Notícies

Un estudi promogut per l’Ajuntament de Sant Josep detecta més de 150 morts il·legals a la part de la badia de Portmany situada dins aquest terme municipal

26 octubre, 2020

Un estudi promogut per les regidories de Platges i Litoral i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Josep detecta 156 estructures de fondeig (morts) al tram de fons marí de la Badia de Portmany que pertany al seu terme municipal. Aquest estudi detecta també que un 41% d’aquests morts il·legals s’han col·locat sobre pradera de Posidonia oceanica i la majoria tenen cadenes i ancoratges que multipliquen el seu efecte perjudicial a l’entorn marí. Aquesta anàlisi es va encarregar al GEN-GOB, com a continuació del que ja es va realitzar el 2019 a Cala Vedella, dins l’objectiu de conéixer l’abast de l’impacte que tenen els fondejos irregulars sobre la Badia. Les zones de s’Estanyol, Caló d’en Serral, Punta Pinet, Punta Xinxó i Port des Torrent concentren gran nombre d’estructures de fondeig i pateixen una presència permanent d’embarcacions.

«Aquest estudi ens aporta llum sobre l’abast d’un problema molt complexe al què des de l’Ajuntament volem posar remei amb accions que ens permetin arribar a eradicar els fondejos irregulars», ha dit el regidor de Litoral i Platges, Josep Guasch. El regidor ha recordat que la competència municipal és fins a la vora de la mar i ha reiterat la petició d’una actuació decidida de les administracions competents per a perseguir «aquesta i altres activitats vinculades com el lloguer nàutic irregular».

Durant aquest estiu, s’han dut a terme immersions per tal d’identificar i georeferenciar les estructures de fondeig a la badia. Fruit d’aquestes tasques s’ha detectat 156 morts, formats per elements com blocs de formigó, pneumàtics, estructures metàl·liques i altres. A la zona de s’Estanyol-Caló d’en Serral- Punta Pinet s’han detectat 85 morts, mentre que a Punta Xinxó i a Port des Torrent s’han identificat 29 i 42 estructures, respectivament.

Les estructures de fondeig identificades no disposen de cap tipus d’autorització i per tant són il·legals, utilitzant un espai públic per a un benefici particular. Per altra banda, la majoria dels morts disposen de cadenes i ancoratges que impacten sobre els voltants de l’estructura, arrasant amb els valors naturals que hi pugui haver a la proximitat. A més, donat que no reuneixen les condicions necessàries de seguretat, és habitual que durant els temporals, algunes embarcacions que els empren acabin al nostre litoral, generant altres problemes al nostre litoral.

Aquest estudi, juntament amb altres informacions que està recollint l’Ajuntament de Sant Josep i altres administracions, ha de servir, per gestionar el litoral del municipi amb l’objectiu que se’n faci un ús sostenible del mateix. «Volem evitar els abusos per part d’un pocs que tenen impactes greus sobre els valors naturals que mantenen l’equilibri dels nostres ecosistemes marins i garanteixen la qualitat de les nostres aigües, un dels nostres atractius més importants», ha dit la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández.

En els fons marins de la Badia de Portmany propers a la costa es troben diverses comunitats marines, sobre substrats de fons de roca i fons arenosos, destacant importants praderies de Posidonia oceanica i de Cymodocea nodosa. Aquestes comunitats, protegides per la normativa europea, estatal i autonòmica, es veuen afectades per diversos impactes, especialment durant la temporada turística, com poden ser abocaments de contaminants, vessaments de terra a la mar, presència d’algues invasores i, a les zones més properes a la costa, els impactes físics de l’ancoratge d’embarcació i instal·lació i ús de morts.