Notícies

L’equip de govern de Sant Josep presenta un balanç positiu del primer any de legislatura davant el repte que ha suposat

20 juny, 2024

L’impuls dels departaments d’Urbanisme i Economia, així com la reducció dels temps de gestió en ambdues àrees són actualment una de les prioritats de l’equip de govern

L’escolta activa als vesins ha permès atendre i resoldre nombroses mancances en el manteniment dels nostres bens, a més de retornar el doble sentit a Vicent Serra

La regidoria de Medi Ambient ha aconseguit grans fites durant aquest primer any de legislatura, entre les més rellevants, la licitació del nou contracte de platges

Les àrees d’Acció Social s’han bolcat en apropar iniciatives i projectes a tots els col·lectius, prestant especial atenció als infants i joves i a la gent gran del municipi

L’equip de govern de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha fet avui balanç del primer any de l’actual legislatura, que va arrencar el 17 de juny de 2023. Passats els primers 365 dies, l’alcalde del municipi, Vicente Roig, acompanyat els tres primers d’alcaldes, Nieves Bonet, Vicent Torres i Xicu Ribas, han presentat les principals accions dutes a terme per part de les diferents àrees.

“Tot un repte en majúscules”, segons ha destacat Roig, “després d’una controvertida arribada, marcada per l’entrada de la Guàrdia Civil a la institució pocs dies abans”. L’alcalde ha explicat que “l’actual equip de govern ha set capaç, en qüestió de mesos, d’executar i complir moltes de les promeses adquirides, a la vegada que hem hagut de fer front a nombroses deficiències heretades dels anteriors gestors”.

A més, ha destacat les xifres del municipi de Sant Josep de sa Talaia, per prendre perspectiva de la magnitud de la gestió: gairebé 30.000 ciutadans, més de 25.000 llits de gestió turística, més de 35.000 persones d’aforament als locals d’oci, 84 quilòmetres de costa, 22 platges i cales i 154 quilòmetres quadrats de superfície total.

L’alcalde també ha agraït “l’adaptació i col·laboració de tots i cada un dels 224 treballadors de la casa de manera i directa i gaire 180 treballadors de manera indirecta. En total, més de 400 professionals que treballen diàriament al servei de tots els josepins”.

Descàrrega el balanç primer any de la legislatura (2023-2027) complet

Urbanisme

Dins l’àrea d’Urbanisme, s’han incorporat les figures del cap de servei del departament i la de la coordinadora, claus dins un departament que té més de 3.500 expedients oberts. Un fet que, en paraules de l’alcalde, Vicente Roig, “fa prendre perspectiva del desgavell que hi havia al mateix”. “Hem de demanar disculpes als ciutadans del municipi per aquesta situació, així com agrair la paciència que han tingut tots aquests anys”, ha declarat.

L’objectiu és clar i, per això, en els pròxims mesos es realitzarà la contractació, mitjançant un programa temporal de gestió, de dos arquitectes, un tècnic de l’administració general titulat en dret, un administratiu i un auxiliar administratiu per tal d’afrontar els nous reptes qui hi ha per davant: legalitzacions, impuls del departament i reducció del temps de gestió.

Policia

Quant a la Policia Local, actualment el cos municipal compta amb 56 de les seves 57 places totals cobertes i l’Ajuntament està duent a terme les gestions pertinents amb la Delegació de Govern per tal de motivar la contractació de més personal, de manera que el cos municipal s’adapti a les característiques del municipi.

La plantilla de la Policia Local de Sant Josep de sa Talaia s’ha vist reforçada recentment gràcies a la incorporació de 13 nous agents. Set d’aquestes places es corresponen a vacants, mentre que les altres sis són places que havien quedat descobertes pel trasllat dels funcionaris que les posseïen a altres administracions.

Turisme

Dins l’àrea de Turisme, la creació de la figura de coordinació turística ha possibilitat que el sector turístic empresarial del municipi tingui un contacte més directe i ferm amb l’Ajuntament, dotant el departament de més agilitat i proximitat i propiciant la col·laboració público-privada.

Així mateix, s’han convocat dos meses de turisme amb un clar l’objectiu de ser transparents amb els costos d’assistència a aquestes activitats i els retorns econòmics les mateixes.

Recursos Humans

En menys d’un any, també s’ha aconseguit millorar les condicions del personal de l’Ajuntament. Des de juny de 2023 fins ara s’han celebrat vuit reunions de la mesa general en les quals s’han acordat temes tan importants per al personal de l’Ajuntament com l’aprovació inicial del reglament de teletreball, la consideració dels dies no hàbils com festius, la modificació dels acords d’àmbit laboral, o l’actualització de les hores extra.

Economia i Hisenda

Continuant amb l’objectiu de posar ordre en la gestió, una de les prioritats de l’equip de govern en matèria econòmica ha set trobar eines per canalitzar la gestió del departament, amb noves aplicacions informàtiques i la contractació d’una Tècnica de Gestió.  Quant als Fons Europeus, s’ha treballat de valent per posar ordre dins tots els projectes que hi havia plantejats, la majoria dels quals no es podien executar.

Educació

En matèria d’Educació s’han realitzat en només un any notables esforços en millorar les instal·lacions dels nostres centres educatius, amb la instal·lació de parcs infantils, condicionament d’entrades i aulari, o la creació d’infraestructures com el rocòdrom de l’IES Algarb.

Aquest darrer any Sant Josep també s’ha posat, més que mai, del costat del estudiants, augmentant la quantia de les ajudes per aquells residents que estudien fora de l’illa, entre altres compensacions econòmiques.

Cultura

Així mateix, en l’àmbit cultural, el darrer any s’ha potenciat la celebració d’esdeveniments que abastin un gran ventall de disciplines i estils amb l’objectiu de dinamitzar l’oferta i treure-li potencial als espais i les instal·lacions que tenim al municipi. Iniciatives com el Sol Post en s’Oli Fest, el cicle Música i Patrimoni, l’impuls del cicle Divendres de Cine a Can Jeroni o l’impuls al projecte ‘Units pel nostre parlar’.

Transport

Quant al transport, si bé des de l’Ajuntament de Sant Josep es tenen limitades les competències, des de l’equip de govern s’ha estat en contacte continu amb el Consell Insular d’Eivissa per la seva millora. Destaquen en aquest sentit les Línies 9 i 31, amb Cala de Bou com a principal àrea beneficiada.

Pel que fa al servei de taxi, s’ha iniciat el procediment per crear 15 noves llicències permanents per tal de donar resposta a les necessitats d’aquest servei al municipi i s’ha iniciat l’estudi previ per la creació del pla d’estacionals 2025-2029.

Comerç

Dins l’àrea de comerç, seguint amb els compromisos realitzats dintre del programa de govern i amb la finalitat de dinamitzar el teixit comercial dels nuclis urbans del municipi, a banda de potenciar les cites ja consolidades, s’han realitzat noves cites com la I Fira de la Sobrassada a Sant Josep i Sant Jordi, la I Fira de la Patata Eivissenca a Sant Josep, en col·laboració amb el Consell Insular d’Eivissa.

Arran de l’escolta activa als nostres vesins, durant aquest primer any s’han pogut atendre nombroses queixes relacionades en les condicions del seu entorn; allà per on passen i allò que fan servir en el seu dia a dia.

Obres públiques i gestió d’aigua

Una de les principals prioritats d’aquest equip de govern durant el primer any de la legislatura ha estat treballar diàriament en el manteniment de carrers, amb la intervenció de més de 100 quilòmetres de vies i s’ha donat compliment a un dels nostres compromisos de retornar el doble sentit de circulació a l’avinguda Vicent Serra de Sant Jordi. A l’entorn rural s’han arreglat un total de 16 camins.

Així mateix, s’han condicionat vuit aparcaments públics al llarg del municipi i s’ha treballat incessantment en el manteniment o la substitució del mobiliari urbà.

En matèria de gestió de l’aigua la principal acció duta a terme, que a la seva vegada és molt important, ha set l’execució d’obres urgents per millorar la xarxa a l’entorn de sa Caleta.

Manteniment

D’altra banda, els esforços dipositats en la neteja i el manteniment de torrents s’ha vist reflectida en tres casos on era molt necessari i havien passat desapercebuts per als anteriors administradors: el de s’Estanyol, el de Port des Torrent i el del carrer Milana Real. D’igual mode, s’han dut a terme diferents tasques de neteja a pous, fonts i aljubs com la Font d’en Xiquet, la Font des Verger, el Pou des Carbó, el Pou d’en Benet, el Pou Roig, l’Aljub de Can Burgos o l’Aljub de Sant Agustí.

Medi Ambient

La regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral ha aconseguit grans fites durant aquest primer any de legislatura. Tal volta, la més rellevant és la licitació del nou contracte de manteniment i neteja de platges, que va de la mà de la licitació del nou contracte de socorrisme. Dos adjudicacions que es troben ja actives amb èxit des de l’inici de la temporada, i que en total sumen més de 4 milions d’euros en inversions, un 8% del pressupost total del municipi.

També ha set molt notòria l’execució subsidiària de la neteja de la finca ‘Ses Tanquetes’, que va tenir lloc el passat 8 de març, després que l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia obtingués l’autorització judicial.

Joventut

Seguint una gran aposta per les noves generacions, l’àrea de Joventut ha treballat per oferir una oferta més amplia i variada d’activitats als infants i adolescents del municipi, sobretot en ocasions destacades, amb una finalitat molt clara: arrelar les nostres costums, tradicions i cultura als més joves.

Per això, en ocasions com la nit de Tots Sants o les vacances de Nadal s’ha decidit incidir en un extens programa a diferents llocs del municipi, que ja va ser tot un èxit l’any 2023 i tornarà a repetir-se els propers anys.

Una altra de les prioritats del departament és garantir la conciliació familiar amb l’augment del nombre de places de les Escoles d’Estiu i la creació d’un nou borsí de monitors de temps lliure per a les escoles d’estiu i altres activitats que organitzi l’Ajuntament.

Esports

Des de la regidoria d’Esports el darrer any s’han depositat grans esforços per millorar i esmenar  els desperfectes detectats a les instal·lacions esportives municipals.

En aquest sentit, el poliesportiu de Can Guerxo ha set un dels espais que més atenció requeria. Allà s’ha realitzat un recondicionament general de les seves pistes de bàsquet, s’ha instal·lat un tercer marcador, a totes les sales polivalents se’ls ha dotat d’aires condicionats, s’ha ampliat l’espai dedicat al tennis taula i s’han ampliat i millorat els espais d’emmagatzematge.

D’altra banda, s’han instal·lat proteccions als camps municipals de futbol i nous marcadors. Així mateix, la piscina municipal de Sant Josep patia greus fuites que han estat reparades amb la major celeritat i s’ha condicionat una sala polivalent.

Benestar Social

Entre les principals accions dutes a terme per part de la regidoria d’Acció social, Família i Igualtat destaca la redacció de les bases del programa ‘Sant Josep Creix’, que permetrà a les famílies amb nadons nascuts l’any 2024 rebin un ajut municipal, amb una partida de 240.000 euros.

Quant a la infància, cal destacar el projecte Patis Oberts, que ha permès que les famílies de Sant Josep de sa Talaia puguin gaudir de les zones d’esplai de les escoles municipals durant el seu temps lliure a les tardes i també el compromís reafirmat de continuar sent Ciutat Amiga de la Infància.

Festes

Al llarg de l’any s’han celebrat al municipi al voltant d’una desena de festes patronals i celebracions organitzades pel departament de Festes.

Si bé això no és una novetat, perquè les celebracions son cada any, el que sí és una novetat és haver celebrat les festes amb seguretat. Amb la elaboració de plans de seguretat d’activitats extraordinàries, la instal·lació de punts d’atenció sanitària, així com la instal·lació de punts liles per la prevenció, que fan que les exigències de l’Ajuntament cap a les activitats privades es compleixi també a les activitats públiques.

A més, s’ha recuperat el pregó als pobles on s’havia oblidat i s’ha potenciat allà on mai s’havia fet.