Notícies

Sant Josep interposa cinc sancions de 10.001 euros cadascuna per diferents casos d’abandonament de cans al municipi

13 juny, 2024

En tots els casos, una vegada localitzats, els propietaris s’han negat a recollir les seves mascotes del Centre de Protecció d’Animals Domèstics i han dificultat la seva adopció.

Actualment els cans es troben en bones condicions: un d’ells ja ha set adoptat, un altre es troba en una família d’acollida i els tres restants es troben en processos d’adopció.

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a través de l’àrea de Protecció Animal, dependent de la regidoria de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral, informa que s’han interposat cinc sancions de 10.001 euros cadascuna per diferents casos d’abandonament d’animals domèstics detectats al municipi a finals del passat any 2023.

La nova Llei de Benestar Animal és molt contundent a l’hora de castigar les conductes inadequades envers els animals, especialment aquelles que suposen una manca de responsabilitat i negligència cap als animals de companyia. Una d’aquestes conductes contra la qual és lluita és l’abandonament de les mascotes. En concret, l’article 74 de la Llei de Benestar Animal recull com a infracció greu l’abandonament de qualsevol animal domèstic.

Per sort, no és una conducta habitual. Tot i així, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia s’ha trobat en poc temps amb cinc casos d’abandonament de cans per part de diferents propietaris que, per diferents motius, no s’han preocupat de retirar-los de les instal·lacions del Centre de Protecció d’Animals Domèstics (CEPAD), ni de renunciar-hi (fet que facilitaria la seva adopció per part d’altres persones) o fer-se càrrec de les despeses i tractaments ocasionats.

Tayson, Tyson, Mia, Larri i Chop

A finals del 2023 van entrar a les instal·lacions municipals, en diferents moments, cinc cans que van ser recollits pel CEPAD. Els animals disposaven de microxip, que permetia identificar-ne els propietaris. Seguint el protocol, es va posar en marxa el procés de localitzar-los per tal de retornar els animals el més aviat possible a la seva família. Aquests animals pertanyien a quatre persones diferents.

Malauradament, després d´aconseguir contactar amb els propietaris, en cap dels casos s’ha aconseguit que els animals siguin retirats del centre d´acollida. Normalment, la localització dels propietaris i la recollida de l’animal es fa de forma gairebé immediata i en molts casos, els animals ni tan sols entren a les instal·lacions, ja que es retornen el mateix dia en un marge de temps molt petit. En aquests casos, no ha estat així.

Els cans Tayson (Pitbull), Mia (raça mestissa), Chop (Rottweiler), Tyson (raça mestissa) i Larri (Setter) han estat mesos a les instal·lacions del CEPAD, sense poder entrar en processos d’adopció perquè els seus propietaris no hi han renunciat i no s’han fet càrrec de les seves responsabilitats. Davant d’aquesta situació i veient la indiferència dels seus propietaris a fer-se càrrec dels animals, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia va decidir iniciar expedients per abandonament de cada un dels animals, per tal d’aconseguir que aquests passin a titularitat municipal i puguin ser adoptats i per sancionar les conductes dels seus propietaris.

Sancions

Només en un dels casos, i després de mesos d’insistència, es va aconseguir que una de les persones propietàries renunciés al seu ca, amb la qual cosa aquest va poder entrar directament en processos d’adopció. Tot i la renuncia del propietari de l’animal, l’Ajuntament li reclamarà les despeses de custòdia, que s´apropen als 1.000 euros.

Pel que fa als quatre cans restants, l’Ajuntament de Sant Josep ha obert expedient sancionador contra els propietaris. La Llei de Benestar Animal tipifica l’abandonament d’animals com una infracció Greu i estableix una sanció mínima de 10.001,00 euros. Així doncs, als propietaris se’ls imposarà una sanció de 10.001 euros per cadascun dels animals abandonats. A més, l’Ajuntament repercutirà també les despeses d’entrada, custòdia, manutenció i tractaments (vacunes o altres) que han estat necessaris per garantir el benestar dels animals i que ascendeixen a xifres d’entre 500 i 1.000 euros addicionals.

Final feliç

Per sort, aquesta història està tenint un final feliç. Tayson ja ha estat adoptat i Larri es troba es troba en acollida amb una família que ja ha mostrat interès en la seva opció. Pel que fa a Mia, Chop i Tyson ja es troben en processos d’adopció a l’espera de trobar una nova família. En el cas de Chop i Tayson, en tractar-se d’animals de raça potencialment perillosa, la seva opció requereix d’un tràmit addicional que és la llicència de tinença de cans de raça potencialment perillosa per part del futur propietari.