Notícies

Sant Josep commemora el Dia Mundial Sense Tabac amb activitats centrades en els riscos per la salut i el medi ambient

29 maig, 2024

El proper divendres, 31 de maig, s’han organitzat diferents activitats durant tot el dia a Platges de Comte, amb la col·laboració de l’Associació Espanyola Contra el Càncer

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que el proper divendres, 31 de maig, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac, es durà a terme una campanya de conscienciació amb activitats durant tot el dia a Platges de Comte.

“El tabac mata a més de 8 milions de persones cada any i també destrueix el nostre medi ambient, perjudicant encara més la salut humana a través del cultiu, la producció, la distribució, el consum i les deixalles posteriors al consum. Malgrat que gran part de la societat és conscient dels riscos que el tabac representa per a la salut humana, existeix un gran desconeixement sobre el nociu que pot resultar també per al medi ambient”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral de Sant Josep, Felicia Bocú.

Sobre el medi ambient, les llosques de tabac constitueixen el principal element present en les escombraries abandonades a les platges i a altres indrets com boscos, el camp o les zones urbanes. A més, aquests residus estan fets d’acetat de cel·lulosa i, per tant, són un material plàstic no biodegradable.

Al medi ambient, les llosques triguen en desfer-se més de 12 anys, però els materials plàstics que les composen persisteixen. Paral·lelament, una sola llosca té fins a 400 substàncies tòxiques, entre elles metalls pesants, com el cadmi i arsènic, les que més preocupen pels seus efectes letals per a la flora i fauna dels ecosistemes. Tot això sense obviar que contenen nicotina, un element que es sol emprar com a insecticida per la seva capacitat de posar fi a la vida.

Conscient de la problemàtica del tabac i de la importància de ser responsables quan aquest es converteix en un residu, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia es vol sumar a la celebració del Dia sense tabac amb la realització d’una campanya que té per objectiu sensibilitzar sobre l’impacte ambiental que té el tabac, a través la seva visualització com a residu principal a les nostres platges.

En col·laboració amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer, AECC, es fomentarà una imatge positiva allunyada del consum de tabac, promovent actituds de vida saludables i afavorir l’abandó del consum.

 

Activitats

Neteja de litoral:

La campanya començarà al matí amb una neteja litoral, seguida per la classificació dels residus recollits i una xerrada informativa sobre efectes negatius que produeix l’abocament de residus en espais naturals.

La participació s’organitza en col·laboració amb l’Associació de Voluntaris d’Eivissa i els concessionaris de les Platges de Comte.

 

Estands informatius:

Durant el matí de la jornada els educadors ambientals muntaran un estand i una escenificació de burilles i altres residus gegants en l’arena. Es resoldran dubtes i oferiran de forma gratuïta cendrers i altres utensilis, donant la informació bàsica dels objectius de la campanya, insistint en la greu contaminació que provoquen les llosques a les platges.

Les platges de Compte son un espais natural d’alta freqüència de persones i per tant, es recordarà de la necessitat de respectar l’espai natural sense fems, ni residus ni llosques. Els educadors recordaran els usuaris de la platja en la importància de emportar-se els seus residus fins al punt net o els contenidors a la sortida de la platja.

 

Campanya amb AECC:

La campanya comptarà a la tarda amb la col·laboració de l’Associació Espanyola contra el Càncer, AECC, per a informar sobre els riscos que el tabac representa per a la salut humana, el perill de addicció no sols de cigarrets de tabac sinó també dels ‘vàpers’.

Es donaran consells per a una vida més saludable i s’oferirà un programa de relaxació.

 

Horaris:

8:30h    Trobada per a la neteja litoral

9–11h   Neteja litoral, classificació dels residus recollits i xerrada informativa.

11-14h Campanya platja sense fum amb burilles gegants en la sorra

17-20h Campanya “Anti-tabac” amb estand informatiu i programa de relaxació.

 

Platges sense fum

Platges de Compte és una de les platges del municipi que ha estat declarada ‘platja sense fum’ i on es recomana no fumar.

Aquesta declaració segueix el programa de la Direcció General de Salut Pública i Participació i de la Direcció general de Residus i Educació Ambiental del Govern de les Illes Balears.

La campanya vol promoure i potenciar els estils de vida saludables i els beneficis d’una vida sense tabac amb la cura de les nostres platges lliures de fum i residus.

Altres platges del municipi adherides a aquesta campanya són es Cavallet, ses Salines, es Bol Nou i Cala d’Hort.