Noticias

Sant Josep aposta per la sostenibilitat en les festes municipals.

12 abril, 2019

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha decidit celebrar unes festes municipals lliures de plàstics. Enguany les festes populars celebrades al municipi de Sant Josep de sa Talaia no generaran residus de plàstic conseqüència de les vaixelles d’un sol ús, donat que la voluntat del  consistori  josepí és reduir la generació de residus municipals.

L’Ajuntament ha subministrat 2500 plats compostables, 1500 gots compostables, altres 1500 de cafè i 1200 jocs de coberts en paquet individual amb tovalló, així com 4500 gots reutilitzables, distribuïts entre totes les entitats col·laboradores que han participat en les festes populars.

El 21 de febrer es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears la nova Llei de residus i sòls contaminants. Aquesta nova llei no permet, a partir de l’1 de gener de 2021, la distribució de plats, coberts, gots, tasses i safates alimentàries d’un sol ús fets de plàstic. Així, l’Ajuntament de Sant Josep s’avança a aquesta prohibició i amb motiu de les festes del municipi, ha impulsat l’ús de vaixelles compostables junt amb els gots reutilitzables que des de fa anys ja es fan servir a les festes populars.

Aquestes vaixelles són de materials compostables resistents a altes i  baixes temperatures, aptes per a microones i forn en períodes curts i resistents fins a -25°C, fins i tot poden posar-se al congelador.

Tota la vaixella compostable està elaborada amb polpa de canya de sucre d’un sol ús i compleix la normativa europea EN 13432, Certificat OK compost. Cap d’aquests estris contenen materials plàstics, amb la qual cosa no s’utilitzen combustibles fòssils i derivats com a matèria primera.

A més, quan entri en funcionament la Planta de Tractament de Matèria Orgànica a l’illa d’Eivissa (prevista per a l’any 2020), es podran dipositar als contenidors de matèria orgànica, ja que formen part de la fracció compostable dels residus domiciliaris.

Les festes patronals de Sant Josep, el passat mes de març, varen estrenar aquesta iniciativa sostenible, que ha comptat amb la col·laboració de les associacions i entitats participants, com són el Grup Folklòric Sant Josep de sa Talaia, l’Associació de Vesins de sa Raval, el Cor de Sant Josep, la Unió Esportiva Sant Josep i Mans Unides.

També s’ha comptat amb la col·laboració dels establiments del poble, amb la participació dels bars Can Bernat Vinya, Cafeteria Pastisseria Sa Talaia, Can Xicu, Racó Verd, Pizzico de Peppe i Es Galliner.

Per a les festes de Sant Jordi, Sant Agustí i es Cubells així  com per  altres esdeveniments (dinars populars, fira del camp, etc.) es continuarà  amb aquesta iniciativa i l’Ajuntament distribuirà, vaixelles i gots reutilitzables a totes les entitats i bars participants.

És la primera vegada que l’Ajuntament ofereix gratuïtament vaixelles compostables, cosa que seguirà fent fins que la llei  entri en  vigor. La resposta de col·laboradors i veïns ha estat molt satisfactòria, igual  que pel  consistori, que des de la regidoria de Medi  Ambient vol fer difusió dels valors ambientals que permetin desenvolupar hàbits de consum més sostenibles tot reduint l’impacte negatiu  del  plàstic.