important volum de restes acumulades a la zona, més de mitja tona d’escombraries en total, s’han recollit mobles com butaques, matalassos i gran quantitat de plàstics i altres elements acumulats de forma incontrolada. La regidora del departament de Medi Ambient, Mónica Fernández, ha destacat que des de l’Ajuntament “no ens podíem quedar impassibles davant l’abandó d’un indret tan rellevant del nostre passat més recent i de la nostra memòria històrica, per la petjada que va deixar en una figura clau de les lletres espanyoles com és Rafael Alberti”.

Fernández ha recordat el risc que representava l’ocupació irregular d’aquest paratge, on hi han indicis de foc i una perillosa acumulació de material combustible, situat en ple Parc Natural.

 

 

 

 

 

 

Sant Josep de sa Talaia, 7 de febrer de 2020