Notícies

L’Auditori Caló de s’Oli estrena la programació musical de l’estiu amb tres jornades flamenques el primer cap de setmana de juliol amb Martirio & Raúl Rodríguez com a convidats de luxe

23 juny, 2022

El pròxim cap de setmana de l’1 al 3 de juliol se celebraran a l’Auditori Caló de s’Oli les primeres Jornades Flamenques, en les quals s’intercalaran actuacions en directe de grans artistes del gènere i les seves fusions amb conferències-concert per celebrar i descobrir la riquesa d’aquest patrimoni musical amb tota la gamma de les seves variants i grans noms de l’escena flamenca per posar-li la banda sonora, amb Martirio i el seu fill, Raúl Rodríguez (per partida doble aquest últim) com a caps de cartell.

«A Sant Josep seguim apostant per la cultura musical en tota la seva amplitud i no descuidam cap gènere. Ens faltava una programació dedicada a un estil que té molts de seguidors també al nostre municipi i amb aquestes Jornades Flamenques els oferim tres dies en que combinam un gran cartell d’artistes amb l’oportunitat d’aprofundir en el seu coneixement i aprendre a gaudir encara més del so flamenc», ha explicat la regidora de Cultura, Cristina Ribas, que confia en que el festival «tendrà una gran acollida» i ha anunciat també que amb aquestes jornades arranca «un estiu molt musical, així que convidam a tothom a estar molt atent a la resta de grans actuacions que tendran lloc a l’Auditori Caló de s’Oli i altres escenaris de Sant Josep». L’entrada és gratuïta però s’ha de reservar localitat per les actuacions dins l’Auditori a través de cultura.santjosep.org.

Les Jornades Flamenques començaran el divendres 1 de juliol a les 19.30 h a l’interior de l’Auditori amb la conferència ‘Los palos del flamenco. De la A a la Z.’ a càrrec del cantaor David Pino i del musicòleg Faustino Nuñez. En aquestes sessions que s’estendran tant el dissabte com el diumenge, els músics guiaran als assistents per la construcció del flamenc des del cant i la guitarra, i tractaran en profunditat aquest gènere musical i les seves diferències entre els diferents estils.

Pino és llicenciat en flamenc pel Conservatorio Superior de Córdoba, on es professor i dirigeix la càtedra de Flamencologia de la Universidad de Córdoba. Entre una llarga llista de premis va rebre el Soleà al Festival Internacional de Cante de Las Minas de Múrcia el 2003. Ha actuat a Mèxic, Japó i gairebé a tota Europa. Núñez, per la seva banda, ha treballat amb músics de la talla de Carlos Núñez, Carmen Cortés o Javier Barón ha set director musical de la Compañía de Antonio Gades i presideix la seva fundació, a més de ser un prolífic autor i investigador del gènere.

Després de la conferència a partir de les 21 hores arriba el torn del talent local amb el concert del quadre flamenc de Manuel de la Lola, amb Manuel Jiménez que s’estrena en solitari com a ballador. L’acompanyaran Antonio Muñoz a la guitarra, Luis Amador a la percussió, Sandra Zarcos com a cantaora i Azahara Muñoz als cors.

El dissabte 2 de juliol, després de la segona sessió del concert-conferència dels mestres Pino i Núñez, al voltant de les 20.30 hores serà el moment de gaudir del ‘Naufragio universal’ que presenten Marco Vargas i Chloé Brûlé, un espectacle de dansa flamenca a l’àgora exterior del recinte. «En aquesta ocasió s’acosten a idees com la individualitat i la solidaritat, les fronteres i la llibertat, la immobilitat enfront de la creativitat o el caos enfront de l’harmonia, sempre mantenint el compromís amb l’espai i els vincles que sorgeixen en ell» expliquen des de la companyia de ball.

A les 21.30 arriba el moment de retornar a la sala interior de l’auditori pel recital de Martirio amb Raúl Rodríguez, anomenat ‘Travesía’, amb un repertori de cobla, flamenc, cançó llatinoamericana i una elecció de temes de Chavela Vargas en homenatge a l’artista costa-riquenya. «Del blues al flamenc, del bolero al tango, de la cobla al swing. En aquest to a vegades culte, altres, popular, sempre còmplice i heterogeni, que caracteritza la música de Martirio i que, amb la versatilitat instrumental de Raúl, han aconseguit conquistar al públic, tant a Espanya com a Llatinoamèrica, en escenaris de tota mena, des del Lope de Vega a Sevilla, als Jardins de Sabatini a Madrid, de l’Argentina a Xile, Mèxic o Colòmbia, i per descomptat en els més diversos festivals, teatres i places del nostre país», explica l’organització d’un tàndem creatiu format per una cantant pionera alhora de trencar límits estilístics i el seu fill, un talentós instrumentista que té una trajectòria consolidada.

L’última de les jornades, el diumenge 3 de juliol, serà la tercera sessió de les conferències sobre els pals del flamenc a càrrec de Pino i Núñez, a partir de les 20 hores a l’escenari interior, abans que Raúl Rodríguez faci doblet amb un muntatge de flamenc-fusió en format de ‘power trio’ i ball flamenc a l’escenari exterior. Serà a partir de les 21 hores en l’actuació que tanca aquest primer cap de setmana flamenc de l’estiu.