Notícies

Sant Josep presenta al.legacions al proyecte de prospeccions sísmiques al golf de valencia.

27 gener, 2014

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia ha presentat avui a la Delegació del Govern central l’informe d’al•legacions al projecte de prospeccions sísmiques al Golf de València promogut per l’empresa Capricorn Spain Limited. En total s’han formulat 19 de les quals cal destacar les següents:

 No existeix pla d’exploració o explotació d’hidrocarburs al mediterrani que reguli aquestes activitats i determini la idoneïtat de dur a terme aquests projectes considerant l’interés general, la protecció del medi ambient i l’impacte sobre les economies turístiques i pesquera de la zona.

 No s’ha realitzat una avaluació ambiental estratègica que inclogui els diferents projectes programats a la zona del mediterrani nord-occidental i que contempli els impactes acumulatius i sinèrgics de totes les activitats existents i previstes d’exploració i explotació d’hidrocarburs.

 El projecte s’ha fraccionat i no s’ha realitzat una avaluació de les fases posteriors del projecte, que inclouen la realització de 6 pous de sondeig i, en última instància, l’extracció continuada de petroli.

 S’han omitit o subestimat la descripció i els impactes sobre espècies i espais protegits del municipi i de l’illa d’Eivissa, alguns dels quals estan amenaçats, en perill d’extinció o són especies i hábitats especialments protegits per les normatives europees (virot, tortiuga, praderes de posidònia, espais de la Xarxa Natura 2000, parc Natural de ses Salines, Reserva des Vedrà, es Vedranells i els Illots de Ponent)

 S’han omitit els impactes socioeconòmics sobre l’activitats turística i sobre la imatge que projecten les illes a nivell internacional, així com el impacte i rebuig social que el projecte ha generat entre institucions, empresaris, entitats cíviques i públic en general.

 Les repercussion ambientals greus i irreversibles que aquest projecte pot tenir sobre espècies i ecosistemes de gran valor ecològic i sobre la indústria pesquera i turística són suficient per plantejar i la no execució del mateix.

En base a aquestes al•legacions, l’ajuntament sol•licita al Ministeri de Medi Ambient que:

1. Que s’emeti una Declaració d’Impacte Ambiental negativa al projecte “Campaña de adquisición sísmica en los permisos B, G, AM-1, AM-2 en el Golfo de Valencia”

2. Que es realitzi una avaluació ambiental estratègica de la totalitat del programa d’investigació del Golf de València i del conjunt de projectes similars en el Mediterráneo nord-occidental.

3. Que ses suspengui cautelarment qualsevol autorització o permís fins que s’elabori un pla estatal que reguli l’exploración i explotació de hidrocarburs al mediterrani nord-occidental i determini la idoneÏtat de la zona per acollir aquests projectes.

Així mateix, l’ajuntament ha sol•licitat a la Delegació del Govern Central personar-se com a administració afectada i part interessada en el projecte que l’empresa Spectrum Geo Limited vol dur a terme al Mar Balear, a l’est de les Illes Balears.

Per altra banda, des de l’ajuntament, com a membre de l’Aliança Mar Blava, vol agraïr la tasca que estan realitzant els voluntaris en la recollida massiva d’al•legacions i esta fent tot el possible per tal que aquestes arribin al màxim de gent possible.